Bild på hud
Patienter med Parkinsons sjukdom har en ökad aktivitet av hudens talgkörtlar.

Hudens lukt avslöjar Parkinsons

Med hjälp av en före detta sjuksköterskas känsliga näsa har brittiska forskare identifierat den lukt som patienter med Parkinsons sjukdom utsöndrar. Nu hoppas forskarna på ett test som kan avslöja sjukdomen långt innan den påverkar rörligheten.

Det är forskare i Manchester, England, som nu säger sig ha kartlagt de doftämnen som patienter med Parkinsons sjukdom utsöndrar i högre grad än andra, skriver BBC News.

Studien inspirerades av den numera pensionerade sjuksköterskan Joy Milne från Perth i Skottland som noterade en myskdoftande lukt hos sin man, Les, flera år innan han diagnostiserades med Parkinsons sjukdom.

Under det tre år långa forskningsprojektet har Joy Milne samarbetat med forskarna som nu kan visa att patienter med Parkinsons sjukdom utsöndrar ett flertal olika ämnen, däribland hippursyra, kolvätet eikosan och oleylalkohol. Enligt forskarna finns dessa ämnen i högre utsträckning i det talg som utsöndras från hudens talgkörtlar och som finns hos alla människor för att hålla huden mjuk och smidig.

Joy Milnes make Les, som gick bort 2015, diagnostiserades med sjukdomen vid 45 års ålder. Redan tio år dessförinnan märkte dock Joy Milne doftförändringen, även om det var först när hon träffade andra patienter med samma distinkta lukt som hon kopplade doften till sjukdomen.

Stöd oss

Din gåva gör att vi kan fortsätta kämpa för ett samhälle där alla har samma möjligheter och rättigheter.

Ge en gåva idag!

Gå med i Neuro

För bara 30 kronor i månaden får du tillgång till råd, stöd och nätverk.

Jag vill gå med idag!