Nyheter
Fysioterapeutens tips till dig som lever med smärta
Sara Östhols, smärtspecialist, ger sina bästa tips till dig som lever med smärta.
Vardagsaktivitet skyddar inte mot stroke
Fysisk aktivitet som vi utför i vardagen, under arbete eller hushållssysslor, räcker inte för att skydda mot stroke. Däremot ger motion under fritiden och aktiv transport positiv effekt, enligt forskning från Göteborgs universitet.
Biomarkörer i ryggvätska kan indikera snabb försämring hos ALS-patienter
Patienter med höga nivåer av två biomarkörer i ryggvätska har ökad risk för ett aggressivt sjukdomsförlopp vid ALS, enligt en nyligen publicerad studie i tidskriften Journal of the Neurological Sciences.
Hjärnmarkör i blodprov förutspår stroke
Med ett enkelt blodprov som återspeglar hjärnhälsa går det att förutsäga vem som har störst risk att drabbas av stroke, enligt en ny studie.
Region Skåne kräver högre antal körtimmar på scootrar
Patienter i Region Skåne som behöver eldrivna rullstolar med manuell körning (scootrar) måste numera hålla ordentlig koll på hur mycket de kör för att inte bli av med sitt hjälpmedel.
Vi vill ha en neuromiljard
Inför att regeringen presenterar sin budget för 2025 den 19 september så har vi tillsammans med resten av Vårdsverige lämnat in en lista på förväntningar.
Varningssignalen som löper amok
Smärta är en livsviktig varningssignal. Men när nervsystemet skadas kan kroppen fortsätta att göra ont – trots att varningen inte längre behövs.
Svenskt neuroregister ska förbättra vården
Läs intervjun med Jan Hillert, läkare och professor i neurologi vid Institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet, som varit med och grundat Svenska neuroregister.
Har du FSHD och vill komma i kontakt med andra?
Vad sägs om att skapa ett nätverk för oss som lever med någon typ av FSHD eller våra närstående. Ett bättre kontaktnät mellan oss underlättar informationsspridning av forskningsnyheter.
Hälsodata för en mer jämlik vård och färre vårdskador
Tillsammans med bland andra ForskaSverige och Sveriges Läkarförbund uppmanar vi idag regeringen och länets riksdagsledamöter till beslut om ett nationellt ramverk för hantering och användning av hälsodata. Det skulle bidra till en mer jämlik vård och färre vårdskador.
Positiva effekter av rytm och musik vid rehabilitering
Musikbaserad rörelseterapi, enligt det som kallas Ronnie Gardiner Method, har potential att bidra till rehabiliteringen efter stroke och vid MS och Parkinsons sjukdom. Det visar en kartläggande översiktsstudie från Göteborgs universitet.
Neuroförbundet i Almedalen
Under Almedalsveckan så genomförde vi vår aktion: "Jämlik neurosjukvård ska vara en rättighet - inte ett lotteri"
Har du fått TBE (fästingburen hjärninflammation)?
Vi har nu två diagnosstödjare som själva gått igenom allt vad det innebär att få diagnosen TBE. Som medlem hos oss i Neuroförbundet kan du ringa vår stödväxel på 08 677 70 11 och be att få samtala med Sanna Sandberg eller Zanna Lindroth.
Vår förbundsordförande är återigen med på maktlistan!
När Dagens Medicin Sverige publicerade listan över de 100 mäktigaste i Sverige inom hälso- och sjukvårdsområdet, så finns återigen vår förbundsordförande Lise Lidbäck med.
ALS-patienter nekas ny godkänd bromsmedicin
Den 30 maj godkände EU-kommissionen en ny medicin som kan hjälpa patienter med en sällsynt och ofta ärftlig variant av ALS. Nu vill vi se en snabb process för att möjliggöra tillgång för svenska patienter, skriver flera patienter och företrädare för intresseorganisationer.