Nyheter
Grundforskning till gagn för ALS- och SMA-patienter
Genom att förstå varför vissa nervceller och musklerna de styr är motståndskraftiga mot att förtvina i den dödliga sjukdomen ALS går det att skapa nya möjligheter till behandlingar. Forskare vid Stockholms universitet försöker nu identifiera och överföra egenskaperna hos dessa motståndskraftiga nervceller.
Samlade vårddata skulle ge säkrare och mer jämlik vård
Nationellt samordnad hälso- och vårddata skulle bidra till en mer jämlik vård, minskat antal vårdskador och effektivare behandlingar. Nu måste regeringen agera för att vi ska kunna utnyttja potentialen i insamlade data, skriver Forska!Sverige och en rad patientorganisationer i en debattartikel.
Svårast sjuka barnen får nya läkemedlet mot SMA
NT-rådet ändrar sin rekommendation om vilka läkemedel vården ska använda vid spinal muskelatrofi, SMA.
God jul och gott nytt år
Julen står för dörren och ett händelserikt år närmar sig sitt slut: Jag vill sända dig mitt allra varmaste tack för det förtroende du visat med ditt medlemskap, och önska Dig en riktigt God jul och Gott nytt år med några guldkorn från Neuros verksamhet.
Umeå med i storsatsning på forskning om hydrocefalus
Umeå universitet deltar som enda lärosäte utanför Nordamerika i en studie av behandling mot idiopatisk normaltryckshydrocephalus, iNPH, som nu får 130 miljoner kronor av federala medel i USA. Studien ska utvärdera effekten av en shunt som reglerar flödet i hjärnan av den vätskan som cirkulerar runt hjärnan och ryggmärgen.
Ny kunskap om olösliga fibrer som kan förorsaka Skelleftesjukan
Felveckade, olösliga proteinfibrer kan orsaka sjukdom genom att över tid ansamlas i olika organ. Nu har Umeåforskare med kryoelektronmikroskopi beskrivit strukturen på proteinet transthyretin, TTR, i sin fiberform. Den nya kunskapen öppnar möjligheter att framställa läkemedel som inte bara förhindrar att fibrerna uppstår, utan även kan användas för att lösa upp redan bildade fibrer. Studien publiceras i Nature Communications.
MS-diagnosen förändrade livet
Allt förändrades för Sofia Norgren när hon mitt i livet diagnostiserades med MS. Efter att först ha gått igenom en kris har hon nu erfarenheter som gör att hon kan hantera livets utmaningar på ett nytt sätt.
Har utvecklat system för att upptäcka vattenskalle hos vuxna
Dålig balans, nedsatt kognitiv förmåga och inkontinens. Tecken på Alzheimers? Eller Parkinsons? Det kan det vara. Men det kan också vara normaltryckshydrocefalus, det vill säga vattenskalle hos vuxna.
”Att få diagnosen var inte roligt”
För 20 år sedan insåg jag att jag höll på att förändras. Jag körde bil och skulle bromsa men bilen fortsatte rakt fram. Jag hade inte längre styrka i benen och kunde inte bromsa. Britt-Marie Brodd berättar om sin ärftliga form av polyneuropati: CMT.
Neurokirurger är INTE smartare än du
Ny studie tar död på myten om att raketforskare och hjärnkirurger är smartare än befolkningen i allmänhet.
”Det finns de som tror att man kan träna bort en CP-skada”
Maria Lillieroth om juridiska råden till medlemmarna 2021
Hej Maria Lillieroth, du är våra medlemmars juridiska rådgivare! Hur har 2021 sett ut?
Kan ALS botas?
I Karolinska Institutets podd Medicinvetarna avsnitt 71 intervjuas överläkaren och docenten Caroline Ingre. ALS är en ovanlig men dödlig sjukdom som fått mycket uppmärksamhet på senare år, inte inte minst beroende på att flera välkända personer drabbats.
Hallå där Kjerstin Kjellin, styrelseledamot i Neuro, vem är du?
- Jag är 55 år, styrelseledamot sedan 2013 och uppfattar mig själv som hjälpsam, engagerad och empatisk. Jag vill mer än vad jag hinner.
Vill du delta i forskningsstudie för att förebygga fall?
Karolinska Institutet söker deltagare till en forskningsstudie för att förebygga fall hos personer med MS, multipel skleros. Forskarna har tillsammans med personer med MS och vårdpersonal utvecklat ett egenvårdsprogram för att förebygga fall.