En ljuslykta med levande ljus, en väckarklocka och en uppslagen bok. Foto.
Alltid bråttom till sjukhus vid misstänkt stroke. Men nu kan även personer som kommer in 6 till 24 timmar efter insjuknandet få behandling med trombektomi. Foto: Pixabay.

Allt fler får strokebehandling med trombektomi efter ändrade riktlinjer

Sedan början av 2020 säger de natio­­nella riktlinjerna för stroke att patienter med stora proppar i hjärnans främre del – och räddningsbar hjärnvävnad 6 till 24 timmar efter insjuknandet – bör erbjudas behandling med trombektomi, en åtgärd som har högsta prioritet.

Trombektomi innebär att stora proppar dras ut ur hjärnan med hjälp av ett metallnät hos patienter med akut stroke. Det har visats förbättra prognosen dramatiskt, men eftersom det är bättre ju tidigare behandlingen genomförs har den tidigare varit förbehållen dem som kommer till sjukhus inom sex timmar efter insjuknandet.

På senare år har dock uppmärksammade internationella studier visat att även en del av dem som kommer sent till sjukhus kan ha nytta av behandlingen: patienter där infarkten i hjärnan utvecklas betydligt långsammare än vad som vanligtvis är fallet.