Fotomontage: Håkan Sjunnesson

Premiär för NEURO:s ordförande på topp 100-vårdmaktlista

Årligen utser MedTech Magazine 100 människor som i dessa dagar har störst inflytande i vårdfrågor i Sverige. För första gången har Lise Lidbäck ordförande för Neuro kvalat in.

- Det visar att vårt arbete för våra medlemmar ger resultat och att patientperspektivet blir allt viktigare i vårddebatten. Hör intervjun i Neuropodden!

På internationella kvinnodagen 2018 kom nyheten att Lise Lidbäck, ordförande för Neuro (Neuroförbundet) för första gången kvalat in på Medtech Magazin vårdtopplista för de 100 mest inflytelserika personerna.

- Jätteroligt och det är nog ett bevis för att representanter för Neuro (Neuroförbundet) har synts ofta i olika vårdpolitikssammanhang de senaste åren, säger Lise Lidbäck och fortsätter:

- Och eftersom vi ska vara med i vårddebatten under Almedalsveckan i Visby i sommar igen, så kan detta få betydelse för ännu mer engagemang för oss. Och det är långt ifrån bara min förtjänst att vi placerats på topp 100-listan utan det är också våra duktiga medarbetare och medlemmars förtjänst, som på olika sätt jobbar för att neurosjukvården och rehabiliteringen ska bli så bra och rättvis som möjligt över hela landet, säger Lise Lidbäck i en snabb kommentar.Lise noteras på en 42:a plats med motiveringen: "Lise Lidbäck hjälper som förbundsordförande på Neuroförbundet vården, att utvecklas och kan förklara vad det är att sätta patienten i centrum"

Patientperspektivet allt viktigare

Också en annan kvinna och medlem i Neuro, Sara Riggare är med på listan och för fjärde gången i rad. Hon är forskare på karolinska institutet i Stockholm och lever med Parkinsons sjukdom sedan många år. Hon forskar kring egenhälsa med olika former av digital mätteknik, för att optimera sin egen hälsa.
-Det känns som ett stort förtroende som jag är angelägen om att förvalta. Att jag nu kommer med på vårdtopplistan är nog ett tecken på att patientperspektivet i vården blir allt viktigare, säger Sara Riggare.

Därför är Sara Riggare med för fjärde gången

Sara Riggare intar i år en niondeplats på listan med motiveringen: "Sara Riggare går vidare i sin kamp för patienten och hennes och andra patienters möjlighet att leva ett normalt liv. Som forskare på Karolinska Institutet driver hon nu projektet Spetspatienter. Med pengar från Vinnova identifierades först ordet Spetspatienter och planeras möjligheter och utveckling för fenomenet. Alla sjukhus och vårdgivare är i behov av patienter som vet vad de vill ha, så uppdrag lär inte saknas framöver. Sara Riggare har parkinson och var Sveriges första professionella patient. Hon blir inbjuden att tala vid konferenser i hela världen och sitter med i flera kommittéer och grupper, bland annat Karolinska Sjukhuset patientråd. Riggares uttalade önskan är på god väg att uppfyllas; Att hon inte ska vara den enda patienten som kan tala vårdens, industrin och forskningens språk. (1:a på maktlistan 2015)"

Vårdfokus ur olika vinklar

Det är alltså MedTech Magazine som årligen utser de i stunden 100 mest betydelsefulla personerna i Sverige, som anses ha störst inflytande i vårdfrågor i Sverige. Personer som på olika sätt och med olika infallsvinklar, jobbar för att patienterna i Sverige ska få tillgång till så bra diagnostik och behandling som bara är möjligt. Och bland politiker, lobbyister och läkare finns alltså två patientföreträdare med från Neuroförbundet.

Här är topp tre på 100-listan 2018

  • Fabian Bolin
  • Jenni Nordborg blir nu genomförare av den strategi som tidigare samordnaren Anders Lönnberg har lagt upp och fortsätter samtidigt som chef för Hälsa på myndigheten Vinnova som finansierar innovationer i Sverige.
  • Göran Stiernstedt, är läkaren som nu ska bringa ordning och reda i vården, eller snarare i den politiska debatten.

Fakta MedTech

MedTech är en stor specialtidsskrift med vårdfokus och ges ut av Nordiske Medier, som är Skandinaviens största medieföretag inom fackpress.