Alla nyheter

2019-07-25

Gustave Flauberts epilepsi – en familjehemlighet

Epilepsi var en gåtfull sjukdom i slutet på 1800-talet. Få kände till att den franske författaren Gustave Flaubert led av den – hans epilepsi var något av en familjehemlighet som ömsom sporrade, ömsom hämmade hans kreativitet.

Läs mer
2019-07-25

Personer med neurologiska diagnoser blir tagna för att vara fulla

Sveriges radio har gått igenom anmälningar till diskrimineringsombudsmannen, do. Neuros ordförande Lise Lidbäck kommenterar i inslaget.

Läs mer
2 år 9 månader
2019-07-23

Hittade orsak till als-symptom hos världens yngsta patient

Forskare från Umeå har analyserat blod- och hudprover från ett tyskt spädbarn med als-liknande symptom. De har hittat orsaken till barnets sjukdom, ett ofullständigt protein som inte kan ta bort fria syreradikaler. Upptäckten har publicerats i vetenskapstidskriften New England Journal of Medicine.

Läs mer
2019-07-15

Oväntad effekt av MS-läkemedel

Forskare vid Karolinska Institutet har undersökt verkningsmekanismen hos ett läkemedel som används för behandling av multipel skleros, ms. Resultatet har publicerats i tidskriften Nature Communications och visar att läkemedlet påverkar celler i det medfödda immunförsvaret och att det finns en..

Läs mer
2019-07-15

Ambulans på rätt plats

Ambulanser ska vara placerade så att behandling av stroke kan inledas omedelbart. Det ska ett nytt forskningsprojekt se till.

Läs mer
2019-07-12

Epilepsikirurgi - ju tidigare desto bättre visar övergripande studie

Den som har svårbehandlad epilepsi och får kirurgi tidigt har större chans att bli fri från anfall. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin och SBU, där de analyserat resultat från en rad tidigare studier. Slutsatsen blir att personer med svårbehandlad epilepsi bör få tillgång till epilepsikir

Läs mer
Diabetes & stroke
2019-07-11

Använd kunskapen för att förhindra stroke

Ledande diabetes- och hjärtexperter är frustrerade: Vi har kunskapen, så varför räddar vi inte liv?

Läs mer
2019-07-10

Forskning för att bedöma arbetsförmåga vid mental trötthet

Birgitta Johansson, vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, har tilldelats 1 037 000 kronor av AFA Försäkring för att utveckla en metod för bedömning av arbetsförmåga vid mental trötthet (hjärntrötthet).

Läs mer
2019-07-10

Stark patientberättelse kryddade DI HealthCares sjukvårdsseminarium

Hur ska morgondagens sjukvård komma närmare patienterna? Dagens Industri Health Care skapade ett kreativt seminarium, där Lise Lidbäck, med muskelsjukdom och ordförande för Neuro berättade sin traumatiska rehab-resa tillbaks från svåra skador efter bilolycka. Hör Neuropoddens reportage!

Läs mer
2019-07-10

Neuro Enköping-Håbo visar hur man kan skapa personligt anpassad friskvård

-Vi här i Enköping har skapat en bra modell för en anpassad friskvård för alla som behöver i kommunen. Och att se deltagarna göra sina framsteg, skratta tillsammans som nya vänner och må bättre, är fantastiskt, säger sjukgymnasten Jan Bolin. Det är kommunen, Neuro Enköping-Håbo och Friskis & Svettis som gått ihop i ett samarbete.

Läs mer
2019-07-09

Läkemedelsverket ska utreda off label-läkemedel

I april stod klart att Läkemedelsverket i ett pilotprojekt fått i uppdrag att välja ut och utreda ett off label-läkemedel. Granskningen skulle enligt regeringen mynna ut i en ”tydlig och välunderbyggd slutsats om nytta/risk-balansen är positiv eller negativ”.

Läs mer
2019-07-03

Digitala träningsprogram ska underlätta rehabilitering efter stroke

Inom kort kommer strokepatienter på Akademiska sjukhuset att kunna träna upp motoriska och kognitiva funktioner med hjälp individuellt anpassade digitala träningsprogram. Det ska bli ett stöd i rehabiliteringen i syfte att snabba upp återhämtningen efter hjärnskadan både i det akuta och kroniska..

Läs mer
2019-06-26

Neuros ordförande Lise Lidbäck klättrar på vårdens maktlista

I fjol nominerades och valdes Neuros ordförande Lise Lidbäck in för första gången på tidningen Dagens Medicins maktlista, som en av landets 100 mest inflytelserika personer i vården. I år klättrar hon och går från nummer 33 till nummer 24.

Läs mer
2019-06-17

ALSTreats läkemedelsstudier angelägna för patienterna

Neurostödd försking Det har varit en lyckosam start för det nya svenska kliniska forskningscentret för diagnosen als, Als Treatment Center Karolinska. I den senaste studien centret deltar i, är de en av länderna som inkluderat flest patienter enligt ALSTreats koordinator neurologen Caroline Ingre.

Läs mer
2019-06-14

Blodplättsforskning för nya läkemedel som förhindrar stroke

Ny grundforskning kan visa vägen för utveckling av mediciner som minskar risken för blodproppar och stroke. Nyckeln är att kartlägga de livsviktiga blodplättarna som måste bildas vid skador, men också kunna blockera protein som gör att farliga proppar bildas, enligt forskaren Caroline Kardeby.

Läs mer