Ett hund av collietyp mot grön bakgrund. Foto.
– Vi hoppas att vi ska få tillstånd att låta hundarna snusa direkt på människor. Det är en förutsättning för att vi senare ska kunna erbjuda coronahundar som kan användas vid sportarenor, konserter eller motsvarande, säger Anna Hielm-Björkman, docent vid veterinärmedicinska fakulteten vid Helsingfors universitet till hbl.fi. Foto: Pixabay..

Epilepsihundar har vi hört om - nu kommer coronahundarna

Snart får flygplatsen i Helsingfors sina första fyrbenta coronaportvakter. Arenan, Operan och olika teatrar är också intresserade av coronahundar. Från finska Social- och hälsovårdsministeriet hälsar man sakta i backarna och vill först utreda om hundar kan och får användas för att spåra det nya viruset.

Det var meningen att coronahundar redan den här veckan skulle ha trätt i tjänst på flygplatsen Helsingfors-Vanda för att hitta resenärer med corona bland de tusentals personer som anländer till landet varje dag.

Men Vanda stad, Tullen, föreningen Wise Nose och Helsingfors universitet ville först veta om det fanns några juridiska hinder för att använda hundar vid coronatestning. Det var en svår nöt att knäcka eftersom lagen inte känner till coronahundar.