Alla nyheter

2014-11-21

Fampyra ingår inte i högkostnadsskyddet

Fampyra (fampridin) för behandling av gångförmågan hos vuxna patienter med ms kommer inte att ingå i högkostnadsskyddet. Företaget som marknadsför produkten har enligt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket inte visat att nyttan motsvarar kostnaden.

Läs mer
2014-11-18

Jag är inte ensam – min berättelse

Denna dag ska det ske - jag ska äntligen få veta vad som orsakar allt mitt ramlande, min klumpighet och mina tilltagande gångsvårigheter. Jag är 26 år gammal och mitt liv pågår för fullt. Har en underbar liten son på drygt ett år och dagarna innan har jag och min man fått veta att ytterligare ett

Läs mer
Vanligast i Sverige
2014-10-28

Ny diagnostik ger bättre behandling vid diabetesneuropati

Vi har idag behandling mot smärtan, men inget som påverkar förloppet. Många behandlingar inklusive god glukoskontroll, har fallerat vid diabetes neuropati. Vid typ 1 diabetes fungerar glukoskontroll som behandling enligt neurofysiologi, dock ej vid typ 2.

Läs mer
2014-10-13

Stamcellstransplantation av egna celler - behandling vid myastenia gravis

En så kallad stamcellstransplantation har nyligen genomförts vid Akademiska sjukhuset i Uppsala för första gången i Sverige på ett fall av mycket svårkontrollerad myastenia gravis, mg. För en liten grupp patienter med mycket aggressiv och svårbehandlad mg är detta ett sista-handsalternativ.

Läs mer
2014-09-19
2014-09-19

Delegerande överläkaren som vill se hela vårdsystemet granskat

- Jag som neurolog kan inte alltid vården bäst. Vi vill hitta lösningar för patienten och då använder vi alla personer i vårdkedjan så effektivt som möjligt, säger Anders Svenningsson, överläkare på Neurocentrum på NUS. Han vill se en granskning av vad som driver dagens vård.

Läs mer
2014-09-17

Massiv forskningssatsning om progressiv MS i nio länder

Samarbetsorganisationen "Progressiva MS Alliance" har delat ut 22 forskningsbidrag till forskare i nio länder. Umeå Universitet och Karolinska Institutet är två av bidragstagarna. För den skovvisa formen av ms, multipel skleros finns det flera effektiva behandlingar, men för den progressiva formen av MS, saknas det än så länge.

Läs mer
2014-05-26

Nya båtar för funktionshindrade dyra men gör skärgården tillgänglig

Lättskötta aluminiumbåtar kommer på bred front. Det visade inte minst årets stora svenska vårbåtmässa. Två märken presenterade modeller för personer med önskemål om lättillgänglighet, fritidsbåtar som går att borda med rullstol eller fyrhjuling. Hör webbradioreportaget!

Läs mer
2014-05-22

Umeåmodellen ger patientfokus och skräddarsydd vård i tid

Vid Neurocentrum i Umeå har vårdkön kortats genom att sjuksköterskorna utbildats till fler uppgifter. Neurologerna delegerar uppgifter och "onödiga" läkarbesök har ersatts med sjuksköterskesamtal. Patienterna träffar rätt personal vid rätt tidpunkt. Hör webbradiointervjun!

Läs mer
2014-04-28

Elisabet Frerot Södergren vill visa på bra livskvalitet trots ms

TV4-journalisten Elisabet Frerot Södergren hade hemlighållit sin diagnos ms i 12 år, men valde till slut att berätta. I en direktsändning. Hon hade artisten Louise Hoffsten som gäst i TV-studion, som också har ms. -Louise är en förebild att det går bra att leva, trots ms. Kan jag vara en förebild för någon, är jag gärna det.

Läs mer
2014-01-09

Smärta ett mycket stort problem för många och en stor vårdutmaning

- Smärta är en stor utmaning för vården. Av de som drabbas av smärta är det många som tycker att den är det största problemet i sjukdomsbilden, eftersom smärtan ofta inverkar negativt på sömn, arbete, fritid samt på den upplevda livskvalitén. Det bekräftar sjukgymnasten och forskaren Cecilia

Läs mer
2013-11-14
2013-11-14

Smärtlindring vid kryptogen neuropati

Kronisk Idiopatisk Axonal Polyneuropati (CIAP) eller Kryptogen Polyneuropati är en vanlig form av neuropati och står för ca 10 % av utredningsfallen på en neurologmottagning. Diagnosen ställs när man inte hittar någon orsak till neuropatin.

Läs mer
Förekomst av tunntrådsneuropati
2013-11-13

Förekomst av tunntrådsneuropati

Tunntrådsneuropati kännetecknas av neuropatisk smärta, känselstörningar och autonom dysfunktion (d.v.s. problem med blodtrycksreglering, svettningar m.m.). Tunt myeliniserade Aδ-fibrer och omyeliniserade C-fibrer selektivt är inblandade.

Läs mer
2013-09-25
2013-09-25

1. Orsaker till utveckling av tymushyperplasi (inflammation av brässen)

Sonia Berrih Aknin, INSERM, Paris Hos främst yngre kvinnor med MG och acetylkolinreceptorantikroppar (AChR-ak) ses en inflammationsliknande process i tymus (brässen), kallad hyperplasi.

Läs mer
2013-09-15

Svenska Neurologföreningen nöjda med Neuroförbundets namnbyte

Svenska Neurologföreningens ordförande tycker Neuroförbundet är ett bra namn på den organisation i Sverige, som organiserar och jobbar för de 500 000 invånarna med en neurologisk diagnos. Se webb-TV-reportaget.

Läs mer
2013-09-03
2013-09-03

Studie avslöjar: Koden ”funktionshindrad” allt vanligare på Arbetsförmedlingen

Enligt Arbetsförmedlingens kodning klassas var fjärde arbetssökande idag som funktionshindrad på något sätt. För tjugo år sedan var det bara en på tio.

Läs mer