Alla nyheter

2019-04-24

Enkät från IVO om samordnad vård och omsorg vid ms

Har du erfarenheter av att få både hälso- och sjukvård samt socialtjänst? Inspektionen för vård och omsorg (IVO) genomför just nu en enkät för att få en bild av hur samordningen av olika vård- och omsorgsinsatser fungerar för personer med multipel skleros (ms).

Läs mer
2019-04-18

Sahlgrenska startar centrum för högspecialiserad epilepsivård

Sahlgrenska Universitetssjukhuset är redan idag landets största vårdgivare för avancerad epilepsisjukvård i Sverige. Nu har sjukhuset beslutat att starta ett centrum för högspecialiserad epilepsivård.

Läs mer
2019-04-16

Rapport om allvarliga biverkningar av läkemedel

Efter nya allvarliga biverkningsrapporter har den europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) påbörjat en granskning av ett av läkemedlen mot (multipel skleros) ms.

Läs mer
2019-04-15

Vård för ryggmärgsskadade kan bli nationell högspecialiserad vård

Ett nytt område föreslås bli nationell högspecialiserad vård – vården för ryggmärgsskadade. Detta förslag går nu på remiss. Samtidigt har en lista tagits fram med fler än 250 nya förslag till vad som skulle kunna bli nationell högspecialiserad vård. Bland dessa ska nu sållas ut vilka områden som kan

Läs mer
2019-04-12

Tidigare diagnos av parkinson fokus för ny patientstudie på Akademiska

I en ny studie på Akademiska sjukhuset i Uppsala ska forskare utvärdera nya metoder för att identifiera Parkinsonpatienter mycket tidigare än förut, innan typiska symptom såsom långsamma rörelser, stelhet och skakningar visat sig.

Läs mer
2019-04-09

Svenskt als-genombrott uppmärksammat

Ny metod för att avslöja tidiga förändringar vid nervsjukdomen als uppmärksammas av tidskriften Science. Forskare på KTH är med i ett globalt samarbete som ligger bakom upptäckten. Det nya tillvägagångssättet kan vara ett steg närmare lösningen på als, vars sjukdomsförlopp innebär muskelförtvining,

Läs mer
2019-04-08

Neuro – en starkare röst tillsammans

I bilagan Folkhälsa Sverige som följde med Dagens Nyheter fredag den 5 april 2019 skrev Neuros förbundsordförande Lise Lidbäck på ledarsidan. Patienterna behöver få vara delaktiga i sin egen vård. De nya vårdmodellerna och strukturerna måste utformas på ett personcentrerat sätt.

Läs mer
2019-04-05

Nytt forskningscenter för ME/CFS startar vid Uppsala Universitet

Ett forskningscenter för sjukdomen ME/CFS inrättas vid Uppsala Universitet. Den nya enheten finansieras med medel från den amerikanska forskningsstiftelsen Open Medicine Foundation (OMF). Verksamheten kommer bedrivas i nära samarbete med två befintliga forskningscentra för ME/CFS, knutna till Stanfo

Läs mer
2019-04-02

Wallenbergmiljoner till autoimmun forskning

Olle Kämpe vid Karolinska institutet är en av fem forskare som får vara med och dela på 2,5 miljarder kronor från Wallenberg Clinical Scholars.

Läs mer
2019-04-01

Miljoner i anslag för bioelektronisk forskning

Magnus Berggren, forskningsledare för Laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet, har fått det Europeiska forskningsrådets Advanced Grant, ett bidrag på cirka 3 miljoner euro (31 miljoner kronor).

Läs mer
2019-04-01

Hudens lukt avslöjar Parkinsons

Med hjälp av en före detta sjuksköterskas känsliga näsa har brittiska forskare identifierat den lukt som patienter med Parkinsons sjukdom utsöndrar. Nu hoppas forskarna på ett test som kan avslöja sjukdomen långt innan den påverkar rörligheten.

Läs mer
2019-03-27

Månen och medicinen

Månen har fascinerat människan i alla tider. Myter, drömmar, vidskepelser är kopplade till månens olika faser, som även tillskrivs förmågan att påverka medicinska tillstånd.

Läs mer
1,6 %
2019-03-25

Många ville veta mer om polyneuropati

När Neuro Skellefteå arrangerade en öppen föreläsning om polyneuropati kom 250 personer till Folkparken för att lyssna på Kristin Samuelsson, biträdande överläkare och forskare vid neurologmottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Kristin är en av de få svenska neurologer som förd

Läs mer
2019-03-25

Sveriges första smärthund

På Hundhjälpen i Uppland utanför Storvreta utbildas assistanshundar för personer med exempelvis epilepsi, diabetes och neuropsykiatriska diagnoser. Nu blir de först i landet med att utbilda en smärthund.

Läs mer
2019-03-25

Forskare: ALS-patienter mår bättre vid livets slut

Ny forskning visar att många ALS-patienters mentala hälsa förbättras mot slutet av livet. I veckan höll Neuro en konferens om ALS i Luleå där läkaren Ulf Kläppe var en av talarna.

Läs mer