Ordförande för Neuro ser ett ljus i tunneln för många genom den nya regeringsöverenskommelsen, men den kommer för sent: "Många har hunnit bli utförsäkrade, bland annat efter långtidssymtom vid Covid-19 och vi vill nu se att förändringen träder i kraft snarast möjligt! säger Lise Lidbäck ordförande för Neuro. Foto/montage: Håkan Sjunnesson Neuro

Neuro välkomnar ny överenskommelse för långtidssjuka

Det ska bli lättare för långtidssjuka i bland annat covid-19, att fortsatt vara försäkrade efter sjukdag 180. Det föreslår januaripartierna i en ny lagändring som förhandlades klart igår, enligt Sveriges Radio.
- Vi gläder oss åt att det nu kommer att bli lättare för långtidssjuka att fortsatt vara försäkrade efter sjukdag 180, säger förbundsordföranden för Neuro.

Den nya överenskommelsen blev klar sent igår kväll, den 25 november 2020.
"Det kommer öka tryggheten för de som är sjukskrivna. Inte minst de som har vad man kallar för diffusa symptom eller lite mer oklara diagnoser, till exempel de som är långtidssjuka i covid", säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Sveriges Radio.

Lättare att skjuta upp prövning efter dag 180

Den nya överenskommelsen har skapats genom den så kallade sakpolitiska januariöverenskommelsen från 2019, mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna. Den innebär nu att det mellan dag 180 och dag 365 ska det bli lättare att skjuta upp prövningen mot normalt förekommande arbeten, om man kan visa att man kan återgå till sitt gamla jobb vid dag 365. Förändringen ska leda till ökad trygghet och rehabilitering och föreslås träda i kraft i mars 2021.

Ordförande för Neuro välkomnar regeringsbeslutet men tycker att de nya direktiven kommer för sent:
- Dessvärre är det redan många som har hunnit bli utförsäkrade. Bland annat efter långtidssymtom vid Covid-19 och för dessa kommer ändringen för sent. Vi vill nu se att förändringen träder i kraft snarast möjligt! säger Lise Lidbäck ordförande för Neuro.

Ändring efter starka riksdagspåtryckningar

Överenskommelsen igår kommer efter ett starkt tryck från övriga riksdagspartier sen i förra veckan, om att åter se över utredningen som regeringen tidigare menat att man inte haft stöd för att genomföra.

"De exakta detaljerna kring hur lösningen ser ut det kommer ju försäkringskassan att få återkomma kring men vi ger tydligt besked om att man inte kommer att kastas ut om man till exempel har covid-symptom efter 180 dagar", säger Per Bolund (MP), finansmarknadsminister till Sveriges Radio.

 

Innehållsansvarig: Håkan Sjunnesson

Gå med i Neuroförbundet

För bara 32 kronor i månaden får du tillgång till råd, stöd och nätverk.

Jag vill gå med idag!