Strimlat papper i papperskorgen
Lise Lidbäck i årets sista blogginlägg: "Här tycker jag att den omdiskuterade LSS-utredningen hör hemma"

Ett skakigt och händelserikt år

, Lise Lidbäck

År 2018 går mot sitt slut och det är snart dags att inleda helgfirandet. För oss på förbundskansliet har december månad varit brådare än vanligt, då flyttlasset gått från våra gamla lokaler i centrala Stockholm till ett betydligt lugnare och lummigare Sundbyberg. Vi håller nu som bäst på att göra oss hemmastadda i våra nya trevliga lokaler.

Det har på många sätt varit ett händelserikt och spännande år för Neuroförbundet.

Kongressen hösten 2017 tog ett antal mycket viktiga inriktningsbeslut som på många sätt öppnat dörrar för framtidens Neuro och föreningsliv. Exempelvis blev det möjligt att bilda fristående föreningar och nätverk utifrån diagnoser eller andra intresseområden inom neurologi.

Två nya föreningar inom Neuro

För första gången på 10 år har förbundet därför kunnat hälsa två nya föreningar välkomna - Neuro Rehab C-län och Neuro Ung med MS. Fler blivande föreningar har visat intresse och förhoppningsvis får vi glädjen att hälsa fler välkomna under nästa år.

Vår ökade satsning på vård- och sjukvårdspolitiska frågor och rehabilitering har också uppmärksammats. Vi blir alltmer efterfrågade i olika sammanhang och vår röst i debatten blir allt starkare. Under året har vi placerat oss på inte mindre än två vårdmakthavarlistor och det är glädjande att konstatera att patientorganisationerna vinner allt större mark kring sina viktiga frågor.

År 2018 har också varit ett mycket skakigt år. Nedmonteringen av LSS och rätten till personlig assistans har fortsatt i rasande takt. Hela året har vi haft ett mycket tätt samarbete med hela rörelsen som har gått samman i kampen för mänskliga rättigheter.

Hör hemma i papperskorgen

I januari 2019 offentliggörs omdebatterade LSS-utredningen och mycket av innehållet har redan läckt ut. Vi och en enig rörelse är helt överens - den utredningen hör hemma i papperskorgen och vi kommer aldrig att ge upp människors rättighet till ett självständigt liv. Inte har det heller underlättats av ett turbulent valår och det faktum att vi fortfarande i skrivande stund inte har någon styrande regering och ett nyval rycker allt närmare.

Men vi kämpar outtröttligt vidare för bättre livsvillkor, jämlik tillgång till sjukvård och rehabilitering och många andra viktiga frågor för oss som lever med neurologiska diagnoser och våra närstående.

Nu är det dags att ladda batterierna inför för ett spännande och händelserikt 2019!

Med önskan om en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År och på återseende nästa år!

Varma hälsningar

Lise