Alla nyheter

2023-05-10

Mattias medverkar i medlemsvärvarkampanjen

År 2017 diagnostiserades Mattias Lärk med MS. Något som kom som en chock för honom. I dag är han aktiv i Neuroförbundets Göteborgsstyrelse. - Jag har fått så mycket från Neuroförbundet. Nu känns det fint att kunna ge tillbaka, säger Mattias Lärk.

Läs mer
2023-05-09

Hon cyklar Sverige runt för att uppmärksamma Neuroförbundet

År 2011 diagnostiserades Jenny Ljungberg med MS, något som vände upp och ned på tillvaron. I dag är livet betydligt stabilare och i sommar/höst kommer hon att cykla i hela landet för att samla in pengar till verksamhet och forskning som ger svar om neurologiska sjukdomar. Dessutom är hon med i en kampanj för att värva fler medlemmar till Neuroförbundet.

Läs mer
2023-05-08

Så funkar det med hundar som varnar för epilepsi eller migrän

Assistanshundar som är tränade att förvarna om deras förare är på väg att bli dålig eller få ett anfall, så kallade medicinskt alarmerande assistanshundar, ökar i antal i Sverige och finns i dag för ett flertal sjukdomar, enligt tidskriften Forskning & Framsteg.

Läs mer
2023-05-08

Forskare har upptäckt en möjlig orsak till Parkinsons sjukdom

Forskare vid Helsingfors universitet har visat att vissa stammar av Desulfovibrio-bakterier i de flesta fall är den troliga orsaken till Parkinsons sjukdom.

Läs mer
2023-05-08

Ett av ansiktena för Neuroförbundets medlemsvärvarkampanj

Anna Larsson har IBM, en neuromuskulär sjukdom. Hon är också en av dem som är med i Neuroförbundets medlemsvärvarkampanj. - Jag vill bidra till att fler ska lära sig mer om neurologiska diagnoser, säger Anna Larsson.

Läs mer
2023-05-05

Kan fibromyalgi vara en autoimmun sjukdom?

Fibromyalgi är ett av våra vanligaste smärtsyndrom och orsakas av en störd smärtreglering. Forskare vid bland annat smärtcentrum på Akademiska sjukhuset har nyligen upptäckt att hälften av patienterna har antikroppar som i djurmodeller kan framkalla ett fibromyalgiliknande tillstånd. Nu ska man kartlägga vilka sjukdomsmekanismer som kan kopplas till förekomsten av dessa autoreaktiva antikroppar vilket kan bana väg för nya behandlingar riktade mot immunförsvaret.

Läs mer
2023-05-05

Chat GPT mer empatisk än läkare enligt studie

AI-verktyget Chat GPT har inte bara större precision när det kommer till patientfrågor – chattboten uppfattas dessutom som nästan tio gånger mer empatisk än riktiga läkare, enligt en ny studie som är publicerad i tidskriften Jama International Medicine.

Läs mer
2023-05-04

Musikterapi kan hjälpa personer med långvarig smärta

I Sörmland erbjuds musikterapi som behandling för personer med långvarig smärta. I ett forskningsprojekt på Mälardalens universitet, MDU, undersöker man nu vad den så kallade FMT-metoden har för effekter på målgruppen.

Läs mer
2023-05-03

Pugh Rogefeldt död

Artisten, låtskrivaren och musikern Torbjörn ”Pugh” Rogefeldt är död. Han hade varit sjuk en tid och gick bort under natten till måndagen, berättar hans sambo Borit Hallin enligt DN.

Läs mer
2023-04-28

Kartläggning av hur ryggmärgen bildas ger ny kunskap om sjukdomar i nervsystemet

Forskare vid Karolinska Institutet har kartlagt hur celler i den mänskliga ryggmärgen bildas i embryot och vilka gener som styr denna utveckling. Det kan leda till ny kunskap om hur skador och sjukdomar i ryggmärgen uppstår och hur de kan behandlas.

Läs mer
2023-04-28

Radiointervju med Majgull Axelsson om Parkinson-diagnosen

När hon blir riktigt arg, ja då skriver hon en bok. Den prisbelönta författaren Majgull Axelsson, somnar när hon skriver om kärlek och tar sig hellre an svårare ämnen.

Läs mer
2023-04-26

För tidig födsel kan öka risken för stroke senare i livet

Förmaksflimmer är ovanligt hos barn och unga, men personer som föddes för tidigt, eller som var stora vid födseln, har en förhöjd risk att drabbas i vuxen ålder. Det visar en studie enligt sajten forskning.se.

Läs mer
2023-04-21

Tidigare diagnos ger nya möjligheter att hjälpa små barn med CP

Vid misstänkt cerebral pares (CP) hos små barn är det avgörande att insatser kan komma igång så fort som möjligt. Tack vare nya diagnosticeringsmetoder är det idag lättare att sätta en CP-diagnos tidigt för små barn med mindre omfattande rörelsenedsättning, enligt ett pressmeddelande från Region Skåne.

Läs mer
2023-04-20

Vill du delta i forskning om digitalt stöd för hälsa och har drabbats av stroke eller TIA?

Vid Karolinska Institutet pågår ett forskningsprojekt som utvärderar hur träning och kontakt med fysioterapeut på distans via en mobilapplikation kan stödja personer med stroke eller transitorisk ischemisk attack (TIA) att vara fysiskt aktiva.

Läs mer
2023-04-17

Sovande björnar kan bidra till att lösa strokegåtan

Sovande björnar bidrar till att lösa gåtan bakom blodproppar, en av orsakerna till stroke. Varför får inte övervintrade björnar blodproppar? Det är en fråga som en internationell forskargrupp sökt svaret på i många år.

Läs mer