Alla nyheter

2023-02-22

Kennedys sjukdom drabbar svenskspråkiga män i Österbotten

Man räknar med att Kennedys sjukdom finns hos cirka tre personer per 100 000 invånare. I Vasaregionen i Finland är den siffran femton på 100 000.

Läs mer
2023-02-21

Carina Holgersson har överlistat hjärntröttheten

Efter att under lång tid varit kraftigt påverkad av hjärntrötthet mår Carina Holgersson i dag så pass bra att hon kunde ta på sig uppdraget att vara ordförande för Neuro Halland. Resan tillbaka har varit lång men hon har hittat strategier som fungerar.

Läs mer
2023-02-20

Staten måste be om ursäkt

”Jag har inte släppt, rent psykisk, det som hände. Bara tanken på att jag kunde ha varit en av dom. Det är omänskligt att se hur vi blev utsatta”, säger Amanda Malmberg, skådespelare med Downs syndrom som spelar en av huvudrollerna i premiäraktuella filmen Sockerexperimentet. Citatet är hämtat från en intervju nyligen i SVT:s Morgonstudion, där Amanda berättar om hur tufft det har varit för henne att ta in det som hände på institutioner som Vipeholm.

Läs mer
2023-02-17

Nya vårdplatser för neuropatienter invigda på Södersjukhuset

Den 7 februari 2023 invigde internmedicin på Södersjukhuset i Stockholm fyra helt nybyggda vårdplatser för patienter med neurologiska diagnoser. Sjukhuset har bedrivit halvakut vård (intermediärvård) med neurologisk inriktning sedan 2016 men vårdplatserna har varit reserverade för neurokirurgiska patienter från Karolinska universitetssjukhuset. Nu breddas uppdraget och de nya platserna blir även en avlastning för akutmottagningen och intensivvården på sjukhuset.

Läs mer
2023-02-16

Hela 327 159 kronor till glädje för oss och våra medlemmar

I tisdags, på Alla hjärtans dag, fick Neuroförbundet ta emot ett bidrag från Humanfonden på 327 159 kronor.

Läs mer
2023-02-08

Fler kvinnor än män känner sig psykiskt utmattade av ansvar för närstående

Var fjärde kvinna som tar hand om närstående känner sig ofta psykiskt utmattad av ansvaret. Omsorgen om nära och kära gör också att tre av tio kvinnor ofta oroar sig för framtiden. Bland män är motsvarande andelar hälften så höga.

Läs mer
2023-02-08

Reumatikerläkemedel har visat sig effektivt mot MG

Tidig behandling med ett reumatikerläkemedel (som även används vid MS) kan minska risken för försämring vid myastenia gravis (MG). Det visar en randomiserad kontrollerad klinisk studie som letts av forskare vid Karolinska Institutet och publicerats i tidskriften JAMA Neurology.

Läs mer
2023-02-08

Tydliga könsnormer när långvarig smärta beskrivs

Känsliga kvinnor och tåliga män. Det är en rådande bild av personer med långvarig smärta. Följden kan bli omotiverade skillnader i den medicinska behandlingen. Ett problem som lyfts i en avhandling vid Göteborgs universitet.

Läs mer
2023-02-08

Personlig assistans – en fråga om jämlikhet

”Rätten till personlig assistans ska aldrig svaja för att en assistansanordnare förlorar sitt tillstånd eller att en kvällstidning har en rubrik om fusk. Misskötsel och kriminalitet ska självklart beivras, men låt inte ivern gå överstyr så att gränsen bli suddig och min självständighet ses som fusk.” Det skriver Maria Lillieroth, ombudsman och juridisk rådgivare på Neuroförbundet i en debattartikel.

Läs mer
2023-02-07

Röster höjs över landet: ”Höj inte avgifterna för den kommunala omsorgen!”

Nu riktar regionala funktionsrättsföreningar sig till landets kommunledningar. ”Höj inte de kommunala avgifterna. Låt den välkomna ökningen av sjuk- och aktivitetsersättningen stanna hos de som behöver den mest.”

Läs mer
2023-02-07

Svagströmsstimulering kan underlätta vid kronisk smärta

Neurostödd försking En ny metod för att behandla polyneuropatismärta har nyligen beviljats medel från Neuroförbundet. Studien leds av Magnus Thordstein på Klinisk Neurofysiologi i Linköping och är en fortsättning på en tidigare studie inom smärtlindring.

Läs mer
2023-02-06

Med Parkinson i Melodifestivalen

Musikern och skådespelaren Uje Brandelius diagnostiserades med Parkinson för sju år sedan. Den 11 februari tävlar han i Melodifestivalen, något han kan göra tack vare effektiv medicin.

Läs mer
2023-02-01

Funktionell neurokirurgi möjlig hjälp vid flera neurologiska diagnoser och symtom

Med funktionell neurokirurgi menas kirurgiska ingrepp på nervsystemet som syftar till att lindra besvär och symtom av neurologiska sjukdomar och tillstånd. Sex forskare skriver i Läkartidningen om senaste nytt kring detta.

Läs mer
2023-02-01

Smarta tekniska hjälpmedel - forskningsstudie söker deltagare

Lunds universitet deltar med europeiska universitet och företag i ett forskningsprojekt om smarta tekniska hjälpmedel för människor med motorisk funktionsnedsättning i armar och händer till följd av en stroke eller ryggmärgsskada. Även anhöriga och personer som arbetar med denna målgrupp kan delta.

Läs mer
2023-01-31

Så bidrar Neuro till forskningen om MS

Neurostödd försking Ett egenvårdsprogram för att förebygga fall hos personer med multipel skleros (MS) har nyligen beviljats medel. Studien leds av Charlotte Ytterberg på Karolinska institutet.

Läs mer