En bild på Lise när hon talar på Norra Bantorget i december 2017.
"Den här utredningen är inget annat än en just en utredning. Den kommer inte att träda i kraft i dag eller i morgon." Foto: Ingela Wettergrund

Det råder panik i mitt sociala medieflöde

, Lise Lidbäck

Idag släpptes LSS- utredningen som många inväntat. Det råder mer eller mindre panik i mitt sociala medieflöde. Många beskriver att domedagen kommit, att livet kommer att krossas i smulor. Att människovärdet förintats.

Det är verkligen lätt att förstå frustrationen och paniken. Jag har själv umgåtts med dessa mörka tankar till och från under de åren som utredningen pågått.

Den har läckt som ett såll och många av förslagen är hårresande om de blir verklighet och verkligen helt ovärdiga en modern rättsstat. Därför har det också varit viktigt att visa på vilka konsekvenser förslagen skulle få om de gick igenom.

Vi har varit mycket tydliga. Aldrig tidigare har mediauppmärksamheten varit så stor och exemplen så många. I det här sammanhanget vill jag passa på att rikta ett stort varmt tack till RBU:s ordförande Maria Persdotter och alla andra vänner och förbundskollegor från Funktionsrätt Sverige och LikaUnika som outtröttligt stått på barrikaderna genom åren och inspirerat och informerat.

Viktigt hålla huvudet kallt

Nu är utredningen offentliggjord och det är viktigare än någonsin att hålla huvudet kallt och känslorna under kontroll. Att inte ytterligare bidra till paniken och inte agera som om den redan vore antagen och fastställd i lag. Detta är en usel utredning tillkommen av usla direktiv. En samlad och mycket enig rörelse är väl förberedd. Det finns en plan. Vi vet också att kritiken mot utredningens förslag inte bara finns inom våra egna led. Nu är det viktigt att hålla huvudet högt och arbeta framåt med all den kunskap erfarenhet och kompetens som vi besitter.

Fortfarande bara en utredning

Den här utredningen är inget annat än en just en utredning. Den kommer inte att träda i kraft i dag eller i morgon. Den är inte gjord av svenska folket och vi ska lägga vår energi på att motverka den på alla sätt och se till att LSS en gång för alla återupprättas så att det enda tänkbara sker - att vi får ett samhälle där alla har samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter. Vi är värda mycket mer än att mäta vårt människovärde i en usel utredning!

Nu påbörjas arbetet med att sätta sig in i utredningens förslag till fullo och att på olika sätt fortsätta att arbeta för en bättre framtid för oss alla.

Vi är många och tillsammans är vi starka!

Prenumerera på Neuroförbundets nyhetsbrev

Anmäl dig här

Genom att anmäla mig till Neuroförbundets nyhetsbrev godkänner jag att mina uppgifter behandlas i enlighet med GDPR och Neuroförbundets integritetspolicy (neuro.se/integritet)

Var god ange en giltig e-postadress

Prenumerera