Nyheter
Matematiska modeller ska optimera dosen av läkemedel
Farmakometri är ett relativt nytt och tvärvetenskapligt forskningsfält. Med hjälp av matematiska modeller vill forskarna kunna förutsäga hur ett läkemedel ska doseras för att fungera optimalt för olika människor.
Ökad kunskap om als olika varianter ger ökat hopp om fler behandlingar
När det hittills enda bromsläkemedlet mot als blev godkänt på 90-talet var det en sensation. Då trodde man att det var en sjukdom. Idag vet man att det finns minst 37 olika varianter av als, beroende på patienternas genetik. Nu verkar det som om det finns nytt hopp om fler läkemedel i framtiden.
Riksdagsledamot trots stroke
Acko Ankarberg Johansson utnämndes för ett år sedan till ordförande för riksdagens socialutskott, som hanterar för oss alla viktiga frågor inom hälso- och sjukvård och vår välfärd. För ett år sedan fick hon dessvärre ofrivillig insyn i vården, när hon inom loppet av en vecka fick två stroke.
55 minuter radio om als
Det är sommar och varmt. Mia jobbar på en restaurang och är påväg mot uteserveringen med mat till några gäster. Det är fullt med folk. Men Mia hinner inte längre än till dörren mot uteserveringen. Plötsligt viker sig ena handleden. Och alla tallrikar faller i golvet. Några månader och läkarbesök sen
Kognitiv rehabilitering är livsviktig
På Neurologmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Lund finns det multidisciplinära team för flera neurologiska diagnoser. Något som årets neurorapport efterlyser mer av. Vuko Wahlfrid är neuropsykolog och ingår i Parkinsonteamet, tillsammans med sjuksköterska, kurator, arbetsterapeut, sjukgymnast och läkare. –Kognitiv rehabilitering är livsviktig och vi är ett fullständigt neuroteam runt varje patient och anhörig, säger Vuko Wahlfrid.
REMISSVAR: Nationell handlingsplan för ökad patientsäkerhet inom hälso- och sjukvården
Kompetensutveckling, patientorganisationernas roll och Försäkringskassans agerande i sjukpenningärenden är några av punkterna som Neuro lyfter i sitt aktuella remissvar.
Uppsala med i internationell studie för bättre afasi-rehabilitering
Akademiska sjukhuset i Uppsala är med i en stor internationell studie om rehabiliteringen för patienter som tappat talet, fått afasi efter en stroke. Effekten av olika behandlingar ska studeras för bättre rehabilitering. Få patienter får afasirehabilitering enligt de nationella strokeriktlinjernerna
Patientmedverkan i vårdutvecklingsbeslut måste ske på demokratisk väg
Allt oftare väljer sjukvårdsregionerna ut enskilda talföra patienter för samverkan, som i princip bara representerar sig själva. Men vad gör patientmedverkan för nytta, om det inte är patienterna själva som får välja vem som ska representera dem? Läs dagens debattartikel av Funktionsrätt Sverige.
Nobelpriset i medicin till trio för cellers anpassning av syretillgång
De tre forskarna; William G. Kaelin, Jr Sir Peter J. Ratcliffe och Gregg L. Semenza får Nobelpriset i Medicin 2019 för upptäckten hur kroppens celler anpassar sig efter tillgången till syre. Behandlingsmässigt är det cancerdiagnoser som kan dra nytta av kunskapen men också andra, som t.ex. stroke.
Neuroordförande i SR om stamcellstransplantation vid ms och Neurostöd
Neuros ordförande Lise Lidbäck har medverkat i en intervju i Sveriges Radio P4 Gävleborg om vad Neuro gör för forskningen kring diagnosen ms. Bland annat om stöd till en studie om blodstamcellstransplantation. Också om Neuros stöd till medlemmar med ms.
Framtiden kräver moderna flexibla stöd för funktionsvarierade och jobb
Nu ska Arbetsförmedlingen reformeras. Och vår företrädare Funktionsrätt Sverige och Myndigheten för delaktighet hävdar att det också är ett bra tillfälle att reformera samhällets stödinsatser. Det skulle förbättra jobbchanserna och egen försörjning för personer med funktionsvariation. Debattartikel!
Nya metoder för ryggmärgsstimulering hjälper fler med svår nervsmärta
Elektrisk ryggmärgsstimulering (spinal cord stimulation), innebär att man placerar en elektrod i ryggen utanför ryggmärgen. Elektroden kopplas till en pulsgenerator/stimulator placerad under huden som sänder ut lågfrekventa och högfrekventa pulser, som påverkar smärtsignaler och upplevelsen av smärt
43 minuter podd om inkontinens
Läkarpodden handlar denna vecka om inkontinens. Vem som helst, ung eller gammal, man eller kvinna, kan tillfälligt eller under en längre tid få besvär med inkontinens. Det är ett vanligt problem vid neurologiska sjukdomar och skador. Minst en halv miljon svenskar har problem med inkontinens.
Stort föreläsnings-engagemang i Neuros föreningsliv kring Neurodagen19
Den 28 september uppmärksammas Neurodagen och i förbundet Neuros landsomfattande föreningsliv hålls arrangemang på mer än 50 platser. Här är några exempel på olika aktiviteter som äger rum under dagarna kring Neurodagen den 28 september.
Ms-forskare får pris på fem miljoner
SSMF:s nyinstiftade jubileumspris 2019 går till Dr Gonçalo Castelo-Branco, docent på Institutionen för medicinsk biokemi och biofysik vid Karolinska Institutet i Stockholm.