Alla nyheter

2023-02-07

Svagströmsstimulering kan underlätta vid kronisk smärta

Neurostödd försking En ny metod för att behandla polyneuropatismärta har nyligen beviljats medel från Neuroförbundet. Studien leds av Magnus Thordstein på Klinisk Neurofysiologi i Linköping och är en fortsättning på en tidigare studie inom smärtlindring.

Läs mer
2023-02-06

Med Parkinson i Melodifestivalen

Musikern och skådespelaren Uje Brandelius diagnostiserades med Parkinson för sju år sedan. Den 11 februari tävlar han i Melodifestivalen, något han kan göra tack vare effektiv medicin.

Läs mer
2023-02-01

Funktionell neurokirurgi möjlig hjälp vid flera neurologiska diagnoser och symtom

Med funktionell neurokirurgi menas kirurgiska ingrepp på nervsystemet som syftar till att lindra besvär och symtom av neurologiska sjukdomar och tillstånd. Sex forskare skriver i Läkartidningen om senaste nytt kring detta.

Läs mer
2023-02-01

Smarta tekniska hjälpmedel - forskningsstudie söker deltagare

Lunds universitet deltar med europeiska universitet och företag i ett forskningsprojekt om smarta tekniska hjälpmedel för människor med motorisk funktionsnedsättning i armar och händer till följd av en stroke eller ryggmärgsskada. Även anhöriga och personer som arbetar med denna målgrupp kan delta.

Läs mer
2023-01-31

Så bidrar Neuro till forskningen om MS

Neurostödd försking Ett egenvårdsprogram för att förebygga fall hos personer med multipel skleros (MS) har nyligen beviljats medel. Studien leds av Charlotte Ytterberg på Karolinska institutet.

Läs mer
2023-01-31

Viktigt att vården ställer frågor om tömning av blåsa och tarm

Att inte fråga om inkontinens är integritetskränkande, eftersom konsekvenserna kan vara stora för patienten, skriver Neuro tillsammans med andra debattörer från Forum för hjälpmedel vid blås- och tarmdysfunktion.

Läs mer
2023-01-31

Så bidrar Neuro till forskning om MS vid KI

Neurostödd försking Karl Carlström vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik på Karolinska Institutet har nyligen beviljats medel för sitt projekt om karaktärisering av MS riskgener i humana oligodendrocyter.

Läs mer
2023-01-30

”ALS är djävulens sjukdom – och byråkratin helvetet”

Debattartikel i Dagens Nyheter: Den 28 december låg ett brev från förvaltningsrätten om att vi fått avslag på vår överklagan om assistans i hemmet. Men det spelade inte längre någon roll. Pappa dog dagen innan, skriver Erik Gruvfors.

Läs mer
2023-01-27

Stefan Käll till minne

Stefan Käll, Katrineholm, 60 år, tidigare styrelseledamot, generalsekreterare och förbundsjurist på Neuroförbundet, har avlidit efter en tids sjukdom. Närmaste anhöriga är syskonbarnen Lorraine och Patrik, släkt och vänner.

Läs mer
2023-01-27

Rimliga villkor för assistansen

Neuroförbundet är en av flera organisationer som står bakom kampanjen #rimligavillkor. För dem som lever med omfattande funktionsnedsättning betyder den personliga assistansen allt. Som möjlighet att delta, bidra och att leva ett självbestämt liv. En mänsklig rättighet som assistansen tillgodoser på ett både flexibelt och kostnadseffektivt sätt.

Läs mer
2023-01-27

Funktionsnedsatta "försökskaniner" för gaskamrarna

Den 27 januari är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. Nazisterna dödade många judar och romer under andra världskriget men även funktionsnedsatta mördades eftersom nazisterna inte ansåg att de var  livsdugliga.

Läs mer
2023-01-25

Sjukt trött - om hjärntrötthet i P1

Gustav faller i sömn plötsligt och okontrollerat. Han försöker dölja det för kollegorna. Men de ser att han sover framför datorskärmen. I Kropp & Själ i Sveriges radion P1 – om trötthet som inte går att sova sig fri ifrån.

Läs mer
2023-01-25

Det ska bli enklare att delta i kliniska läkemedelsprövningar i EU

Den europeiska läkemedelsbranschen har initierat ett projekt som ska underlätta för patienter att delta i läkemedelsprövningar i ett annat EU-land.

Läs mer
2023-01-25

Socialstyrelsen vill screena alla nyfödda för SMA

Socialstyrelsen vill att alla nyfödda barn ska screenas för spinal muskelatrofi, SMA – en grupp ärftliga sjukdomar där tidig behandling är A och O. Planen är att komma i gång i slutet av sommaren.

Läs mer
2023-01-23

Han har levt med ALS i ett halvt sekel

82-åriga Claes-Göran Berndt är en dem i världen som levt längst med ALS. Han diagnostiserades när han var i 30-årsåldern och blev snart medlem i Neuroförbundet. Ett medlemskap som förändrat hans liv.

Läs mer