Nyheter
Neuropromenaden har gått i mål!
Nu är årets promenad avslutad och vi vill passa på att tacka alla som promenerat, rullat, sprungit och stöttat!
Giltighetstid på Apoteksfullmakter
Många apoteksfullmakter är på väg att bli ogiltiga, men det är enkelt att skapa nya. Ett stort antal fullmakter för apoteksärenden har den 1 juni 2024 som sista giltighetsdag. Bakgrunden är en regel som infördes 2020 om att fullmakter gäller i längst fyra år.
Intervju med Amelie Hedberg
Amelie Hedberg känner ett starkt engagemang i Neuroförbundet. Hennes mamma har Multipel Skleros och Amelie har varit stödmedlem sedan 2006. Två år senare blev hon aktiv stödmedlem. ”Att vara aktiv inom Neuroförbundet har givit mig så mycket mer än bara ett medlemskap. Jag har fått massor med vänner, kunskap och en möjlighet att göra stor skillnad för många människor”, säger Amelie.
Årets Neuroprofil 2024
Nu står det klart, utmärkelsen Årets Neuroprofil går till Sandra Magnusson, fysioterapeut på neurocampus!
Lovande läkemedel nekas patienter med aggressiv ärftlig ALS
Pressmeddelande: ”När det nu äntligen erbjuds ett lovande läkemedel mot en särskilt aggressiv form av ALS, så nekas sjuka personer tillgång. Och det med hänvisning till framtida kostnader”, säger Lise Lidbäck, ordförande i Neuroförbundet. ”Det är ofattbart cyniskt”.
Ny behandling för patienter med Parkinsons sjukdom ger hopp om ett bättre liv
För drygt ett år sedan opererade Lundaforskare in sju miljoner labbodlade hjärnceller i den första svenska patienten med Parkinsons sjukdom.
Har du MS och vill delta i ett egenvårdsprogram för att förebygga fall?
Deltagare sökes till forskningsstudien ”Färre fall” för personer med MS. Studiens syfte är att utvärdera om ett egenvårdsprogram kan leda till färre fall. Denna del av studien startar i september 2024. Studien genomförs av Karolinska Institutet.
Fler patienter nekas klimatvård
Endast två av landets regioner erbjuder klimatrehabilitering för personer med neurologiska diagnoser. Det står klart efter en kartläggning av Reflex.
Staten måste ta över ansvaret för sällsynta diagnoser
Nätverket för spinal muskelatrofi och Neuroförbundet vill se ett nationellt ansvar för läkemedel till personer med sällsynta diagnoser, skriver Pernilla Becker och Lise Lidbäck.
Genombrott för ALS-forskningen
I dagarna har vi kunnat ta del av nyheten om spännande framsteg i ALS forskningen. Det är Peter Andersen överläkare i neurologi och professor vid Institutionen för klinisk vetenskap vid Umeå universitet och hans forskargrupp som rapporterat om sjukdomsförloppet hos en patient med en ärftlig och särskilt aggressiv form av ALS-sjukdom som med hjälp av ny genterapimedicin har bromsats upp.
Förslagen om sjukförsäkringen är ett hån
Regeringen har i dagarna tagit emot betänkandet från utredningen Sjukförsäkringen i förändring. Utredningen föreslår att flera av de lättnader som tidigare infördes i sjukförsäkringen ska tas bort, bland annat föreslås att prövningen av den försäkrades arbetsförmåga återigen ska bedömas utan att specificera existerande yrkesgrupper på arbetsmarknaden.
Ryggmärgsstimulering kan användas om inget annat hjälper
MTP-rådet (Medicintekniska produktrådet) har på uppdrag av regionerna utvärderat produkter för ryggmärgsstimulering, det vill säga elektrisk stimulering av ryggmärgen för att lindra långvarig smärta.
Proteiner kan ge svar på hur MS utvecklar sig
En kombination av elva proteiner kan förutsäga hur sjukdomen MS utvecklar sig på sikt. Forskare hoppas att de identifierade proteinerna ska underlätta individanpassad behandling. Skriver Neurologi i Sverige.
FN ger Sverige en tung åtgärdslista
I början av mars förhördes Sveriges regering av FN:s övervakningskommitté för Funktionsrättskonventionen. Idag kom FN:s dom. Sverige har nu en lång lista av åtgärder att hantera för att leva upp till de åtaganden som konventionen innebär.
Vardagskemikalier kopplade till MS
Forskare vid Case Western Reserve University i USA har upptäckt att kemikalier som används i möbler, hemelektronik, hygienprodukter och desinfektionsmedel kan kopplas till sjukdomar som multipel skleros (MS) och försämrad hjärnhälsa. Skriver Dagens näringsliv.