En man i en rullstol vid en sandstrand. Foto.
Förslaget om vilka regioner som skulle få uppdraget togs fram av en beredningsgrupp med representanter från landets sex sjukvårdsregioner, medan själva beslutet fattades av politikerna i nämnden. Foto: Pixabay.

Nu är dragkampen om vård vid ryggmärgsskada avgjord

Det har varit en lång dragkamp mellan regionerna om det nationella uppdraget för att bedriva ryggmärgsskadevård. Men nu är beslutet fattat: Valet faller på Stockholm, Skåne, Västerbotten och Västra Götalandsregionen.

Nämnden för nationell högspecialiserad vård beslutade enhälligt vid sitt möte under onsdagen att tillstånd för att bedriva viss vård vid förvärvade ryggmärgsskador fördelas mellan de fyra regionerna.

– Ryggmärgsskadevården har varit mycket fragmenterad och en koncentration har efterfrågats i decennier av både patienter och de som arbetar inom vården. Därför är det här ett mycket positivt beslut, säger Kristina Wikner, enhetschef på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsen har sedan tidigare beslutat att ryggmärgsskadevården för vuxna ska finnas på fyra ställen i landet, och vården för barn och ungdomar på två ställen.