Närbild på två namnskyltar
Åsa Petersén hon forskar, translationellt. Det innebär att hon tar med sig frågeställningar från kliniken där hon träffar sina patienter, till forskningen, alltså till laboratoriet för att studera dem vidare. Foto: Håkan Sjunnesson, Neuro.

Fortsätter forska om Huntingtons sjukdom

Huntingtons sjukdom kan ärvas över generationer, börjar smygande, gör det allt svårare att reglera känslor, tankar, sedan rörelser. Än finns ingen behandling. Men Huntingtonforskaren och psykiatrikern Åsa Petersén jobbar hårt på det.

– Som läkare känner jag förtvivlan när jag ser mina patienter försämras utan att jag kan bromsa upp förloppet. Men det ger mig också stark motivation att arbeta vidare, säger hon till sajten Vetenskap & Hälsa.

Åsa Peterséns forskning har redan visat att de psykiska symtomen kommer från påverkan på hjärnan av Huntingtongenen och är en del av sjukdomen precis som den mer kända påverkan på rörelser.

Redan på gymnasiet visste Åsa att hon ville bli forskare och läkare. Att upptäcka och utveckla det som blir ny kunskap lockade. En inspirerande föreläsning av professor Patrik Brundin på termin 3 på läkarprogrammet väckte hennes stora intresse för Huntingtons sjukdom.