Alla nyheter

2023-02-27

Diagnoser på djupet - Överlevaren Daniel Bergström

Han fick nytt hjärta för 30 år sedan. Daniel Bergström lever med njursvikt, stomi och Beckers muskeldystrofi. Samtidigt sätter han upp musikaler, tar sig över hinder och älskar livet.

Läs mer
2023-02-24

För komplicerat att ansöka om bostadsanpassning

Trots goda intentioner blir det allt svårare för Neuros medlemmar att få bostadsanpassning. Men det finns hopp. Under lång tid har vi sett fler och fler neddragningar inom det funktionshinderpolitiska området. Det finns ljuspunkter, men hoppet om en vändning känns långt borta.

Läs mer
2023-02-23

Epileptiska anfall och körkort

Enligt körkortslagen har varje enskild läkare skyldighet att anmäla om en körkortsinnehavare vid undersökning bedöms medicinskt olämplig att ha körkort. Alla läkare som utreder eller behandlar patienter som har haft säkerställda eller misstänkta epileptiska anfall behöver därmed besitta aktuell kunskap om det trafikmedicinska regelverket avseende körkort och körkortstillstånd.

Läs mer
2023-02-23

Röster som saknas i dödshjälpsdebatten

Dödshjälpsdebatten, eller debatten om assisterat självmord, har under senare år berört många och känslorna är ofta starka. Men alltför sällan hör vi dem som arbetar med vård i livets slutskede, om vad de erfarit. En som har stor erfarenhet av just detta är Mikaela Luthman, överläkare på Stockholms sjukhem. – Palliativ vård handlar om att lindra symtom, inte att avliva någon, säger hon.

Läs mer
2023-02-23

Salivprov kan möjliggöra tidig upptäckt av Parkinsons sjukdom

Med hjälp av molekyler från hjärnan som kan mätas i saliv finns möjlighet att upptäcka förändringar som kan leda till Parkinsons sjukdom – långt innan personen får symtom. Forskare vid Luleå tekniska universitet föreslår i en ny vetenskaplig artikel en strategi för hur neurologiska sjukdomar kan diagnostiseras tidigt.

Läs mer
2023-02-22

Ny utbildning för patientföreträdare ska förbättra vården

Hej Anne Stiernquist, projektledare på Funktionsrätt Sverige! Nu lanseras en Patientföreträdarutbildning. Berätta, vad är det och vad går den ut på?

Läs mer
2023-02-22

Nyheter om diagnostik och behandling vid MG

Anna Rostedt Punga, professor i Klinisk Neurofysiologi vid Uppsala universitet, ger en sammanfattning av det senaste kunskapsläget vad gäller diagnostik och behandling vid myastenia gravis (MG). Artikeln är publicerad på Neurologiisverige.se.

Läs mer
2023-02-22

MOG-positivitet påvisades efter covid-19

Myelin–oligodendrocytglykoprotein (MOG)-antikroppssjukdom är en nyligen definierad inflammatorisk sjukdom, som drabbar centrala nervsystemet och tillhör samma spektrum som multipel skleros (MS) och neuromyelitis optica-­spektrumtillstånd(NMO/NMOSD).

Läs mer
2023-02-22

Kennedys sjukdom drabbar svenskspråkiga män i Österbotten

Man räknar med att Kennedys sjukdom finns hos cirka tre personer per 100 000 invånare. I Vasaregionen i Finland är den siffran femton på 100 000.

Läs mer
2023-02-21

Carina Holgersson har överlistat hjärntröttheten

Efter att under lång tid varit kraftigt påverkad av hjärntrötthet mår Carina Holgersson i dag så pass bra att hon kunde ta på sig uppdraget att vara ordförande för Neuro Halland. Resan tillbaka har varit lång men hon har hittat strategier som fungerar.

Läs mer
2023-02-20

Staten måste be om ursäkt

”Jag har inte släppt, rent psykisk, det som hände. Bara tanken på att jag kunde ha varit en av dom. Det är omänskligt att se hur vi blev utsatta”, säger Amanda Malmberg, skådespelare med Downs syndrom som spelar en av huvudrollerna i premiäraktuella filmen Sockerexperimentet. Citatet är hämtat från en intervju nyligen i SVT:s Morgonstudion, där Amanda berättar om hur tufft det har varit för henne att ta in det som hände på institutioner som Vipeholm.

Läs mer
2023-02-17

Nya vårdplatser för neuropatienter invigda på Södersjukhuset

Den 7 februari 2023 invigde internmedicin på Södersjukhuset i Stockholm fyra helt nybyggda vårdplatser för patienter med neurologiska diagnoser. Sjukhuset har bedrivit halvakut vård (intermediärvård) med neurologisk inriktning sedan 2016 men vårdplatserna har varit reserverade för neurokirurgiska patienter från Karolinska universitetssjukhuset. Nu breddas uppdraget och de nya platserna blir även en avlastning för akutmottagningen och intensivvården på sjukhuset.

Läs mer
2023-02-16

Hela 327 159 kronor till glädje för oss och våra medlemmar

I tisdags, på Alla hjärtans dag, fick Neuroförbundet ta emot ett bidrag från Humanfonden på 327 159 kronor.

Läs mer
2023-02-08

Fler kvinnor än män känner sig psykiskt utmattade av ansvar för närstående

Var fjärde kvinna som tar hand om närstående känner sig ofta psykiskt utmattad av ansvaret. Omsorgen om nära och kära gör också att tre av tio kvinnor ofta oroar sig för framtiden. Bland män är motsvarande andelar hälften så höga.

Läs mer
2023-02-08

Reumatikerläkemedel har visat sig effektivt mot MG

Tidig behandling med ett reumatikerläkemedel (som även används vid MS) kan minska risken för försämring vid myastenia gravis (MG). Det visar en randomiserad kontrollerad klinisk studie som letts av forskare vid Karolinska Institutet och publicerats i tidskriften JAMA Neurology.

Läs mer