Nyheter
Klart med ambulansflyg för finska strokepatienters trombektomi i Umeå
Nu är avtalet klart om att ta emot strokepatienter med ambulansflyg från finska Österbotten för behandling med trombektomi vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Patientantalet i Umeå behöver ökas och transporttiden till behandling för en patient med stroke i finska Vasa, minskar avsevärt.
Klardrömmar tycks leda till ökad kreativitet
Personer med narkolepsi verkar drömma klardrömmar i hög utsträckning. Det leder till att de är mer kreativa än andra, visar fransk forskning. En klardröm innebär att du delvis kan bestämma vad som sker i drömmen.
Stort varmt tack från oss alla!
- Vi är så tacksamma för det generösa bidraget från Svenska Postkodlotteriet och alla deras lottköpare. Nu kan vi fortsätta vårt arbete att göra skillnad för de med neurologiska diagnoser, säger Neuros ordförande Lise Lidbäck som med insamlingsansvarige Håkan Färje tog emot checken på 6 650 000 sek.
Reste till USA för epilepsidiagnos
Liv är fyra år och har en odiagnosticerad hjärnsjukdom. Nu har familjen varit i USA för att få hjälp.
Svårt att komma fram? Vi byter telefonväxel idag
Det kan vara svårt att nå oss på Neuros förbundskansli idag onsdag 13 mars på grund av att vi byter telefonväxel. Vi räknar med att det ska fungera som vanligt igen senast i morgon torsdag 14 mars. Vi behåller samtliga telefonnummer som vi har. Vi ber om ursäkt för eventuella svårigheter att nå oss.
Neuros ordförande avancerar på MedTech-Sveriges 100-lista
På internationella kvinnodagen 2019 kom nyheten att Lise Lidbäck, ordförande för Neuro avancerar rejält på MedTech Sveriges lista, som en av de 100 mest inflytelserika i svensk vård. "Neuro gör skillnad och det är väldigt hedrande att få vara en patientröst för Neuro i Vårdsverige"
Nyupptäckt sjukdomsmekanism vid ALS
Nyligen har det även påvisats att sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons sjukdom har liknande sjukdomsmekanism: Prionliknande spridning av proteinaggregat. Processen är väldigt lik det som händer vid prionsjukdomar som Creutzfeldt-Jakobs sjukdom och "galna kosjukan".
Kulturarbetare i vården trots ovanlig neurodiagnos
Neuromedlemmen Ann Augustsson i Karlstad trotsar vardagens mödor med en sällsynt neurologisk diagnos. Den punkterade 24 års arbete som undersköterska men efter tre års sjukskrivning fick hon en ny och är sedan 11 år kulturarbetare i vården. En ren rehabilitering för hennne.
"Sårande att ordet är så negativt laddat"
Nicole Blomgren har slutat skämmas för sin cp-skada och istället valt att omfamna den. – Att avväpna ordet och att börja kalla mig själv för cp har varit otroligt viktigt för mig, säger hon till tidningen Metro.
Sällsynta dagen 28 februari: Det sällsynta är inte ovanligt!
Vissa dagar i livet sätter djupa avtryck. En sådan dag var en gråmulen vinterdag i januari 1990 när jag fick min första sällsynta diagnos. En nästan ett år gammal specialistutredning, hade lett fram till diagnosen Kugelberg-Welanders, men det var inte hela sanningen...
Är influensavaccination säkert vid myastenia gravis (mg)?
Anna Rostedt Punga, docent och specialistläkare, Akademiska sjukhuset, Uppsala har skrivit för Neuros medlemmar om effekt och säkerhet av influensavaccin vid mg. Hon redovisar resultaten från en nyligen genomförd studie vid universitetssjukhuset i Leiden, Nederländerna.
Sällsynta dagen 28/2: Så bemästrar höjdhoppsstjärnan sin mg-diagno
Mellan 1972 och 1982 var Neuro-medlemmen Ann-Ewa Karlsson elitidrottare och hade både svenskt och europeiskt rekord i höjdhopp. För 15 år sedan fick hon plötsligt konstiga ansiktssymtom som visade sig vara starten på diagnosen mg, myastenia gravis. Den räknas som sällsynt diagnos.
Dagen för extra uppmärksamhet på mg och sällsynta diagnoser
Den 28 februari är det både den europeiska mg-dagen och dagen för att uppmärksamma sällsynta diagnoser. Mg står för Myastenia gravis och tillhör de sällsynta neurologiska sjukdomarna.
Symtom och behandling av mg hos barn och ungdomar
En mg-grupp som inte alltid får så mycket uppmärksamhet är barn med mg. En sk juvenil mg definieras om den debuterar innan 18 års ålder. Juvenil mg kan delas in i två undergrupper: prepubertal mg om debut av sjukdomen inträffar innan 12 års ålder och postpubertal mg om debuten är efter 12 år
Hur påverkas livet av Duchennes muskeldystrofi?
Neurofonden ger stöd till en forskningsstudie med syftet att undersöka hur de kognitiva och beteendemässiga funktionerna är påverkade för personer med Duchennes muskeldystrofi, vilken är en sällsynt diagnos. Varje år får cirka 10 pojkar i Sverige den diagnosen.