Nyheter
Nu är kongressen avslutad
Vi vill rikta ett varmt tack till alla er föreningar för att ni så engagerat deltog med ombudsmän, ersättare och observatörer inför och under kongressen. Vi förstår att det har varit mycket förberedelsearbete både med arbetet i påverkanstorgen och själva kongressen och det känns fantastiskt att möta ert engagemang.
Teknik kan komplettera gångrehabilitering efter stroke
Teknologiska innovationer möjliggör utvärdering av gångförmåga i detalj och kan intensifiera gångrehabilitering efter stroke, visar en ny avhandling. Men det finns fortfarande kunskapsluckor att fylla för att optimera såväl utvärdering som rehabilitering av gångförmåga utifrån den enskilde individens behov och förutsättningar.
Ljus påverkar fostret i mammans mage
Det kan finnas ett samband mellan ljus under graviditeten och hur fostrets hjärna utvecklas. Ljusstimulering under graviditeten kan på sikt bli ett sätt att förebygga neurologiska störningar senare livet, tror forskarna.
Ovanliga sjukdomen gjorde Ola förlamad
Ola Algotsson från Tranås har en ovanlig sjukdom, kavernom, som drabbar ryggmärgen och som gjorde honom förlamad för ett år sedan - från revbensbågen och nedåt.
Forskare varnar: Förlorat luktsinne kan bli ny folksjukdom
Att förlora lukt och smak är vanligt i samband med covid-19 och var femte person har nedsatt luktsinne så långt som ett år efter insjuknandet. Nu varnar forskare för att detta på sikt kan påverka folkhälsan i befolkningen negativt. – Många kompenserar med socker, salt och fett, säger Johan Lundström, forskare på Karolinska Institutet till Svt.
Vill regionerna utbilda fler är det bara att öka budgetarna
Den verkliga orsaken till ”neurologbristen” är att neurologin är underfinansierad i relation till de enorma medicinska framstegen, anser Johan Zelano från Svenska neurologföreningen i en debattartikel i Dagens Medicin.
Därför behövs vuxenhabilitering
Specialistkompetens behövs för att uppnå optimal funktion och få del av övrig sjukvård och samhällsstöd, skriver två läkare i Läkartidningen.
Miljöfaktorer kopplade till MS kartläggs
Vilken roll spelar miljögifter, livsstil, ärftlighet och molekyler i blodet för uppkomsten av multipel skleros (MS)? Det ska en studie ledd av forskare vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet kartlägga.
Lise Lidbäck enhälligt omvald som förbundsordförande i Neuro
Lise Lidbäck blev idag för tredje gången omvald som förbundsordförande för Neuro på Neuros förbundskongress. Hon påbörjar nu sitt nionde år och tredje mandatperiod med denna ledarroll: "Jag känner mig hedrad och har fortfarande ett mycket stort engagemang"
Screening minskar risk för stroke
En stor svensk studie visar att nationell screening för förmaksflimmer vid 75–76 års ålder tydligt skulle minska risken för allvarlig blödning, stroke och död. Men hälften av de som erbjöds screening i studien deltog inte. Forskarna vill nu undersöka hur en bred satsning skulle kunna nå ännu fler.
Trots pandemin opererade Epilepsicentrum på Karolinska hela 16 patienter förra året
Det är fler än på något annat sjukhus i landet. Karolinskas epilepsiverksamhet är därmed störst i Sverige, enligt Karolinska universitetssjukhusets inlägg på instagram. Hittills i år har redan fjorton patienter opererats.
När en trottoarkant blir oöverstiglig
För länge sedan ville Krister Ekström inte berätta att det var på grund av hans muskelsjukdom han tackade nej till middagsinbjudningar. Hur skulle han förklara att han hade så svårt för att ta sig upp för trappsteg? I dag skäms han inte och har många tankar om hur livet kan förbättras för dem med neurologiska diagnoser.
Nytt nummer av Reflex Magasin om engagemang genom Neuro
Här är en kort videopresentation av nya numret av Reflex Magasin nummer 3-2021, medlemstidningen i Neuro: Om Neuros viktiga anhörigstöd, om att smygträna prestationslöst i vardagen, om årets Neurorapport som pekar på stora rehabiliteringsbrister i landet och om Neuros historiska kongress.
Elinas ben slutade plötsligt att fungera
Efter all kamp mot sjukdom hade Elina Waldén tagit studenten och framtiden såg ljus ut. Då slutade hennes ben att fungera – först det ena, något år senare det andra.
Dyrt att bo i ”fel” kommun om du behöver hjälpmedel
Behöver du en rollator för att ta dig fram i samhället eller kanske en duschpall för att klara av att tvätta dig själv? Om du har tur får du då tillgång till ett hjälpmedel som bekostas av regionen, men om du bor i ”fel” kommun eller region kan du få betala hjälpmedlet själv, skriver Åsa Strahlemo och Lise Lidbäck på GPdebatt.