Spruta med injektionsnål. Foto.
Skönhetsbehandlingen kan ge oönskade effekter. Foto: Pixabay.

Botoxskador kan ge misstanke om stroke, MG eller ALS

Det har blivit allt vanligare att använda nervgiftet botox mot rynkor. Men skönhetsbehandlingarna kan ge tillfälliga komplikationer som misstas för stroke, ALS eller MG.

– Patienterna riskerar att få fel diagnos och aggressiv behandling, säger Anna Rostedt Punga, professor i klinisk neurofysiologi vid Uppsala universitet till svt.

De har hängande ögonlock och läppar. Svaghet i nacken och svårigheter att svälja. Symptomen kan komma någon vecka efter skönhetsbehandlingar med nervgiftet botulinumtoxin, mer känt som botox.

Problemet är att många patienter inte kopplar ihop besvären med ingreppet och därför inte berättar för läkarna att de har fått botox insprutat.

Det leder till långa vårdkaruseller eftersom läkarna tror att patienterna har drabbats av stroke eller att de lider av allvarliga neuromuskulära sjukdomar som myastenia gravis (MG) eller amyotrofisk lateralskleros (ALS). 

På kliniken för neurofysiologi på Akademiska sjukhuset har man upptäckt flera fall under senare år.

– Vi har haft ett 20-tal patienter med botoxskador. Det är nog bara toppen på ett isberg, säger Anna Rostedt Punga i intervjun.