Nyheter
Patric med ms och hans läkare Fredrik teamtävlar i ÖtillÖ SwimRun
Den 2 september tävlar neurologen Fredrik Piehl och hans patient Patric Tengblad med diagnosen ms, i den tuffa SwimRun-tävlingen ÖtillÖ i Stockholms yttre skärgård. Under ett dygn springer de 65 km och simmar totalt 10 km mellan 24 öar.
Nytt avsnitt av Sahlgrenskapodden - om att leva med epilepsi
I det senaste avsnittet av Sahlgrenskapodden får du möta överläkare och professor Kristina Malmgren, föreståndare för sjukhusets nya Epilepsicentrum och patienten Andreas Ellingson, 28, som berättar hur det är att leva med epilepsi och om hjärnoperationen som gjorde honom anfallsfri.
Neuros rättsombud har fortsatt mycket att göra
Många söker hjälp av Neuros rättsombud för att överklaga olika beslut. Hjälp från rättsombuden är en förmån för dig som har en egen diagnos och är betalande medlem i Neuro.
Hannes Lindahl belönas för insats inom neurologisk forskning
Hannes Lindahl, Syed Rahman och Lisa Mather vid Karolinska Institutet, delar på Lennmalms pris 2019, och belönas med 25 000 kronor och Lennmalms medalj i silver.
Mer arbetsinriktad smärtrehabilitering målet för studie på Akademiska
Smärta är ett område som berör många med neurologisk diagnos. Samtidigt är det något det behöver forskas mer omkring.
Louise Hoffsten gäst hos Lasse Kronér
Louise Hoffsten fick diagnosen MS i mitten av 90-talet. Genom åren har hon alltid varit öppen om sin sjukdom och när hon gästade ”Kronérs sommargäster” 17 augusti, berättade hon även om detta.
Armträning efter stroke går lika bra utan robot
Tidningen Fysioterapi skriver om ny forskning: Robotassisterad träning ger inte strokepatienter bättre armfunktion än vanlig rehabilitering, enligt en studie publicerad i tidskriften Lancet.
Nytt smärtorgan upptäckt i huden
Nästan var femte person har pågående smärta och det finns ett stort behov av att hitta nya smärtstillande läkemedel. Nu har forskare vid Karolinska Institutet upptäckt ett nytt sensoriskt organ i huden som känner av farlig retning från omgivningen. Studien publiceras i Science.
Marcus golftävling engagerar för insamling till als-forskningscenter
Nästan 200 000 kronor samlades in till als-forskning under årets stora tävling Marcusgolfen på Hammarö i närheten av Karlstad. Pengarna är ämnade för insamlingsprojektet Stoppa ALS, som via Neuro ska slussas vidare till det nya kliniska landsomfattande als-forskningscentret på Karolinska sjukhuset.
Träning hjälper - men svårt att orka med
Svår trötthet, även kallad fatigue eller hjärntrötthet, är vanligt hos personer med neurologiska diagnoser, till exempel MS, Parkinson och stroke. Det som hjälper bäst mot tröttheten är oftast fysisk träning. Samtidigt kan tröttheten vara det största hindret för att orka träna. Caroline Feldthusen
Neuromyelitis optica-spektrumtillstånd – diagnostisk utmaning
Fallbeskrivning. Diagnosen NMOSD bör övervägas hos patienter med refraktär hicka och kräkningar. Diagnosen kan numera ställas även om patienten inte har haft engagemang av vare sig synnerven eller ryggmärgen.
Grönt ljus för cannabis-läkemedel även i Europa
Det cannabisbaserade läkemedlet Epidyolex mot två ovanliga former av epilepsi (Lennox-Gastauts syndrom och Dravets syndrom) blir sannolikt godkänt i EU, enligt Läkemedelsvärlden. Läkemedlet riktar sig till barn med mycket svår epilepsi och kan finnas i Sverige redan i höst, uppger Läkemedelsverket.
”De Skelleftesjuka kan inte vänta längre”
Nya läkemedel som redan är godkända av det europeiska läkemedelsverket EMA måste skyndsamt implementeras i Sverige, skriver flera debattörer från FAMY i Svenska Dagbladet, Norran med flera dagstidningar.
”Ge läkare rätt att ordinera sammanhållen rehabilitering”
Kunskap och behov ska styra tillgången till rehabilitering, inte ekonomiska prioriteringar, skriver Neuros ordförande Lise Lidbäck tillsammans med ordförande för Psoriasisförbundet och Reumatikerförbundet.
Marie Bager ny ordförande i Valjeviken
Neuro Norrköpings ordförande Marie Bager har valts till ordförande i stiftelsen Valjeviken i Sölvesborg.