Alla nyheter

2019-02-25

Daniel bloggar om livet med FSHD

Daniel Karlsson i Borås lever med Facioskapulohumeral muskeldystrofi (FSHD). Han fick diagnosen när han var 16 år gammal.

Läs mer
2019-02-22

Allt fler med ovanliga sjukdomar får en diagnos

På bara några år har forskarna fått verktyg som gör att de kan diagnostisera en stor mängd sjukdomar som tidigare förblev okända. Nu är förhoppningen att denna diagnostiska revolution också ska leda till nya behandlingar.

Läs mer
2019-02-21

Neuro om regeringens LSS-promemoria

Idag har Regeringen lagt förslag på ändringar i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Förslagen innebär att behov av hjälp med andning och sondmatning ska utgöra sådana grundläggande behov som kan ge rätt till personlig assistans.

Läs mer
2019-02-20

Kämpar för att ryggmärgsskadevården ska centraliseras i Sverige

Rehabiliteringsläkaren och professorn i medicinsk vetenskap Claes Hultlings vision om centralisering av rehabiliteringskliniker specialiserade på ryggmärgsskadade, är nu på väg att slå igenom även i Sverige. Lyssna på poddintervjun med Claes.

Läs mer
2019-02-17

Årets medicinsvensk enligt tidningen Fokus är Sara Riggare i Neuro

Doktoranden i digital egenvård, debattören och spetspatienten Sara Riggare har av tidningen Fokus korats till ”Årets medicinsvensk”. Sara Riggare är medlem i Neuro och rankas som nummer 26 på Dagens Medicins vårdmaktlista bland de mest inflytelserika i svensk sjukvård. Hör intervjun i Neuropodden!

Läs mer
Gåvor
2019-02-16

Återinförd skattereduktion för gåvor till ideell verksamhet

Neuro ser en stor samhällsvinst i att människor stimuleras att ge mer och därmed också ökar sitt engagemang för det gemensamma.

Läs mer
2019-02-15
2019-02-15

Gener kan bidra till narkolepsi efter vaccination

Ärftliga faktorer kan öka risken att få en svår ovanlig biverkan. Detta studeras systematiskt i det nationella projektet Swedegene. En av de svåra biverkningar som studeras är narkolepsi.

Läs mer
2019-02-13

Fettrik diet alternativ för barn med svår epilepsi

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala finns sedan ett år kostbehandling som ett behandlingsalternativ. Det handlar om en ketogen diet med mycket fett och väldigt lite kolhydrater som syftar till att ändra kroppens energiomsättning för att minska anfallen.

Läs mer
2019-02-12

Miljoner till att utveckla Nelms metod

Simklubben Poseidon, Swedish Center for Aquatic Research och Furuboda folkhögskola har fått nästan 5,2 miljoner kronor i stöd från Arvsfonden för att driva projektet ”Nelms metod för ökad rörelseförmåga hos personer med funktionsvariationer”. Projektet kommer pågå i 3 år, med start från 1 januari 20

Läs mer
2019-02-11

Internationella epilepsidagen uppmärksammas med film

11 februari 2019 uppmärksammas Internationella epilepsidagen, bland annat med korta filmer från hela världen - om att leva med epilepsi. Linda Cambell från Skottland vann filmtävlingen med filmen "Zoned Out".

Läs mer
2019-02-08

Neuro stödjer epilepsiforskningsprojekt 2019 för mer jämlik vård

Neurostödd försking Den 11 februari uppmärksammas epilepsidagen. Bland de forskningsprojekt Neuro stödjer 2019, handlar ett om det spelar någon roll för den epilepsibehandling man får, beroende på den socioekonomiska samhällsstatus patienten har. AT-läkaren Klara Andersson i Göteborg samordnar studien.

Läs mer
2019-02-08

Neuro bidrar till 1a riktlinjerna för epilepsivård och forskning

Neurostödd försking Socialstyrelsen presenterar nu i februari 2019 de första nationella prioriteringsriktlinjerna för epilepsivården i Sverige, som också Neuro medverkat till. Dessutom stödjer Neuro epilepsiforskning ekonomiskt.

Läs mer
2019-02-06

Brukarorganisationer ställer krav på regeringen

Assistanskoll har frågat 10 brukarorganisationer om hur de ser på LSS-utredningens förslag och vad de nu förväntar sig av regeringen och överenskommelsen om assistans med Centern och Liberalerna.

Läs mer
2019-02-06

Föreningen Borgen i Göteborgsföreningen Neuro firade 30 aktiva år

I Kungälv strax norr om Göteborg har Neuros medlemmar i 30 år varit verksamma i en liten aktiv lokalförening inom den stora moderföreningen Neuro Göteborg. En fråga föreningen driver hårt är tillgängligheten i staden. Medlemmarna kallar sin lokalförening Borgen, vilket inte är så långsökt.

Läs mer
2019-02-06

Jens fixade jourreparationer för elrullstolar i Västra Götaland

Efter enträget lobbyarbete har Neuromedlemmen Jens Sahlin gått i spetsen i det regionala arbetet med systerorganisationer för att få till jourreparationer på elrullstolar i hela Västra Götaland. De lyckades men många år i ohälsosam metallarbetarmiljö märks tydligt i Jens Sahlins förlamade kropp.

Läs mer