Alla nyheter

2019-06-17

ALSTreats läkemedelsstudier angelägna för patienterna

Neurostödd försking Det har varit en lyckosam start för det nya svenska kliniska forskningscentret för diagnosen als, Als Treatment Center Karolinska. I den senaste studien centret deltar i, är de en av länderna som inkluderat flest patienter enligt ALSTreats koordinator neurologen Caroline Ingre.

Läs mer
2019-06-14

Blodplättsforskning för nya läkemedel som förhindrar stroke

Ny grundforskning kan visa vägen för utveckling av mediciner som minskar risken för blodproppar och stroke. Nyckeln är att kartlägga de livsviktiga blodplättarna som måste bildas vid skador, men också kunna blockera protein som gör att farliga proppar bildas, enligt forskaren Caroline Kardeby.

Läs mer
2019-06-08

Neuro med när del 3 presenterad i sjukvårdsutredningen God & nära vård

Den stora utredningen om morgondagens vårdsystem i Sverige, God och nära vård, pågår under ledning av läkaren Anna Nergårdh. Den 5 juni 2019 presenterade hon delbetänkande 3 och här är ett kort videoreportage från seminariet där Neuro närvarade.

Läs mer
2019-06-07

Nätverk för dig med Guillain-Barrés

Guillain-Barrés syndrom, GBS, är en allvarlig neurologisk sjukdom med ett snabbt insjuknande, som drabbar både relativt unga människor och äldre.

Läs mer
2019-06-05

Remissvar om nationell högspecialiserad vård vid avancerad behandling av Parkinsons sjukdom i komplikationsfas

Neuroförbundet har beretts tillfälle att lämna ett yttrande över rubricerad remiss. Vi kan konstatera att i det underlag som sakkunniggruppen lämnat så föreslås att avancerad behandling av Parkinsons sjukdom i komplikationsfas inte ska utgöra nationell högspecialiserad vård. Som grund för detta..

Läs mer
2019-06-05

Underlag för beslut om nationell högspecialiserad vård vid ryggmärgsskador

Neuroförbundet har beretts tillfälle att lämna ett yttrande över rubricerad remiss.

Läs mer
2019-06-04

Nu är Neuros medlemstidning Reflex Magasin nr 2-2019 hos läsarna

Nu är Neuros medlemstidning Reflex Magasin nr 2-2019 distribuerad till alla medlemmar, med ett som vanligt matnyttigt innehåll för den som lever med en neurologisk diagnos eller är närstående. På omslaget är Jane med delar av sin familj och hennes tuffa kamp mot ms-tröttheten är en tänkvärd läsning.

Läs mer
200 000 kr
2019-06-04

Pengar till parkinsonforskning

Victoria Larsson vid institutionen för kliniska vetenskaper, Malmö, Lunds universitet, har belönats med ett anslag från Bundy Academy för sin forskning gällande Parkinsons sjukdom.

Läs mer
2019-06-03

Neuro kommenterar DNs ledare om mobilnät till alla

Om hälso- och sjukvården ska kunna anta dagens och framtidens utmaningar måste vi rusta patienterna för e-hälsa. Ett heltäckande mobilnät är bara en del av detta.

Läs mer
2019-06-03

Stamceller ger kunskap om nervcellers motståndskraft vid als

Forskare vid Karolinska institutet har utvecklat en stamcellsbaserad modell för att studera nervcellers motståndskraft och sårbarhet vid nervsjukdomen als. Resultaten publiceras i tidskriften Stem Cell Reports och kan bidra till att identifiera nya genetiska mål för behandling som skyddar känsliga n

Läs mer
2019-05-29

Gen­forsk­ning hjäl­per epi­lep­ti­ker – och de­ras fa­mil­jer

Den tekniska utvecklingen driver behandlingen av sjukdomar, som epilepsi, framåt och inspirerar professor Anna-Elina Lehesjoki. 29 maj kan du se hennes installationsföreläsning via videolänk. Följ länken i artikeln.

Läs mer
2019-05-28

Parkinsons sjukdom kan spridas i hjärnan genom nyupptäckt mekanism

Små kanaler mellan nervceller är inblandade i en nyupptäckt mekanism för hur Parkinsons sjukdom kan spridas i hjärnan. Forskare vid LiU har visat att skadliga proteinklumpar kan binda till och åka snålskjuts med kanalproteinerna. På så sätt kan de skadliga proteinerna spridas till friska nervceller

Läs mer
2019-05-27

World Ms Day 30/5 - Neuro stödjer forskning om ms och graviditet

Neurostödd försking Neurofonden stödjer årligen drygt 50 forskningsprojekt inom neurologin. I år går ett av bidragen till ett forskningsprojekt graviditet och leva med diagnosen ms. - Vi vill att vår forskning ska ge ökad information till kliniker vid vägledning av fertila kvinnor med ms, forskaren Agnes Gorczyca.

Läs mer
2019-05-27

Mamma med multipel skleros – Janes tuffa kamp mot ms-fatiguen

Tvillingmamman Jane Eliasson har diagnosen ms och kämpar för att behålla orken. Innan graviditeten märkte ingen att hon bar på diagnosen. "De kroppsliga symtomen som kommit efter graviditeten kan jag ta, men inte den stora ms-tröttheten. Jag vågar inte ta hand om tvillingarna själv"

Läs mer
2019-05-24

Webbredaktörer i Neuros föreningsliv fortbildas i webbpublicering

För att föreningarna i Neuro runt om i landet bättre ska nå ut till medlemmarna och allmänheten i framtiden, håller personal från Neuros förbundskansli två fortbildningar 2019. I dagarna sker det i Örebro för ett 15-tal webbansvariga och den 20-21/9 hålls tvådagarsfortbildningen i Kista Stockholm.

Läs mer