Nyheter
Läkemedelsverket ska utreda off label-läkemedel
I april stod klart att Läkemedelsverket i ett pilotprojekt fått i uppdrag att välja ut och utreda ett off label-läkemedel. Granskningen skulle enligt regeringen mynna ut i en ”tydlig och välunderbyggd slutsats om nytta/risk-balansen är positiv eller negativ”.
Digitala träningsprogram ska underlätta rehabilitering efter stroke
Inom kort kommer strokepatienter på Akademiska sjukhuset att kunna träna upp motoriska och kognitiva funktioner med hjälp individuellt anpassade digitala träningsprogram. Det ska bli ett stöd i rehabiliteringen i syfte att snabba upp återhämtningen efter hjärnskadan både i det akuta och kroniska..
Neuros ordförande Lise Lidbäck klättrar på vårdens maktlista
I fjol nominerades och valdes Neuros ordförande Lise Lidbäck in för första gången på tidningen Dagens Medicins maktlista, som en av landets 100 mest inflytelserika personer i vården. I år klättrar hon och går från nummer 33 till nummer 24.
ALSTreats läkemedelsstudier angelägna för patienterna
Det har varit en lyckosam start för det nya svenska kliniska forskningscentret för diagnosen als, Als Treatment Center Karolinska. I den senaste studien centret deltar i, är de en av länderna som inkluderat flest patienter enligt ALSTreats koordinator neurologen Caroline Ingre.
Blodplättsforskning för nya läkemedel som förhindrar stroke
Ny grundforskning kan visa vägen för utveckling av mediciner som minskar risken för blodproppar och stroke. Nyckeln är att kartlägga de livsviktiga blodplättarna som måste bildas vid skador, men också kunna blockera protein som gör att farliga proppar bildas, enligt forskaren Caroline Kardeby.
Neuro med när del 3 presenterad i sjukvårdsutredningen God & nära vård
Den stora utredningen om morgondagens vårdsystem i Sverige, God och nära vård, pågår under ledning av läkaren Anna Nergårdh. Den 5 juni 2019 presenterade hon delbetänkande 3 och här är ett kort videoreportage från seminariet där Neuro närvarade.
Nätverk för dig med Guillain-Barrés
Guillain-Barrés syndrom, GBS, är en allvarlig neurologisk sjukdom med ett snabbt insjuknande, som drabbar både relativt unga människor och äldre.
Remissvar om nationell högspecialiserad vård vid avancerad behandling av Parkinsons sjukdom i komplikationsfas
Neuroförbundet har beretts tillfälle att lämna ett yttrande över rubricerad remiss. Vi kan konstatera att i det underlag som sakkunniggruppen lämnat så föreslås att avancerad behandling av Parkinsons sjukdom i komplikationsfas inte ska utgöra nationell högspecialiserad vård. Som grund för detta..
Underlag för beslut om nationell högspecialiserad vård vid ryggmärgsskador
Neuroförbundet har beretts tillfälle att lämna ett yttrande över rubricerad remiss.
Nu är Neuros medlemstidning Reflex Magasin nr 2-2019 hos läsarna
Nu är Neuros medlemstidning Reflex Magasin nr 2-2019 distribuerad till alla medlemmar, med ett som vanligt matnyttigt innehåll för den som lever med en neurologisk diagnos eller är närstående. På omslaget är Jane med delar av sin familj och hennes tuffa kamp mot ms-tröttheten är en tänkvärd läsning.
Pengar till parkinsonforskning
Victoria Larsson vid institutionen för kliniska vetenskaper, Malmö, Lunds universitet, har belönats med ett anslag från Bundy Academy för sin forskning gällande Parkinsons sjukdom.
Neuro kommenterar DNs ledare om mobilnät till alla
Om hälso- och sjukvården ska kunna anta dagens och framtidens utmaningar måste vi rusta patienterna för e-hälsa. Ett heltäckande mobilnät är bara en del av detta.
Stamceller ger kunskap om nervcellers motståndskraft vid als
Forskare vid Karolinska institutet har utvecklat en stamcellsbaserad modell för att studera nervcellers motståndskraft och sårbarhet vid nervsjukdomen als. Resultaten publiceras i tidskriften Stem Cell Reports och kan bidra till att identifiera nya genetiska mål för behandling som skyddar känsliga n
Genforskning hjälper epileptiker – och deras familjer
Den tekniska utvecklingen driver behandlingen av sjukdomar, som epilepsi, framåt och inspirerar professor Anna-Elina Lehesjoki. 29 maj kan du se hennes installationsföreläsning via videolänk. Följ länken i artikeln.
Parkinsons sjukdom kan spridas i hjärnan genom nyupptäckt mekanism
Små kanaler mellan nervceller är inblandade i en nyupptäckt mekanism för hur Parkinsons sjukdom kan spridas i hjärnan. Forskare vid LiU har visat att skadliga proteinklumpar kan binda till och åka snålskjuts med kanalproteinerna. På så sätt kan de skadliga proteinerna spridas till friska nervceller