Nyheter
Frukostseminarium i Riksdagen på temat jämlik rehabilitering
Regelbundna möten med politiker på högsta nivå är ett måste för att förmedla kunskap om vad Neuros medlemmar går igenom.
Centrala förhandlingar om Tinas fall
Kristina "Tina" Söderback blev, som vi berättat om tidigare, uppsagd från jobbet som behandlingsassistent. Anledningen: hennes epilepsi. Nu driver fackförbundet Vision fallet vidare.
Ökad kunskap om immuncellernas roll vid kavernöst angiom
Vid sjukdomen kavernöst angiom uppstår missbildade blodkärl i hjärnan, ryggmärgen eller ögats näthinna. I en ny studie visar forskare från Uppsala universitet att vita blodkroppar och proteinstrukturer som är kopplade till immunsvaret ansamlas i anslutning till de missbildade kärlen. Fynden stöder att inflammation har betydelse för utvecklingen av kavernöst angiom, enligt en nyhet från Uppsala universitet.
Skådespelaren Bruce Willis diagnostiserad med afasi
Afasi innebär nedsatt förmåga eller oförmåga att tala, förstå tal, läsa och/eller skriva. Stroke är den vanligaste orsaken till afasi, men det förekommer även vid andra hjärnskador och sjukdomar.
Hjälpmedel vid blås- och tarmdysfunktion på lika villkor
Över en miljon svenskar lever med blås- och tarmdysfunktion. Det finns hjälpmedel som gör att dessa personer kan få en fullt fungerande vardag. Neuro har tillsammans med sju andra organisationer undertecknat en skrivelsen om att upphandlingar behöver genomföras på ett sätt som möjliggör en jämlik tillgång till individuell hjälpmedelsförskrivning.
Riksdagskrav om särläkemedel
Det behövs en särskild finansiering av läkemedel riktade mot sällsynta sjukdomar och diagnoser och regeringen bör se till att det genomförs. Det kravet kommer nu från en enad opposition i riksdagen, i form av ett så kallat tillkännagivande. Regeringen omedelbara svar är ett snabbinsatt möte med prismyndigheten TLV, regionerna och Lif – de forskande läkemedelsföretagen.
Akuta behov till nyanlända flyktingar med funktionsnedsättning från Ukraina
Skrivelse till statsråd Lena Hallengren: Akuta behov av hjälpmedel, läkemedel, rehabilitering och habilitering hos nyanlända flyktingar med funktionsnedsättning från Ukraina.
Fler döda i stroke under pandemin
År 2020 ökade antalet avlidna personer i stroke i Sverige. Det visar en statistikrapport med siffror från Socialstyrelsen. I rapporten framgår att både insjuknande och dödlighet minskar över tid, medan ett trendbrott i dödligheten uppstod under det första pandemiåret. Dessutom var könsskillnaderna sett till dödlighet större än på länge.
Jag älskar min coola son
För första gången har en totalförlamad person med ALS, med hjälp av implantat i hjärnan, kunnat förmedla sina tankar. Det rapporterar en internationell forskargrupp i Nature Communications, enligt en artikel i Ny Teknik.
Små förändringar kapar livsviktiga minuter på Karolinska
Karolinska universitetssjukhuset i Solna gör nu små justeringar i arbetssätten för att kapa livsviktiga minuter för patienter som är i behov av trombektomi efter en stroke.
S och M måste gå från ord till handling
De allra flesta förstår att det är orimligt att som idag bryta ned behovet av personlig assistans i sekunder. Ja, alla utom Socialdemokraterna och Moderaterna, skriver Åsa Strahlemo och Lise Lidbäck i en debattartikel på hejaolika.se.
Det ska inte spela någon roll var i landet du bor
Personer med funktionsnedsättning tillhör de grupper i samhället som ofta har det svårt ekonomiskt. Neuro i debattartikeln tillsammans med Reumatikerförbundet och Riksförbundet HjärtLung.
Assistansen bör förstatligas
Hej Björn Häll Kellerman. Du är född med en cp-skada och har personlig assistans sedan barnsben. Vad är det viktigaste som hänt på senare tid inom assistansområdet?
Bättre stöd till personer med funktionsnedsättningar
”Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag som handlar om bättre stöd till personer med funktionsnedsättningar. Det anser riksdagen som riktade tre uppmaningar, så kallade tillkännagivanden, till regeringen.”
Stort tack till alla som är med i Postkodlotteriet!
Vid Svenska Postkodlotteriets Årliga Utdelning stod det klart att 59 ideella organisationer får dela på 1 032 348 000 kronor från Postkodlotteriet 2022! Vi har fått 7 miljoner kronor i icke-öronmärkt stöd det här året, och sammanlagt genom åren har vi fått närmare 93 miljoner kronor.