Åtta små bilder på en hjärna.
Utveckling av nervsjukdomen ALS över tid i en musmodell där man ser hur muskelneuron försvinner över tid (undre raden) medan kontrollprov visar opåverkad vävnad (övre raden). Bild: KTH

Svenskt als-genombrott uppmärksammat i Science

Ny metod för att avslöja tidiga förändringar vid nervsjukdomen als uppmärksammas av tidskriften Science. Forskare på KTH är med i ett globalt samarbete som ligger bakom upptäckten. Det nya tillvägagångssättet kan vara ett steg närmare lösningen på ALS, vars sjukdomsförlopp innebär muskelförtvining, förlamning och död.

I studien beskrivs hur en Genaktivitets-Atlas avslöjar tidiga förändringar i als-sjukdomen som inte kan observeras med traditionella metoder. Forskarna har utvecklat nya beräkningsmetoder som avslöjar sjukdomsstyrda förändringar i aktiviteten hos många signalvägar bland olika celltyper i det centrala nervsystemet. Dessa synliggör nya målmolekyler för att utforma terapier och diagnostik.

Prenumerera på Neuros nyhetsbrev

Anmäl dig här

Genom att anmäla mig till Neuros nyhetsbrev godkänner jag att mina uppgifter behandlas i enlighet med GDPR och Neuros integritetspolicy (neuro.se/integritet)

Var god ange en giltig e-postadress

Prenumerera