Alla nyheter

2021-11-22

När husse fick stroke slog hunden Gibson larm

Björn segnade ner på golvet i tvättstugan och höll på att dö. Då reagerade familjens hund Gibson. – Att Gibson hittade mig där på golvet var direkt livräddande, säger Björn Wall till Aftonbladet.

Läs mer
2021-11-18

Vad kan huden berätta om Parkinsons sjukdom?

Neurostödd försking Fintrådsneuropati vid Parkinsons sjukdom och atypisk parkinsonism - är huden en möjlig ingång till ökad förståelse av bakomliggande sjukdomsprocesser? Det är frågan som forskaren Mattias Andréasson, doktorand och specialistläkare i neurologi, ställer sig i sitt projekt – som har beviljats stöd från Neuro.

Läs mer
2021-11-17

Snabbare och bättre behandling mot Parkinsons sjukdom med nytt verktyg

Många av Sveriges 20 000 parkinsonpatienter får inte den behandling de behöver och många av de svårast sjuka får felaktig terapi. Med nya verktyget Manage PD och studien PD Pal hoppas Per Odin, professor vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus, kunna förbättra omhändertagandet av parkinsonpatienter.

Läs mer
2021-11-16

Vi med assistans och LSS-insatser, är vi bortglömda igen?

För några veckor sedan kom nya rekommendationer för vaccinering mot covid-19. Boende på SÄBO, personer med hemtjänst beslutad av kommun, personer med hemsjukvård och alla som är 65 år och äldre ska få en tredje dos vaccin. Vi, personer med personlig assistans och andra LSS-insatser, ställde oss genast frågan: ”Är vi bortglömda igen?”.

Läs mer
2021-11-16

Jag bestämde mig tidigt för att inte bli bitter - Maja Havbring – medlem i Neuro

En dag i slutet av år 2008, när jag vaknade och skulle gå på toa, dök jag i golvet det första jag gjorde. Vänstersidan fungerade inte och jag förstod inte vad det var. Jag bor själv men som tur var hade jag en telefon i närheten och kunde ringa min pappa som kom med ilfart och tog mig till sjukhuset.

Läs mer
2021-11-16

Fingervänlig mat kan underlätta för personer med motoriska svårigheter

Att skippa besticken och i stället äta med fingrarna – det skulle underlätta måltiden för många människor med motoriska svårigheter. Snart avslutas ett forskningsprojekt där fördelarna och möjligheterna med fingermat lyfts fram, och där en ny receptbok just sett dagens ljus.

Läs mer
2021-11-16

Pappan startade e-sportlag åt muskelsjuka sonen

Det var efter att Martin Stengård sett hur mycket dataspelandet betydde för sin 14-årige muskelsjuke son Sigge som han startade ett e-sportlag åt honom. Han anser att många föräldrar är allt för snabba på att döma tv-spelandet som något negativt. – Hade det varit så att barnen tränade fotboll eller ishockey hade det aldrig varit så, säger han.

Läs mer
2021-11-15

Använder hjälpmedel för att slippa fördomar

Jimmy Håkansson: "År 2006, när jag var 30 år, diagnostiserades jag med Ataxi, en sjukdom som innebär att man har svårt att samordna rörelser. Mig påverkar Ataxi på så sätt att min ryggmärg, och även höljet i lillhjärnan, är lite smalare än normalt vilket påverkar koordination och balans."

Läs mer
2021-11-12

Invigning av ME-mottagningen i Umeå

Den första november 2021 öppnade en ny ME-mottagning i Umeå, en interdisciplinär utredningsenhet för patienter både från Region Västerbotten och andra delar av landet.

Läs mer
2021-11-12

Neuro har betytt allt för mig - Mikael Erdefelt

Jag har en diagnos som heter Dystrofia Myotonika en muskelförtviningssjukdom som blir värre och värre med tiden. Diagnosen fick jag 2012 men symtom har jag haft sedan jag var sex år.

Läs mer
2021-11-11

Poddtips: Vad vet du om Parkinsons sjukdom?

Visste du att Parkinsons sjukdom kan påverka luktsinnet, rösten och ansiktsmimiken? Förutom mer kända rörelsesymtom som stelhet och skakningar kan patienterna även drabbas av trötthet, oro och depression. Professor Per Svenningsson berättar i den här podden om orsaker, behandlingar och om forskningsläget i stort.

Läs mer
2021-11-11

”Klimatvård – en investering i hälsa som ger mångdubbelt tillbaka”

Vi är många som lever med neurologisk sjukdom, psoriasis eller reumatism. Om vi under några veckor om året rehabiliteras i varmare klimat, så kallad klimatvård, kan våra liv radikalt förbättras. Trots det erbjuder allt färre regioner behandlingsformen, skriver Lise Lidbäck, ordföranden Neuro tillsammans med Reumatikerförbundet och Psoriasisförbundet.

Läs mer
2021-11-10

Vårdanalys: Patientlagen duger inte

Den snart sju år gamla patientlagen har fortsatt mycket svårt att göra skillnad inom vården för att stärka patientens ställning. Det visar en kartläggning från Vård- och omsorgsanalys.

Läs mer
2021-11-10

De dansar med parkinson i Helsingfors

Dans för Parkinson är en metod och ett redskap för att träna och dansa med personer som har Parkinsons sjukdom. Nu i november ska en grupp från Sverige delta i en hälsokonferens i Helsingfors.

Läs mer
2021-11-10

Neuro ställer frågor inför riksdagsvalet 2022

Hej Fanette Caudron, som är nyanställd utredare på Neuro! Du har redan påbörjat arbetet inför näst års riksdagsval. Berätta kort – vad är det för frågor du ställer till de politiska partierna för Neuros räkning?

Läs mer