Europakommissionen godkänner Kladribin

Neurologi i Sverige meddelar idag att Europakommissionen har godkänt kladribintabletter för behandling av högaktiv skovvis ms, multipel skleros, i 28 länder inom EU samt i Norge, Liechtenstein och på Island.

- Kladribintabletter (som marknadsförs under namnet Mavenclad® red anm.) utgör ytterligare ett behandlingsalternativ för patienter med ms med hög sjukdomsaktivitet. Tabletterna tas i fyra korta kurer om 4-5 dagar under två år. Behandlingen är enkel att ta och är enkel att monitorera. Det är en induktionsbehandling vilket innebär att immunsystemet ställs om efter en kortvarig immunhämmande behandling. Fördelen är att behandlingen tas som tabletter och ger möjlighet till långvarig kontroll av skovvis ms utan att patienterna behöver ta medicin kontinuerligt," säger Professor Jan Lycke, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg.

Kladribintabletterna är den första orala korttidsbehandlingen som visat sig effektiv mot sjukdomsaktivitet hos patienter med högaktiv skovvis ms. Endast 20 dagars tablettbehandling under de första två åren, visar långvarig hämning av sjukdomsaktiviteten vid skovvis ms upp till fyra år.

Läkemedlet förväntas lanseras inom de kommande månaderna, med start i Tyskland och Storbritannien redan i september 2017.