Maria Mattson mot en grönskande bakgrund. Foto.

Maria Mattsson förstärker Neuros juridiska rådgivning

, Håkan Sjunnesson

Hallå där Maria Mattsson, nyanställd på Neuro som ombudsman med fokus på juridisk rådgivning.

Varför sökte du den här tjänsten inom Neuro?

– När jag såg annonsen kände jag på en gång ”det här är jobbet för mig”. Att få arbeta med rådgivning inom rättighetsområdet och att vara en del i Neuros intressepolitiska arbete är en fantastisk chans för mig. Tjänsten ligger
helt i linje med det jag arbetat med tidigare och jag är övertygad om att jag kommer att stormtrivas.

Vad kan du tillföra Neuro?

– Jag tror min långa erfarenhet som jurist inom LSS, samt som rådgivare inom funktionshinderområdet kan komma till användning i min tjänst som ombudsman. Jag har också erfarenhet av att föreläsa och skriva krönikor och också detta hoppas jag kunna göra inom Neuro.

Vad hoppas du på för din egen del av att arbeta för Neuro?

– Jag känner det som en spännande utmaning och jag ser fram emot att lära känna medlemmar och få användning av min erfarenhet för att kunna vara till hjälp. Jag hoppas kunna bidra och vara en pusselbit som passar in i Neuro och som samtidigt tillför något nytt.

Vad har du gjort hittills i arbetslivet i stora drag?

– Jag har arbetat som verksamhetschef, juridisk rådgivare och företagsutvecklare inom personlig assistans. Jag har också arbetat som konsulent och gett råd och stöd i allehanda frågor som berör personer med funktionsnedsättning.
Jag har en jur. kand. i grunden och har ofta arbetat med just rättighetsfrågor.

Vad ”brinner du” för i ditt samhällsengagemang, vilka frågor/ämnen?

– Jag brinner för att vi alla ska kunna få chansen att få vara de vi är och vill vara. Att inga onödiga hinder finns och att samhället breddar sina dörrar och utformas efter det faktum att vi är olika - att olikheter faktiskt tillför något. Att personer med funktionsnedsättning har rätt att nå sin fulla potential. Via tillgänglighet,
ledsagning, assistans, bilstöd, bostadsanpassning med mera, skapar vi ett jämlikt samhälle.

Vem är du?

– Jag är en medelålders tjej, är gift och har två katter. Jag har en sällsynt diagnos som förkortas AMC. Jag har själv personlig assistans och skriver med munnen. Jag beskrivs nog oftast som lugn och gladlynt. Jag gillar att lyssna och att i tal och skrift stärka rösten för de som inte hörs.

Vad har du för fritidsintressen?

– På fritiden har jag ett intresse- och socialpolitiskt engagemang. Förutom det gillar jag att teckna, samt har ett stort intresse för film och serier.