Ryggrad. Illustration.
Symtomdebut är i regel långsam och sker oftast mellan 50 och 70 års ålder.

ABC om Cervikal myelopati

Cervikal myelopati karaktäriseras av balanssvårigheter och klumpighet i armar och ben. Den tidiga symtombilden förväxlas ofta med ett normalt åldrande. Utan kirurgisk behandling förvärras ofta symtomen med oåterkallelig neurologisk påverkan som följd.

I en artikel i Läkartidningen vill författarna öka kännedomen om diagnosen så att fler får den i tid. 

Cervikal myelopati är ett syndrom som uppstår till följd av ryggmärgskompression i cervikalryggen (halsryggen) och är den vanligaste orsaken till ryggmärgsdysfunktion. Exakt information om förekomsten saknas, men den uppskattas till drygt 600 per 1 000 000 invånare.

Andra sjukdomar med övre motorneuronpåverkan kan ge liknande symtom, till exempel MS och ALS. Samma symtom kan även finnas efter tidigare stroke. Domningar kan misstas för polyneuropati i nedre extremiteterna eller karpaltunnelsyndrom i händerna. Vid typisk polyneuropati ses dock minskade reflexer och inga statusfynd förenliga med övre motorneuronpåverkan.

Vi använder cookies för att ge dig en optimal användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer i vår integritetspolicy: neuro.se/integritet