Alla nyheter

2019-07-10

Stark patientberättelse kryddade DI HealthCares sjukvårdsseminarium

Hur ska morgondagens sjukvård komma närmare patienterna? Dagens Industri Health Care skapade ett kreativt seminarium, där Lise Lidbäck, med muskelsjukdom och ordförande för Neuro berättade sin traumatiska rehab-resa tillbaks från svåra skador efter bilolycka. Hör Neuropoddens reportage!

Läs mer
2019-07-10

Neuro Enköping-Håbo visar hur man kan skapa personligt anpassad friskvård

-Vi här i Enköping har skapat en bra modell för en anpassad friskvård för alla som behöver i kommunen. Och att se deltagarna göra sina framsteg, skratta tillsammans som nya vänner och må bättre, är fantastiskt, säger sjukgymnasten Jan Bolin. Det är kommunen, Neuro Enköping-Håbo och Friskis & Svettis som gått ihop i ett samarbete.

Läs mer
2019-07-09

Läkemedelsverket ska utreda off label-läkemedel

I april stod klart att Läkemedelsverket i ett pilotprojekt fått i uppdrag att välja ut och utreda ett off label-läkemedel. Granskningen skulle enligt regeringen mynna ut i en ”tydlig och välunderbyggd slutsats om nytta/risk-balansen är positiv eller negativ”.

Läs mer
2019-07-03

Digitala träningsprogram ska underlätta rehabilitering efter stroke

Inom kort kommer strokepatienter på Akademiska sjukhuset att kunna träna upp motoriska och kognitiva funktioner med hjälp individuellt anpassade digitala träningsprogram. Det ska bli ett stöd i rehabiliteringen i syfte att snabba upp återhämtningen efter hjärnskadan både i det akuta och kroniska..

Läs mer
2019-06-26

Neuros ordförande Lise Lidbäck klättrar på vårdens maktlista

I fjol nominerades och valdes Neuros ordförande Lise Lidbäck in för första gången på tidningen Dagens Medicins maktlista, som en av landets 100 mest inflytelserika personer i vården. I år klättrar hon och går från nummer 33 till nummer 24.

Läs mer
2019-06-17

ALSTreats läkemedelsstudier angelägna för patienterna

Neurostödd försking Det har varit en lyckosam start för det nya svenska kliniska forskningscentret för diagnosen als, Als Treatment Center Karolinska. I den senaste studien centret deltar i, är de en av länderna som inkluderat flest patienter enligt ALSTreats koordinator neurologen Caroline Ingre.

Läs mer
2019-06-14

Blodplättsforskning för nya läkemedel som förhindrar stroke

Ny grundforskning kan visa vägen för utveckling av mediciner som minskar risken för blodproppar och stroke. Nyckeln är att kartlägga de livsviktiga blodplättarna som måste bildas vid skador, men också kunna blockera protein som gör att farliga proppar bildas, enligt forskaren Caroline Kardeby.

Läs mer
2019-06-08

Neuro med när del 3 presenterad i sjukvårdsutredningen God & nära vård

Den stora utredningen om morgondagens vårdsystem i Sverige, God och nära vård, pågår under ledning av läkaren Anna Nergårdh. Den 5 juni 2019 presenterade hon delbetänkande 3 och här är ett kort videoreportage från seminariet där Neuro närvarade.

Läs mer
2019-06-07

Nätverk för dig med Guillain-Barrés

Guillain-Barrés syndrom, GBS, är en allvarlig neurologisk sjukdom med ett snabbt insjuknande, som drabbar både relativt unga människor och äldre.

Läs mer
2019-06-05

Remissvar om nationell högspecialiserad vård vid avancerad behandling av Parkinsons sjukdom i komplikationsfas

Neuroförbundet har beretts tillfälle att lämna ett yttrande över rubricerad remiss. Vi kan konstatera att i det underlag som sakkunniggruppen lämnat så föreslås att avancerad behandling av Parkinsons sjukdom i komplikationsfas inte ska utgöra nationell högspecialiserad vård. Som grund för detta..

Läs mer
2019-06-05

Underlag för beslut om nationell högspecialiserad vård vid ryggmärgsskador

Neuroförbundet har beretts tillfälle att lämna ett yttrande över rubricerad remiss.

Läs mer
2019-06-04

Nu är Neuros medlemstidning Reflex Magasin nr 2-2019 hos läsarna

Nu är Neuros medlemstidning Reflex Magasin nr 2-2019 distribuerad till alla medlemmar, med ett som vanligt matnyttigt innehåll för den som lever med en neurologisk diagnos eller är närstående. På omslaget är Jane med delar av sin familj och hennes tuffa kamp mot ms-tröttheten är en tänkvärd läsning.

Läs mer
200 000 kr
2019-06-04

Pengar till parkinsonforskning

Victoria Larsson vid institutionen för kliniska vetenskaper, Malmö, Lunds universitet, har belönats med ett anslag från Bundy Academy för sin forskning gällande Parkinsons sjukdom.

Läs mer
2019-06-03

Neuro kommenterar DNs ledare om mobilnät till alla

Om hälso- och sjukvården ska kunna anta dagens och framtidens utmaningar måste vi rusta patienterna för e-hälsa. Ett heltäckande mobilnät är bara en del av detta.

Läs mer
2019-06-03

Stamceller ger kunskap om nervcellers motståndskraft vid als

Forskare vid Karolinska institutet har utvecklat en stamcellsbaserad modell för att studera nervcellers motståndskraft och sårbarhet vid nervsjukdomen als. Resultaten publiceras i tidskriften Stem Cell Reports och kan bidra till att identifiera nya genetiska mål för behandling som skyddar känsliga n

Läs mer