Exteriör bild från Karolinska institutet. Foto.
– Insikten har i alla fall påverkat mig i mötet med anhöriga, att jag uppmärksammar dem mer än tidigare, säger forskaren Ulf Kläppe till Svt. Foto: Ulf Sirborn, KI..

Ny studie: Högre risk att dö när partner fått ALS – fler självmord och olyckor - men hjälp finns

Den vars partner drabbats av ALS har drygt dubbelt så hög risk för att dö av självmord eller råka ut för en olycka, visar en ny studie från Karolinska institutet.

– Vi blev rejält förvånade, vi hade tänkt oss en lätt ökad risk för hjärtinfarkt möjligtvis, men ökad dödlighet i självmord hade vi inte föreställt oss, säger Ulf Kläppe, doktorand och specialist i neurologi.

I registerstudien från KI har forskarna jämfört partners till ALS-drabbade med resten av befolkningen. Föräldrar och syskon till de ALS-drabbade personerna undersöktes också, totalt ingick runt 14 miljoner människor, födda mellan 1932-1993, i studien. Även de grupperna har en högre dödlighet i bland annat demenssjukdomar, men då finns det genetiska faktorer kan förklara sambandet.

Livsomställning - en riskfaktor

Alla livsomställningar, som att man själv eller någon närstående får en allvarlig neurologisk diagnos, kan vara början på psykisk ohälsa som i värsta fall kan leda till självmord. Föreningen Mind driver Självmordslinjen där hjälp finns att få för den som har det tufft.

Varför partners till ALS-drabbade har en högre dödlighet förklaras inte av studien, men forskarna tror att den psykiska belastningen påverkar.