Alla nyheter

2021-12-17

MS-diagnosen förändrade livet

Allt förändrades för Sofia Norgren när hon mitt i livet diagnostiserades med MS. Efter att först ha gått igenom en kris har hon nu erfarenheter som gör att hon kan hantera livets utmaningar på ett nytt sätt.

Läs mer
2021-12-16

Har utvecklat system för att upptäcka vattenskalle hos vuxna

Dålig balans, nedsatt kognitiv förmåga och inkontinens. Tecken på Alzheimers? Eller Parkinsons? Det kan det vara. Men det kan också vara normaltryckshydrocefalus, det vill säga vattenskalle hos vuxna.

Läs mer
2021-12-16

”Att få diagnosen var inte roligt”

För 20 år sedan insåg jag att jag höll på att förändras. Jag körde bil och skulle bromsa men bilen fortsatte rakt fram. Jag hade inte längre styrka i benen och kunde inte bromsa. Britt-Marie Brodd berättar om sin ärftliga form av polyneuropati: CMT.

Läs mer
2021-12-15

Neurokirurger är INTE smartare än du

Ny studie tar död på myten om att raketforskare och hjärnkirurger är smartare än befolkningen i allmänhet.

Läs mer
2021-12-15

”Det finns de som tror att man kan träna bort en CP-skada”

Läs mer
2021-12-15

Maria Lillieroth om juridiska råden till medlemmarna 2021

Hej Maria Lillieroth, du är våra medlemmars juridiska rådgivare! Hur har 2021 sett ut?

Läs mer
2021-12-15

Kan ALS botas?

I Karolinska Institutets podd Medicinvetarna avsnitt 71 intervjuas överläkaren och docenten Caroline Ingre. ALS är en ovanlig men dödlig sjukdom som fått mycket uppmärksamhet på senare år, inte inte minst beroende på att flera välkända personer drabbats.

Läs mer
2021-12-15

Hallå där Kjerstin Kjellin, styrelseledamot i Neuro, vem är du?

- Jag är 55 år, styrelseledamot sedan 2013 och uppfattar mig själv som hjälpsam, engagerad och empatisk. Jag vill mer än vad jag hinner.

Läs mer
2021-12-15

Vill du delta i forskningsstudie för att förebygga fall?

Karolinska Institutet söker deltagare till en forskningsstudie för att förebygga fall hos personer med MS, multipel skleros. Forskarna har tillsammans med personer med MS och vårdpersonal utvecklat ett egenvårdsprogram för att förebygga fall.

Läs mer
2021-12-14

”En del tror att man har svårt att förstå om man är cp-skadad” – Jens Sjödoff

Jag heter Jens Sjödoff, är 38 år och har en cp-skada. Jag har aldrig varit fotomodell förut men när jag fick frågan tänkte jag att det måste man ju prova på. Och det var kul!

Läs mer
2021-12-14

Stefan drabbades av folksjukdomen få känner till

Stefan Thörnsten hade haft värk i kroppen under lång tid. Balansen började svikta, kroppen kunde domna och periodvis var han stel och hade ont. I mars 2020 besökte han vårdcentralen och testades. De fann ingenting i olika röntgen och blodproverna var i huvudsak bra. Ändå hade han så ofta ont. Där och då visste han inte att han bar på en av Sveriges största folksjukdomar, som få känner till: polyneuropati.

Läs mer
2021-12-14

Allt fler ALS-patienter med i studier

Neurostödd försking I dag är vår målsättning är att erbjuda alla patienter att vara med i en klinisk studie, säger ALS-forskaren Caroline Ingre på Karolinska universitetssjukhuset.

Läs mer
2021-12-13

”Läkarna trodde inte att jag skulle kunna gå”

När Malin Holmlund diagnostiserades med MS påverkades inte bara hon, hennes närstående drabbades också. I dag har de tagit sig igenom en tuff period och lärt sig leva med diagnosen.

Läs mer
2021-12-13

Kapsaicin­receptorn har viktig roll i hjärnan

Nobelpriset i fysiologi eller medi­cin tilldelades i år David Julius och Ardem Patapoutian för deras upptäckter av receptorer för temperatur och beröring. David Julius använde det irriterande kemiska ämnet kapsaicin i chilipeppar för att isolera kapsaicin­receptorn TRPV1 från smärtnervtrådarnas cellkroppar. TRPV1 blev också ett svar på frågan hur männi­skan på molekylär nivå känner av smärtframkallande temperaturer över 43 °C.

Läs mer
2021-12-10

Akutkort med viktig info om MG

Diagnosen Myastenia gravis, MG är tyvärr fortfarande ganska okänd, även hos en del läkare. Vissa läkemedel kan försämra MG-symtom och bör undvikas, andra kan ges med försiktighet. Därför kan det vara bra att ha ett akutkort att visa upp när du besöker en läkare för första gången.

Läs mer