Alla nyheter

2022-09-27

Stora hälsoförluster efter covid

Precis som vi på Neuro konstaterat visar även Vård- och omsorgsanalys rapport Från uppdämt vårdbehov till förlängda köer att vårdbehovet efter covid är kraftigt eftersatt. Stora hälsoförluster är att vänta.

Läs mer
2022-09-27

Tillsätt en minister för högre utbildning och forskning!

Om Sverige ska fortsätta att vara en världsledande kunskaps- och forskningsnation behövs en minister för högre utbildning och forskning tillsättas! Forska!Sverige skriver öppet brev till Ulf Kristersson tillsammans med Neuro och 30 andra organisationer.

Läs mer
2022-09-27

Nytt hopp om läkemedel för liten grupp med ärftlig ALS

De nya resultaten kommer från både en fas III-studie och en förlängningsstudie. De ger en positivare bild av behandlingens effekt än fas III-studien ensam gjorde. Resultaten har publicerats i New England journal of medicine.

Läs mer
2022-09-26

Vägen till ökad tillgänglighet – delaktighet, tidiga insatser och inom lagens ram

Vi är glada över att vi som organisation har tillfrågats och därmed kunnat ingå i Tillgänglighetsdelegationens patientråd. Det gör stor skillnad att tidigt involvera patientrepresentanter i hälso- och sjukvårdens utvecklingsarbete.

Läs mer
2022-09-26

Ny forskning - Kan magbakterie stärka immunförsvaret vid parkinson?

Örebroforskaren John-Peter Ganda Mall ska undersöka om en bakterie kan stärka tarmens immunförsvar hos patienter med Parkinson – och vilka patienter som kan vara mottagliga för behandling.

Läs mer
2022-09-23

Tidig behandling som ger effekt mot MG

Tidig behandling med reumatikerläkemedel kan minska risken för försämring vid muskelsjukdomen MG, myastenia gravis. Det visar en randomiserad, placebokontrollerad studie som har letts av forskare vid Karolinska institutet.

Läs mer
2022-09-21

När livet snart är över

För många är palliativ vård något läskigt. Det handlar trots allt om att ta hand om personer som vet att de snart ska dö. Men inom den palliativa vården arbetar många med att vårda, stötta och samtala med någon som kanske har svårt att acceptera att livet snart är slut. Möt arbetsterapeuten Camilla Wedenby som dagligdags träffar människor i livets slutskede.

Läs mer
2022-09-20

Covid-19:s effekter på nervsystemet studeras i nytt projekt

Ett europeiskt forskningsprojekt ska i fem år bland annat undersöka neurologiska långtidseffekter efter genomgången infektion i covid-19, något som håller på att bli ett samhällsproblem. Umeå universitet är ett av tio lärosäten i sju länder som ingår i projektet.

Läs mer
2022-09-20

Allvarlig infektion ökade risken för Parkinsons sjukdom men inte ALS

Allvarliga infektioner tidigt eller mitt i livet kopplas till ökad risk för Alzheimers och Parkinsons sjukdom. Fynden tyder på att infektioner kan trigga eller förstärka en redan existerande sjukdom. Studien från Karolinska institutet bygger på data från personer som diagnostiserats med Alzheimers sjukdom, Parkinsons sjukdom eller ALS under åren 1970–2016 i Sverige. Mest ökade risken för Alzheimers sjukdom samtidigt som forskarna inte såg någon ökad risk för att drabbar av ALS.

Läs mer
2022-09-15

Han startade Parkinsonpodden

Anders Stålhammar märkte att vänster fot rörde sig märkligt. Likaså tummen och pekfingret. Så småningom diagnostiserades han med Parkinsons sjukdom men vägrade att se sig själv som offer. I stället kom han att starta Parkinsonpodden. – Jag ville förmedla kunskap och hopp. Det är så mycket som händer inom området och med podden får jag träffa de med mest kompetens, säger Anders Stålhammar.

Läs mer
2022-09-15

Pernilla med LGMD blev inbjuden till Monacos Grand Prix av furst Albert

Lästips: De senaste åren har stundtals varit tuffa för Pernilla Wallin sedan hon blev rullstolsburen på grund av den ovanliga muskelsjukdomen LGMD. Läs hela intervjun om Pernillas intresse för Formel 1 på Allas.se.

Läs mer
2022-09-15

Hjälpmedel – en väg till ett värdigt liv

Neuromedlemmen Annalena Lindquist är en av många som har stor nytta av hjälpmedel. Så här använder hon sig av dem.

Läs mer
2022-09-15

Stelbenta regelverk får inte diskriminera

Under våren har jag haft kontakt med en medlem. Låt oss kalla henne Anna. Anna är gift, har två barn och arbetar på en statlig organisation. Hon befinner sig mitt i livet. Mitt i föräldraskapet. Mitt i karriären. Anna är en aktiv och engagerad förälder med drömmar och planer för framtiden.

Läs mer
2022-09-15

Valjeviken – tröst efter traumat

När soldaten Tomas Carlsson råkade ut för en trafikolycka och hamnade i rullstol ställdes livet på ända. Att hitta tillbaka till en meningsfull tillvaro var ingen självklarhet. Men Neuros familjevecka i Valjeviken i Sölvesborg innebar att han kunde semestra med sin son. Så här berättar han om vad veckan betydde för honom.

Läs mer
2022-09-15

Vården blir inte bättre utan mer av forskning

Neuros ordförande Lise Lidbäck medverkar i debattartikel på Aftonbladet, adresserad till Sveriges nya regering.

Läs mer