Den uppkopplade hjärnan

, Källa: Ny Teknik

Genom att koppla ihop våra hjärnor med maskiner kan vi snart både bota allvarliga sjukdomar och ge människor syn och hörsel tillbaka. Men i botten finns också en dröm om tankeläsning och förhöjda förmågor.

Superentreprenören Elon Musk har startat projektet Neuralink har som mål att koppla ihop våra hjärnor med datorer på ett så effektivt sätt som möjligt. Syftet är att hjälpa människor som har problem med till exempel synen eller bota allvarliga sjukdomar.

Men man sticker inte under stol med att företaget på längre sikt också vill ge friska människor möjligheten att koppla upp sig – till artificiella intelligenser och till varandra. Drömmen är att skapa en maskin som verkligen förstår dig, kanske till och med bättre än vad du gör själv.

Flera andra företag arbetar med olika sätt att koppla ihop våra hjärnor med elektronik. Det finns forskningsexempel med personer som är förlamade från nacken och nedåt som har kunnat äta choklad och dricka kaffe med hjälp av tankestyrda robotarmar.

Christian Balkenius är professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet, och enligt honom är det självklart att tekniken kommer att få otrolig betydelse för många människor som i dag har olika skador och sjukdomar.

– När det gäller att lösa problem och skador så borde man teoretiskt sett kunna göra allting i framtiden. Syn, hörsel, känsel, styra proteser och så vidare, säger han.