Alla nyheter

2014-09-17

Massiv forskningssatsning om progressiv MS i nio länder

Samarbetsorganisationen "Progressiva MS Alliance" har delat ut 22 forskningsbidrag till forskare i nio länder. Umeå Universitet och Karolinska Institutet är två av bidragstagarna. För den skovvisa formen av ms, multipel skleros finns det flera effektiva behandlingar, men för den progressiva formen av MS, saknas det än så länge.

Läs mer
2014-05-26

Nya båtar för funktionshindrade dyra men gör skärgården tillgänglig

Lättskötta aluminiumbåtar kommer på bred front. Det visade inte minst årets stora svenska vårbåtmässa. Två märken presenterade modeller för personer med önskemål om lättillgänglighet, fritidsbåtar som går att borda med rullstol eller fyrhjuling. Hör webbradioreportaget!

Läs mer
2014-05-22

Umeåmodellen ger patientfokus och skräddarsydd vård i tid

Vid Neurocentrum i Umeå har vårdkön kortats genom att sjuksköterskorna utbildats till fler uppgifter. Neurologerna delegerar uppgifter och "onödiga" läkarbesök har ersatts med sjuksköterskesamtal. Patienterna träffar rätt personal vid rätt tidpunkt. Hör webbradiointervjun!

Läs mer
2014-04-28

Elisabet Frerot Södergren vill visa på bra livskvalitet trots ms

TV4-journalisten Elisabet Frerot Södergren hade hemlighållit sin diagnos ms i 12 år, men valde till slut att berätta. I en direktsändning. Hon hade artisten Louise Hoffsten som gäst i TV-studion, som också har ms. -Louise är en förebild att det går bra att leva, trots ms. Kan jag vara en förebild för någon, är jag gärna det.

Läs mer
2014-01-09

Smärta ett mycket stort problem för många och en stor vårdutmaning

- Smärta är en stor utmaning för vården. Av de som drabbas av smärta är det många som tycker att den är det största problemet i sjukdomsbilden, eftersom smärtan ofta inverkar negativt på sömn, arbete, fritid samt på den upplevda livskvalitén. Det bekräftar sjukgymnasten och forskaren Cecilia

Läs mer
2013-11-14
2013-11-14

Smärtlindring vid kryptogen neuropati

Kronisk Idiopatisk Axonal Polyneuropati (CIAP) eller Kryptogen Polyneuropati är en vanlig form av neuropati och står för ca 10 % av utredningsfallen på en neurologmottagning. Diagnosen ställs när man inte hittar någon orsak till neuropatin.

Läs mer
Förekomst av tunntrådsneuropati
2013-11-13

Förekomst av tunntrådsneuropati

Tunntrådsneuropati kännetecknas av neuropatisk smärta, känselstörningar och autonom dysfunktion (d.v.s. problem med blodtrycksreglering, svettningar m.m.). Tunt myeliniserade Aδ-fibrer och omyeliniserade C-fibrer selektivt är inblandade.

Läs mer
2013-09-25
2013-09-25

1. Orsaker till utveckling av tymushyperplasi (inflammation av brässen)

Sonia Berrih Aknin, INSERM, Paris Hos främst yngre kvinnor med MG och acetylkolinreceptorantikroppar (AChR-ak) ses en inflammationsliknande process i tymus (brässen), kallad hyperplasi.

Läs mer
2013-09-15

Svenska Neurologföreningen nöjda med Neuroförbundets namnbyte

Svenska Neurologföreningens ordförande tycker Neuroförbundet är ett bra namn på den organisation i Sverige, som organiserar och jobbar för de 500 000 invånarna med en neurologisk diagnos. Se webb-TV-reportaget.

Läs mer
2013-09-03
2013-09-03

Studie avslöjar: Koden ”funktionshindrad” allt vanligare på Arbetsförmedlingen

Enligt Arbetsförmedlingens kodning klassas var fjärde arbetssökande idag som funktionshindrad på något sätt. För tjugo år sedan var det bara en på tio.

Läs mer
2013-06-18

Ny svensk specialklinik för andningshjälp och rehabilitering invigd

I Stockholm har landets första Remeoklinik öppnats och invigts. Kliniker i sju länder specialiserade på rehabilitering av patienter med behov av andningsstöd. -Vårt rehabiliteringsalternativ är kostnadseffektivt för sjukvården, hävdar Jan Magnusson.

Läs mer
2013-05-19

Emma avslöjar att 2 av 3 läkarintyg saknade viktig fakta för bedömning av förmåga

Två av tre läkarintyg i en stor studie saknade information om patientens aktivitetsbegränsningar -Om läkarintyget inte är fullständigt ifyllt, blir det problem med Försäkringskassan och vid överklaganden i förvaltningsrätten. Det hävdar sjukgymnasten Emma Nilsing Strid, doktorand vid Linköpings universitet.

Läs mer
2013-05-16
2013-05-16

Dubbel risk för självmord bland unga med aktivitetsersättning - Mycket allvarligt

Idag kom en rapport från Socialförsäkringsutredningen att unga vuxna med aktivitetsersättning, löper dubbelt så stor risk att begå självmord, än unga utan en aktivitetsersättning i samma ålder. -En allvarlig signal till våra politiker att agera konkret, tycker Kathleen Bengtsson-Hayward, förbundsordförande för NHR.

Läs mer
2013-05-13

Mathilda lär andra med afasi att prata igen efter stroke

Efter stroken i Australien för sex år sedan är Mathilda Cederlund tillbaka i livet. Både som grafisk formgivare och lästräningsinstruktör för andra med afasi.

Läs mer
Ms-patienter rekommenderas 50 mikrogram D-vitamin dagligen
2013-04-03

Ms-patienter rekommenderas 50 mikrogram D-vitamin dagligen

- Jag har sedan över 18 månader rekommenderat våra ms-patienter en daglig dos på 2000IE av D-vitamin D3, vilket motsvarar 50 mikrogram. Det eftersom det finns en tydlig koppling mellan höga D-vitaminnivåer och lägre risk för nya inflammationer och skov, säger Peter Sundström, docent vid Norrlands Un

Läs mer