Alla nyheter

2023-06-20

Vill du delta i en enkätstudie om funktionsnedsättning och cykling?

Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) söker både personer med funktionsnedsättning som cyklar och personer med funktionsnedsättning som inte cyklar.

Läs mer
2023-06-19

Många utmaningar med att resa med rullstolsburna barn

Mycket skulle behöva göras för att underlätta resande och mobilitet för familjer med rullstolsburna barn med cerebral pares, både när det gäller vardags- och semesterresor. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet.

Läs mer
2023-06-19

Remissvar - ett statligt huvudmannaskap för personlig assistans

Vi tillstyrker betänkandets förslag eftersom vi tror att ett statligt huvudmannaskap kommer att förbättra situationen för personer i behov av personlig assistans. Vi har dock tre viktiga medskick.

Läs mer
2023-06-19

Namninsamling överlämnad till regeringen för att stärka personlig assistans

För ett år sedan så drog Fremia och funktionsrättsrörelsen, där Neuroförbundet ingår, igång kampanjen Rimliga villkor. Den statliga ersättningen för personlig assistans har urholkats de senaste åren.

Läs mer
2023-06-19

Därför mår kvinnor med MS bättre när de är gravida

Gravida kvinnor med MS brukar få en tillfällig lindring i sin sjukdom, under graviditeten. Nu har forskare från bland annat Linköping kartlagt de gynnsamma förändringar som sker under en graviditet och hoppas att det ska visa vägen till nya behandlingar.

Läs mer
2023-06-13

Det ryktas om att Neuroförbundet fått in en stor gåva genom testamente

Neurostödd försking Hallå där Fanette Caudron, handläggare av Neuroförbundets forskningsbidrag: Det ryktas om att Neuroförbundet fått in en stor gåva genom testamente – som är öronmärkt för ALS-forskning. Stämmer det?

Läs mer
2023-06-08

Projektet som får Neuroförbundets stora forskningsbidrag

Neurostödd försking Emmanuel Bäckryd, Björn Gerdle och Bijar Ghafouri får Neuroförbundets stora forskningsbidrag på 800 000 kr för att med hjälp av biomarkörer mäta biologiska ämnen i blod och saliv hos patienter med långvariga smärttillstånd.

Läs mer
2023-06-07

Vill du delta i en ny nationell studie om MG?

DIG-MG är en nationell forskningsstudie för digital registrering av symtom hos patienter med Myasthenia Gravis (MG). Studien genomförs med hjälp av en ring som deltagarna bär.

Läs mer
2023-06-01

Huntingtons sjukdom – jakten på ett botemedel

Huntingtons sjukdom är en ärftlig, genetisk och dödlig hjärnsjukdom. Det finns inget botemedel eller någon sjukdomsbromsande behandling att erbjuda de patienter som drabbas idag.

Läs mer
2023-05-30

Moyamoya blir nationellt vårduppdrag på Karolinska och Akademiska

Nyligen fick Karolinska ett nationellt uppdrag för att vårda barn och vuxna med moyamoya. Det är en allvarlig neurologisk sjukdom. Patienterna kommer ofta akut till sjukhus med förlamning i ena kroppshalvan, talsvårigheter eller synstörning och kan behöva opereras. Även på Akademiska sjukhuset i Uppsala bedrivs högspecialiserad utredning och neurokirurgisk behandling av moyamoya.

Läs mer
2023-05-29

Vill du delta i forskningsstudie om funktionshinder vid MS?

Göteborgs universitet söker deltagare till forskningsstudie om erfarenheter av funktionshinder för personer med multipel skleros (MS). De söker dig som lever med MS, är minst 18 år som har eller har upplevt funktionshinder. Det är du själv som avgör vad som utgör funktionshinder i ditt liv. Eftersom MS är en sjukdom som kan ge både symtom som är synliga eller osynliga för utomstående. De som deltar får dela sina erfarenheter i enskilda intervjuer, digitalt, fysiskt eller via telefon.

Läs mer
2023-05-23

Vår nya Neurorapport 2023 bör läsas av många

Neuroförbundet är nu i Göteborg och ska delta i Hjälpmedelsriksdagen samt Vitalis. Hjälpmedelsriksdagen är ett nationellt möte för att synliggöra vikten av en välfungerande hjälpmedelsförsörjning. Vitalis är Nordens ledande e-hälsomöte med mängder av föreläsningar och möten.

Läs mer
2023-05-23

Forskare tror sig ha lösning mot kronisk smärta

Forskare i USA har upptäckt hjärnsignaler som avslöjar hur mycket en person lider av kronisk smärta. Upptäckten är ett viktigt steg i att kunna behandla miljontals människor som drabbas av vad som även kallas en ”tyst epidemi”.

Läs mer
2023-05-22

Så kan antikroppar mot Epstein-Barr-virus orsaka MS

Neurostödd försking Forskare vid Karolinska Institutet har funnit ytterligare bevis för hur Epstein-Barr-virus kan utlösa multipel skleros eller driva på sjukdomsutvecklingen. En studie publicerad i Science Advances visar att vissa individer har antikroppar mot viruset som av misstag attackerar ett protein i hjärnan och ryggmärgen.

Läs mer
2023-05-22

Våra diagnosstödjare inom polyneuropati

Varmt tack till alla våra diagnosstödjare inom polyneuropati! I våras sökte vi fler som gärna är insatta i idiopatisk variant (där orsaken är oklar eller åldersrelaterad). Vi fick flera svar och har nu två nya stödjare inom polyneuropati. Uppdraget som diagnosstödjare är ett fint sätt att engagera sig ideellt och ge stöd till andra med samma diagnos.

Läs mer