Alla nyheter

2019-08-19

Marcus golftävling engagerar för insamling till als-forskningscenter

Nästan 200 000 kronor samlades in till als-forskning under årets stora tävling Marcusgolfen på Hammarö i närheten av Karlstad. Pengarna är ämnade för insamlingsprojektet Stoppa ALS, som via Neuro ska slussas vidare till det nya kliniska landsomfattande als-forskningscentret på Karolinska sjukhuset.

Läs mer
2019-08-16

Träning hjälper - men svårt att orka med

Svår trötthet, även kallad fatigue eller hjärntrötthet, är vanligt hos personer med neurologiska diagnoser, till exempel MS, Parkinson och stroke. Det som hjälper bäst mot tröttheten är oftast fysisk träning. Samtidigt kan tröttheten vara det största hindret för att orka träna. Caroline Feldthusen

Läs mer
2019-08-15

Neuromyelitis optica-spektrumtillstånd – diagnostisk utmaning

Fallbeskrivning. Diagnosen NMOSD bör övervägas hos patienter med refraktär hicka och kräkningar. Diagnosen kan numera ställas även om patienten inte har haft engagemang av vare sig syn­nerven eller ryggmärgen.

Läs mer
2019-08-14

Grönt ljus för cannabis-läkemedel även i Europa

Det cannabisbaserade läkemedlet Epidyolex mot två ovanliga former av epilepsi (Lennox-Gastauts syndrom och Dravets syndrom) blir sannolikt godkänt i EU, enligt Läkemedelsvärlden. Läkemedlet riktar sig till barn med mycket svår epilepsi och kan finnas i Sverige redan i höst, uppger Läkemedelsverket.

Läs mer
2019-08-13

”De Skelleftesjuka kan inte vänta längre”

Nya läkemedel som redan är godkända av det europeiska läkemedelsverket EMA måste skyndsamt implementeras i Sverige, skriver flera debattörer från FAMY i Svenska Dagbladet, Norran med flera dagstidningar.

Läs mer
2019-07-29

”Ge läkare rätt att ordinera sammanhållen rehabilitering”

Kunskap och behov ska styra tillgången till rehabilitering, inte ekonomiska prioriteringar, skriver Neuros ordförande Lise Lidbäck tillsammans med ordförande för Psoriasisförbundet och Reumatikerförbundet.

Läs mer
2019-07-29

Marie Bager ny ordförande i Valjeviken

Neuro Norrköpings ordförande Marie Bager har valts till ordförande i stiftelsen Valjeviken i Sölvesborg.

Läs mer
2019-07-26

Krav på bättre utbildning för att inte avvisa funktionsnedsatta

Flera intresseorganisationer kräver bättre utbildning för att funktionsnedsatta inte ska avvisas i offentliga miljöer.

Läs mer
2019-07-25

Gustave Flauberts epilepsi – en familjehemlighet

Epilepsi var en gåtfull sjukdom i slutet på 1800-talet. Få kände till att den franske författaren Gustave Flaubert led av den – hans epilepsi var något av en familjehemlighet som ömsom sporrade, ömsom hämmade hans kreativitet.

Läs mer
2019-07-25

Personer med neurologiska diagnoser blir tagna för att vara fulla

Sveriges radio har gått igenom anmälningar till diskrimineringsombudsmannen, do. Neuros ordförande Lise Lidbäck kommenterar i inslaget.

Läs mer
2 år 9 månader
2019-07-23

Hittade orsak till als-symptom hos världens yngsta patient

Forskare från Umeå har analyserat blod- och hudprover från ett tyskt spädbarn med als-liknande symptom. De har hittat orsaken till barnets sjukdom, ett ofullständigt protein som inte kan ta bort fria syreradikaler. Upptäckten har publicerats i vetenskapstidskriften New England Journal of Medicine.

Läs mer
2019-07-15

Oväntad effekt av MS-läkemedel

Forskare vid Karolinska Institutet har undersökt verkningsmekanismen hos ett läkemedel som används för behandling av multipel skleros, ms. Resultatet har publicerats i tidskriften Nature Communications och visar att läkemedlet påverkar celler i det medfödda immunförsvaret och att det finns en..

Läs mer
2019-07-15

Ambulans på rätt plats

Ambulanser ska vara placerade så att behandling av stroke kan inledas omedelbart. Det ska ett nytt forskningsprojekt se till.

Läs mer
2019-07-12

Epilepsikirurgi - ju tidigare desto bättre visar övergripande studie

Den som har svårbehandlad epilepsi och får kirurgi tidigt har större chans att bli fri från anfall. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin och SBU, där de analyserat resultat från en rad tidigare studier. Slutsatsen blir att personer med svårbehandlad epilepsi bör få tillgång till epilepsikir

Läs mer
Diabetes & stroke
2019-07-11

Använd kunskapen för att förhindra stroke

Ledande diabetes- och hjärtexperter är frustrerade: Vi har kunskapen, så varför räddar vi inte liv?

Läs mer