En grön laserstråle. Foto.
Metoden för laserablation har använts ett fåtal år internationellt för behandlingar i hjärnan. Sedan ett par år finns den även i Sverige, vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm och vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Foto: Pixabay.

Laserablationen av hjärntumör ger skonsammare behandling

Den första laserablationen av en hjärntumör har genomförts vid neurokirurgiska kliniken, Universitetssjukhuset i Linköping. Den nya metoden ger skonsammare behandlingar och kortare sjukhusvistelse för patienter med små hjärntumörer och svår epilepsi i Sydöstra sjukvårdsregionen.

Universitetssjukhuset i Linköping är det tredje sjukhuset i landet som inför behandlingen. 

Tekniken som även kallas Laser Interstitial Thermal Therapy (LITT) innebär att vävnad destrueras genom uppvärmning, med hög precision.

– Metoden lämpar sig för små tumörer, men kan även användas vid andra förändringar, inte minst som alternativ till öppen kirurgi vid besvärlig epilepsi. Det blir endast ett stygn i skalpen och man kan som regel återvända hem dagen efter, säger Per Karlsson, neurokirurg vid neurokirurgiska kliniken, Universitetssjukhuset i Linköping.