Alla nyheter

2019-04-01

Miljoner i anslag för bioelektronisk forskning

Magnus Berggren, forskningsledare för Laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet, har fått det Europeiska forskningsrådets Advanced Grant, ett bidrag på cirka 3 miljoner euro (31 miljoner kronor).

Läs mer
2019-04-01

Hudens lukt avslöjar Parkinsons

Med hjälp av en före detta sjuksköterskas känsliga näsa har brittiska forskare identifierat den lukt som patienter med Parkinsons sjukdom utsöndrar. Nu hoppas forskarna på ett test som kan avslöja sjukdomen långt innan den påverkar rörligheten.

Läs mer
2019-03-27

Månen och medicinen

Månen har fascinerat människan i alla tider. Myter, drömmar, vidskepelser är kopplade till månens olika faser, som även tillskrivs förmågan att påverka medicinska tillstånd.

Läs mer
1,6 %
2019-03-25

Många ville veta mer om polyneuropati

När Neuro Skellefteå arrangerade en öppen föreläsning om polyneuropati kom 250 personer till Folkparken för att lyssna på Kristin Samuelsson, biträdande överläkare och forskare vid neurologmottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Kristin är en av de få svenska neurologer som förd

Läs mer
2019-03-25

Sveriges första smärthund

På Hundhjälpen i Uppland utanför Storvreta utbildas assistanshundar för personer med exempelvis epilepsi, diabetes och neuropsykiatriska diagnoser. Nu blir de först i landet med att utbilda en smärthund.

Läs mer
2019-03-25

Forskare: ALS-patienter mår bättre vid livets slut

Ny forskning visar att många ALS-patienters mentala hälsa förbättras mot slutet av livet. I veckan höll Neuro en konferens om ALS i Luleå där läkaren Ulf Kläppe var en av talarna.

Läs mer
2019-03-20
2019-03-20

Om processen bakom riktlinjerna

Vill du fördjupa dig i processen och teorierna som ledde fram till förslaget om de första nationella riktlinjerna för epilepsivård? Då har du chansen nu, genom en kandidatuppsats inom offentlig förvaltning från Göteborgs universitet.

Läs mer
2019-03-18

Klart med ambulansflyg för finska strokepatienters trombektomi i Umeå

Nu är avtalet klart om att ta emot strokepatienter med ambulansflyg från finska Österbotten för behandling med trombektomi vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Patientantalet i Umeå behöver ökas och transporttiden till behandling för en patient med stroke i finska Vasa, minskar avsevärt.

Läs mer
2019-03-15

Klardrömmar tycks leda till ökad kreativitet

Personer med narkolepsi verkar drömma klardrömmar i hög utsträckning. Det leder till att de är mer kreativa än andra, visar fransk forskning. En klardröm innebär att du delvis kan bestämma vad som sker i drömmen.

Läs mer
2019-03-14

Stort varmt tack från oss alla!

- Vi är så tacksamma för det generösa bidraget från Svenska Postkodlotteriet och alla deras lottköpare. Nu kan vi fortsätta vårt arbete att göra skillnad för de med neurologiska diagnoser, säger Neuros ordförande Lise Lidbäck som med insamlingsansvarige Håkan Färje tog emot checken på 6 650 000 sek.

Läs mer
Känd läkare
2019-03-13

Reste till USA för epilepsidiagnos

Liv är fyra år och har en odiagnosticerad hjärnsjukdom. Nu har familjen varit i USA för att få hjälp.

Läs mer
2019-03-13

Svårt att komma fram? Vi byter telefonväxel idag

Det kan vara svårt att nå oss på Neuros förbundskansli idag onsdag 13 mars på grund av att vi byter telefonväxel. Vi räknar med att det ska fungera som vanligt igen senast i morgon torsdag 14 mars. Vi behåller samtliga telefonnummer som vi har. Vi ber om ursäkt för eventuella svårigheter att nå oss.

Läs mer
2019-03-08

Neuros ordförande avancerar på MedTech-Sveriges 100-lista

På internationella kvinnodagen 2019 kom nyheten att Lise Lidbäck, ordförande för Neuro avancerar rejält på MedTech Sveriges lista, som en av de 100 mest inflytelserika i svensk vård. "Neuro gör skillnad och det är väldigt hedrande att få vara en patientröst för Neuro i Vårdsverige"

Läs mer
Liknar galna kosjukan
2019-03-08

Nyupptäckt sjukdomsmekanism vid ALS

Nyligen har det även påvisats att sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons sjukdom har liknande sjukdomsmekanism: Prionliknande spridning av proteinaggregat. Processen är väldigt lik det som händer vid prionsjukdomar som Creutzfeldt-Jakobs sjukdom och "galna kosjukan".

Läs mer
2019-03-05

Kulturarbetare i vården trots ovanlig neurodiagnos

Neuromedlemmen Ann Augustsson i Karlstad trotsar vardagens mödor med en sällsynt neurologisk diagnos. Den punkterade 24 års arbete som undersköterska men efter tre års sjukskrivning fick hon en ny och är sedan 11 år kulturarbetare i vården. En ren rehabilitering för hennne.

Läs mer