Alla nyheter

2023-03-21

Skulle du vilja möta andra med CMT?

I vår förening i Jönköpings län finns önskemål om att starta ett nätverk för personer med CMT, Charcot-Marie-Tooth, ärftlig form av polyneuropati. Är du intresserad av att träffa andra och utbyta erfarenheter, digitalt eller fysiskt?

Läs mer
2023-03-21

Delar med sig av medlemmarnas erfarenheter

Nyligen fick vår juridiska rådgivare Maria Lillieroth tillfälle att presentera den bild som våra medlemmar ger oss om läget och vilka problem som är vanligast förekommande.

Läs mer
2023-03-21

Anders Svenningsson – kan bli Årets Neuroprofil

Anders Svenningsson är adjungerad professor och överläkare vid Danderyds sjukhus. Han är en av finalisterna till att ta hem utmärkelsen Årets Neuroprofil 2023. Du har blivit nominerad till Årets Neuroprofil 2023. Vad tänker du om det?

Läs mer
2023-03-20

Svårare epilepsi kopplas till social utsatthet

Neurostödd försking Personer med låg utbildning och sämre inkomst har svårare epilepsi. De har också sämre tillgång till specialiserad vård, visar en avhandling från Göteborgs universitet. Avhandlingen har också studerat socioekonomiska faktorer utifrån data från nationella register och självrapporteringsenkäter.

Läs mer
2023-03-20

Caroline Ingre kan bli Årets Neuroprofil 2023

Caroline Ingre är överläkaren och ALS-forskaren som synts lite extra mycket i medierna det senaste året. Hon är också en av finalisterna till att ta hem utmärkelsen Årets Neuroprofil 2023.

Läs mer
2023-03-17

Mindre risk för parkinson hos allsvenska fotbollsspelare

Neurostödd försking Risken för Parkinsons sjukdom var lägre och för ALS gick det inte att få tillräckligt säkert resultat. Däremot såg man att män som spelade fotboll i allsvenskan fram till mitten av 1900-talet hade en högre risk för demens än män från den övriga befolkningen. Detta enligt en ny studie av forskare vid Karolinska Institutet. Resultaten har publicerats i tidskriften The Lancet Public Health.

Läs mer
2023-03-16

Spansk sjukhusledning fördröjde behandling mot SMA

Direktören för regionsjukhuset i Málaga María del Mar Vázquez avgick i mitten av februari från sin post och även om hon angav personliga skäl bakom beslutet tyder mycket på att hennes situation blev ohållbar.

Läs mer
2023-03-14

Forskning för bättre epilepsidiagnostik med hjälp av blodprov

Att diagnostisera epilepsi är resurskrävande och det finns risk att sjukdomen förväxlas med andra tillstånd med liknande symptom. Det gör det angeläget att hitta bättre diagnosmetoder redan när en patient kommer in på akuten efter ett misstänkt anfall. En forskargrupp från Lunds universitet har i kliniska studier upptäckt en biomarkör, ett protein som var förhöjt både före, under och efter ett epileptiskt anfall. Biomarkören spåras genom ett enkelt blodprov.

Läs mer
2023-03-10

Tre universitetssjukhus får tillstånd att bedriva epilepsikirurgi framöver

Epilepsikirurgi kommer framöver att koncentreras till tre universitetssjukhus. Akademiska sjukhuset, Sahlgrenska universitetssjukhuset och Skånes universitetssjukhus är den trio som nu har fått tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård på området.

Läs mer
2023-03-10

Nationell högspecialiserad vård för systemisk amyloidos till Umeå, Uppsala och Stockholm

Tre olika enheter i landet får tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård för systemisk amyloidos, där bland annat Skelleftesjukan ingår: Akademiska sjukhuset i Uppsala, Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm och Norrlands universitetssjukhus i Umeå är de utvalda.

Läs mer
2023-03-08

Dalakommunernas unika upplägg för anhörigvårdare – erbjuds rekreation med helpension

I Smedjebacken och Ludvika kommuner i Dalarna kan den som är anhörigvårdare ansöka om rekreation med helpension under tre till fem dagar under en vecka på hösten. Samtidigt erbjuds, om så behövs, ett kostnadsfritt korttidsboende för den anhörige.

Läs mer
2023-03-07

Neuros utredare i intervju om Neurorapporten 2022

Neurorapporten 2022 handlade om hjälpmedel. Neuros utredare Fanette Caudron intervjuades av Folkhälsodalen inför Almedalen 2022. Se och lyssna på samtalet.

Läs mer
2023-03-01

Kära älskade rullstol!

Så här på ”internationella rullstolsdagen” vill jag hylla och tacka dig för alla möjligheter och upplevelser vi har upplevt och skapat tillsammans. En gång för många år sedan existerade du bara i mitt huvud som en mardröm jag aldrig ville uppleva. Då i mitt sinne var du finalen. För med dig i mitt liv skulle allt vara kört. Inget kunde vara mer fel.

Läs mer
2023-03-01

Första stamcellstransplantationen genomförd i ny parkinsonstudie

Nya dopaminproducerande stamceller har nu transplanterats till den första patienten inom ramen för en studie vid Lunds universitet. Transplantationen vid Skånes universitetssjukhus beskrivs som en milstolpe i forskningen kring Parkinsons sjukdom.

Läs mer
2023-02-28

Första symtomet var att jag fick svårt att prata

Eva Frostell MG-patient sedan 1976 delar sin berättelse om en ovanlig neurologisk sjukdom där både hjärnans och den mentala hälsan påverkas. När du försöker förklara dina symtom kan läkarna tro att allt sitter i ditt huvud, en så kallad psykosomatisk sjukdom.

Läs mer