Alla nyheter

2019-02-12

Miljoner till att utveckla Nelms metod

Simklubben Poseidon, Swedish Center for Aquatic Research och Furuboda folkhögskola har fått nästan 5,2 miljoner kronor i stöd från Arvsfonden för att driva projektet ”Nelms metod för ökad rörelseförmåga hos personer med funktionsvariationer”. Projektet kommer pågå i 3 år, med start från 1 januari 20

Läs mer
2019-02-11

Internationella epilepsidagen uppmärksammas med film

11 februari 2019 uppmärksammas Internationella epilepsidagen, bland annat med korta filmer från hela världen - om att leva med epilepsi. Linda Cambell från Skottland vann filmtävlingen med filmen "Zoned Out".

Läs mer
2019-02-08

Neuro stödjer epilepsiforskningsprojekt 2019 för mer jämlik vård

Neurostödd försking Den 11 februari uppmärksammas epilepsidagen. Bland de forskningsprojekt Neuro stödjer 2019, handlar ett om det spelar någon roll för den epilepsibehandling man får, beroende på den socioekonomiska samhällsstatus patienten har. AT-läkaren Klara Andersson i Göteborg samordnar studien.

Läs mer
2019-02-08

Neuro bidrar till 1a riktlinjerna för epilepsivård och forskning

Neurostödd försking Socialstyrelsen presenterar nu i februari 2019 de första nationella prioriteringsriktlinjerna för epilepsivården i Sverige, som också Neuro medverkat till. Dessutom stödjer Neuro epilepsiforskning ekonomiskt.

Läs mer
2019-02-06

Brukarorganisationer ställer krav på regeringen

Assistanskoll har frågat 10 brukarorganisationer om hur de ser på LSS-utredningens förslag och vad de nu förväntar sig av regeringen och överenskommelsen om assistans med Centern och Liberalerna.

Läs mer
2019-02-06

Föreningen Borgen i Göteborgsföreningen Neuro firade 30 aktiva år

I Kungälv strax norr om Göteborg har Neuros medlemmar i 30 år varit verksamma i en liten aktiv lokalförening inom den stora moderföreningen Neuro Göteborg. En fråga föreningen driver hårt är tillgängligheten i staden. Medlemmarna kallar sin lokalförening Borgen, vilket inte är så långsökt.

Läs mer
2019-02-06

Jens fixade jourreparationer för elrullstolar i Västra Götaland

Efter enträget lobbyarbete har Neuromedlemmen Jens Sahlin gått i spetsen i det regionala arbetet med systerorganisationer för att få till jourreparationer på elrullstolar i hela Västra Götaland. De lyckades men många år i ohälsosam metallarbetarmiljö märks tydligt i Jens Sahlins förlamade kropp.

Läs mer
2019-01-31

Avhandling om livskvalitet vid als

I mitten av december 2018 disputerade fysioterapeuten Petter Sandstedt med en avhandling där han studerat vad som påverkar livskvaliteten för den som drabbats av amyotrofisk lateralskleros, als.

Läs mer
2019-01-29

Ny metod kan diagnostisera hjärntrötthet

Det går att hitta och objektivt ställa diagnos på trötthet (fatigue/hjärntrötthet) efter skallskada visar en avhandling från Umeå universitet.

Läs mer
2019-01-29

Björn Natthiko Lindeblad diagnostiserad med als

Han levde som buddhistmunk i Thailand under 16 år. I höstas fick han diagnosen als. P4 Halland intervjuar honom om hur han hanterat beskedet.

Läs mer
2019-01-28

Leva och fungera lockar åter med hjälpmedelsbuffé för aktivt liv

Larvband som gör den manuella rullstolsanvändaren terränggående, en digital underbensortos som förhindrar droppfot och minnescykla i barndomskvarteren. Det var några av ingredienserna i receptet för den senaste Leva och fungeramässan i Göteborg. Den gav mersmak och nu är det dags igen 26-28 mars

Läs mer
2019-01-25

Vissa celler reparerar skador i hjärnan

En ny studie visar att det sker en väldigt begränsad nybildning av celler i hjärnan som kan återskapa myelin hos patienter med sjukdomen multipel skleros (ms). Fynden stöder vikten av att behandla ms tidigt i sjukdomsförloppet då de angripna cellerna kan reparera skador, men inte ersättas av nya.

Läs mer
2019-01-25

Answer als samlar data för forskningen

Kan massvis av data tillsammans med artificiell intelligens hjälpa forskarna i kampen mot als? Det är frågan när forskare från Johns Hopkins University och Massachusetts Institute of Technology (MIT) vill göra all insamlad data tillgängliga för forskare runt om i världen inom några år.

Läs mer
2019-01-25

Forskningsprojekt om sjukdomen dystrofia myotonika typ 1

Neurostödd försking Se filmen som visar forskningsprojektet om sjukdomen dystrofia myotonika typ 1, som har fått stöd av Neurofonden. I projektet följer man en grupp patienter med sjukdom DM typ 1 och mäter hur deras muskelfunktion och hälsa utvecklas under en femårsperiod.

Läs mer
2019-01-25

Sara Hectors tävling till stöd för als-forskningen

I slutet av mars, 24/3, arrangeras Sara Hector ALS Challenge i Kungsberget utanför Ockelbo.

Läs mer