Blodceller. Foto.
Den nya blodatlasen ger en detaljerad bild av proteinerna i människans olika blodceller.

Immuncellskarta hjälper forskare bekämpa autoimmuna sjukdomar

En ny karta över den mänskliga kroppens immunförsvarsceller har skapats av ett svenskt forskarlag i form av en blodatlas, som i detalj beskriver förekomsten av proteiner i dessa celler. Resultatet, samlat i en fritt tillgänglig databas, är en viktig resurs när det gäller att hitta nya behandlingar för många olika sjukdomar.

Den nya immuncellskartan har publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science och är den senaste kartläggningen som gjorts av det svenska Human Protein Atlas-programmet. Arbetet med den nya blodatlasen är gjort på Science for Life Laboratory (Scilifelab), ett forskningscentrum som drivs av KTH, Karolinska Institutet, Stockholms universitet och Uppsala universitet.

KTH-professorn Mathias Uhlén, som leder arbetet, berättar att den nya kartläggningen är viktig eftersom immuncellerna är involverade i kampen mot alla mänskliga sjukdomar, i synnerhet cancer och olika typer av infektioner. Den har också stor betydelse för kampen mot autoimmuna sjukdomar, såsom multipel skleros (MS), artros och psoriasis.

– Med denna övergripande kartläggning som identifierat alla proteiner i människans blodceller kommer forskare världen över att kunna fördjupa sin förståelse beträffande immuncellers roll i dessa sjukdomar. Därmed kan nya, mer effektiva behandlingar utvecklas, säger Mathias Uhlén till sajten kth.se.

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet