Alla nyheter

2019-01-29

Björn Natthiko Lindeblad diagnostiserad med als

Han levde som buddhistmunk i Thailand under 16 år. I höstas fick han diagnosen als. P4 Halland intervjuar honom om hur han hanterat beskedet.

Läs mer
2019-01-28

Leva och fungera lockar åter med hjälpmedelsbuffé för aktivt liv

Larvband som gör den manuella rullstolsanvändaren terränggående, en digital underbensortos som förhindrar droppfot och minnescykla i barndomskvarteren. Det var några av ingredienserna i receptet för den senaste Leva och fungeramässan i Göteborg. Den gav mersmak och nu är det dags igen 26-28 mars

Läs mer
2019-01-25

Vissa celler reparerar skador i hjärnan

En ny studie visar att det sker en väldigt begränsad nybildning av celler i hjärnan som kan återskapa myelin hos patienter med sjukdomen multipel skleros (ms). Fynden stöder vikten av att behandla ms tidigt i sjukdomsförloppet då de angripna cellerna kan reparera skador, men inte ersättas av nya.

Läs mer
2019-01-25

Answer als samlar data för forskningen

Kan massvis av data tillsammans med artificiell intelligens hjälpa forskarna i kampen mot als? Det är frågan när forskare från Johns Hopkins University och Massachusetts Institute of Technology (MIT) vill göra all insamlad data tillgängliga för forskare runt om i världen inom några år.

Läs mer
2019-01-25

Forskningsprojekt om sjukdomen dystrofia myotonika typ 1

Neurostödd försking Se filmen som visar forskningsprojektet om sjukdomen dystrofia myotonika typ 1, som har fått stöd av Neurofonden. I projektet följer man en grupp patienter med sjukdom DM typ 1 och mäter hur deras muskelfunktion och hälsa utvecklas under en femårsperiod.

Läs mer
2019-01-25

Sara Hectors tävling till stöd för als-forskningen

I slutet av mars, 24/3, arrangeras Sara Hector ALS Challenge i Kungsberget utanför Ockelbo.

Läs mer
RNA i axoner
2019-01-24

Ny metod för att studera ALS bättre

Vid nervsjukdomen amyotrofisk lateralskleros, als, dör de motoriska nervcellerna, motorneuronen, vilket orsakar förlamning. Men långt innan motorneuronen dör förlorar de kontakten med musklerna, då deras utskott, axonerna, förtvinar.

Läs mer
2019-01-24

Neuro vill rusta oss alla till e-patienter för tillgång till e-hälsan

På 2019-års mässa ”Mötesplats välfärdsteknologi och e-hälsa” i Kista norr om Stockholm medverkade Neuro i ett seminarium om e-hälsa, utifrån den e-hälsorapport som togs fram 2018. Neuros utredare Ida Malm höll presentationen av rapporten och Neuros e-hälsovision 2025. Hör reportaget i Neuropodden!

Läs mer
2019-01-23

Ivo vill veta när patienter "bollas runt"

Det är inte ovanligt att patienter med komplexa problem upplever att de bollas mellan olika instanser och att ingen tar något ansvar. Nu vill Inspektionen för vård och omsorg tillsammans med patienterna ta reda på var dessa brister finns.

Läs mer
2019-01-23

Effektiv behandling med blodstamcellstransplantation mot ms

Blodstamcellstransplantation har visat sig ge bättre effekt på skovvis ms än traditionell bromsmedicin. De resultaten kommer från en internationell studie som publiceras i Journal of the American medical association. Forskare från Akademiska sjukhuset har deltagit i arbetet.

Läs mer
2019-01-22

Muskelsjuka Måns får tillbaka sin medicin

15-åriga Måns Rundqvist i Ystad får åter rätt till bromsmedicinen han fått sedan 2008. Det efter att hans tillstånd kraftigt försämrats sedan den togs bort i våras.

Läs mer
2019-01-22

Fysisk träning som behandling vid myastenia gravis (mg)?

Neurostödd försking I somras hölls internationella kongressen för neuromuskulära sjukdomar i Wien, Österrike. Där föreläste Anna Rostedt Punga, docent och specialistläkare, Akademiska sjukhuset, Uppsala om två svenska studier som utförts avseende konditions- och styrketräning vid mg.

Läs mer
2019-01-22

Behandling för ökad styrka i muskler i nacke och svalg vid mg

Forskare i Tyskland har analyserat varför viss läkemedelsbehandling ger ökad styrka i muskler i nacke och svalg vid mg. Anna Rostedt Punga, docent och specialistläkare, Akademiska sjukhuset, Uppsala har skrivit och rapporterat från den internationella kongressen för neuromuskulära sjukdomar.

Läs mer
2019-01-21

En regeringsförklaring som lovar mycket – men som också bidrar till frågor

Det är bra att rehabilitering lyfts som avgörande insats i regeringsförklaringen, men det är långt från ord till handling. LSS måste också återupprättas och återställas till de ursprungliga intentionerna och dessutom vill vi se en lagstiftning utan diskriminerande åldersgränser.

Läs mer
2019-01-18

Hedersmedlemmen Allan Salmén i Neuro har avlidit

Minnesord: Hedersmedlemmen Allan Salmén i Neuroförbundet (Neuro) har avlidit i en ålder av 86 år. Han var ledamot i förbundsstyrelsen mellan åren 1973 – 1994. Under de flesta åren som kassaförvaltare och därmed också ledamot i förbundets presidium.

Läs mer