Röstkurvor och en mikrofon. Foto.
Parkinsons sjukdom påverkar till exempel stämbanden och rösten vilket gör att man genom att monitorera rösten kan identifiera om det sker en snabb försämring eller förbättring och matcha det mot olika former av behandlingar. Foto: Pixabay.

Artificiell intelligens kan höra på rösten om du är sjuk

AI-bolaget Voice Diagnostic lyssnar noga på våra röster.

- Vårt långsiktiga mål är att kunna följa och diagnostisera olika typer av sjukdomar med hjälp av röstmonitorering, förklarar vd Louise Wrange.

Företaget Voice Diagnostic, med bland andra läkaren Henrik Widegren i grundarskaran, ska med hjälp av artificiell intelligens diagnosticera sjukdomar via våra röster.

- Vi tittar på flera olika sjukdomar som alla har det gemensamt att de försämrar rösten. Typiska sådana är när man har motoriska svårigheter som med Parkinson, MS eller efter en stroke, berättar Louise Wrange för Dagens industri.

Det var professorn i matematisk statistik Andreas Jakobsson och Henrik Widegren, specialist inom öron, näsa, halssjukdomar samt en av paneldeltagarna i SVT:s Fråga Lund som möttes över idén om att kunna upptäcka återfall av stämbandscancer genom att lyssna på rösten som för ett par år sedan födde idén till AI-bolaget Voice Diagnostic.

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet