En del av en dator, en mobiltelefon och ett stetoskop. Foto.
Freja e-id är en gratis, svensk e-legitimation. För att skaffa Freja e-id behöver du ha en smart mobiltelefon, en fysisk legitimation och ett mejlkonto.

1177.se öppnar för flera sätt att logga in

Nu är det möjligt att även använda e-legitimationen Freja e-id för att logga in på 1177.se. Freja e-id kan utfärdas på distans utan att man behöver identifiera sig fysiskt. Det går också att använda Freja e-id plus, bank-id, mobilt bank-id och Telia e-legitimation. Anledningen till att en e-legitimation krävs är att inloggningen ska vara säker.

En viktig del i att minska smittspridningen av coronaviruset är tillgång till provtagning. I de flesta regioner går det att enkelt och smidigt beställa provtagning via 1177.se och få sitt provsvar den vägen. Men för att kunna logga in måste man ha en e-legitimation. Vårdnadshavare kan beställa provtagning för sina barn till dess de att fyller 13 år, men sen måste barnet ha en egen e-legitimation för att logga in.

För personer som inte har tillgång till Bank-id har ett alternativ varit att använda Freja e-id Plus, som utfärdas av ett ombud efter att man har identifierat sig på plats.

Kan utfärdas på distans

Nu har 1177.se även godkänt Freja e-id för inloggning. Till skillnad från Freja e-id plus kan Freja e-id utfärdas helt och hållet på distans för alla personer från 8 år, om vårdnadshavare har godkänt det. Det enda som krävs är att man laddar upp en bild på en godkänd identitetshandling, som ett id-kort, pass eller körkort tillsammans med ett foto på sig själv. E-legitimationen utfärdas normalt inom 10 minuter.

– Freja e-id är en bra lösning för barn och de som kanske är sjuka och snabbt behöver kunna få tillgång till en e-legitimation för att beställa covid-19-tester, utan att behöva gå till ett fysiskt ombud, säger Sofie Zetterström, affärsområdeschef för 1177 Vårdguiden på Inera.

1177.se ställer höga säkerhetskrav för inloggning. Det är därför e-legitimation krävs för alla användare. När man har loggat in får man tillgång till känslig information, som journalanteckningar, provsvar, diagnoser och vårdkontakter. Från att ett barn fyller 13 år kan inte vårdnadshavaren längre hantera barnets e-tjänster på 1177.se.