Alla nyheter

2022-09-15

Jag hade lite svårt att ta in det

Diagnoser på djupet - ny poddsatsning från Neuro. När en av Sveriges mest välkända artister, Louise Hoffsten, diagnostiserades med MS drabbades hon av en kris. Men inte bara hon påverkades.

Läs mer
2022-09-14

Neurorapporten 2022 - siffror för MS

Neurorapporten 2022 handlar om hjälpmedel och den fullständiga rapporten lanserades i maj. Nu har vi bett Neuros utredare Fanette Caudron att titta lite närmare på siffrorna som berör medlemmar med multipel skleros, MS.

Läs mer
2022-09-14

Neurorapporten 2022 - siffror för polyneuropati

Neurorapporten 2022 handlar om hjälpmedel och den fullständiga rapporten lanserades i maj. Nu har vi bett Neuros utredare Fanette Caudron att titta lite närmare på siffrorna som berör medlemmar med polyneuropati.

Läs mer
2022-09-13

Digital föreläsning om MS och graviditet

Neurostödd försking I samband med World MS Day den 30 maj uppmärksammade Neuro dagen med en inspelad föreläsning om forskning kring MS och graviditet. Denna forskning har Neuro gett bidrag till.

Läs mer
2022-09-13

Frågor och svar om att få MS-diagnos

I våras lanserade vår förening Ung med MS en guide med frågor och svar om att få MS-diagnos.

Läs mer
2022-09-08

Börje Salmings läkare tror på framtida läkemedel mot ALS

Lyssna på Sveriges radios inslag med neurolog Caroline Ingre.

Läs mer
2022-09-07

Lise Lidbäck i ekot om den ojämlika vården

Ojämlikheten i vården är en av de viktigaste valfrågorna för de större patientföreningarna visar Ekots enkät. Ojämlikheten i vården är en av de viktigaste valfrågorna för de större patientföreningarna visar Ekots enkät.

Läs mer
2022-09-06

Vad är Charcotfot?

Charcotfot (efter Jean-Martin Charcot [1825–1893] som först beskrev sjukdomen) kan drabba individer med perifer neuropati.

Läs mer
2022-09-06

Hjälp till - att ta fram information på olika språk

Referensgrupp sökes. I arbetet kring flyktingar från Ukraina har Funktionsrätt Sverige lyft frågan om bristen på tydlig information kring rättigheter för personer med funktionsnedsättning på olika språk både vid mottagandet och under etableringen i Sverige.

Läs mer
2022-09-06

Hensmåla Triathlon nominerat till Svenska Hjältar

Lennart Arnessons syster drabbades av ALS och levde med sjukdomen i 15 år innan hon avled i november 2021. Nu har Lennart genom Hensmåla Triathlon samlat in en miljon.

Läs mer
2022-09-01

Skelleftesjuka först ut att behandlas med gensaxen

Den så kallade gensaxen som upptäcktes vid Umeå universitet och har belönats med nobelpriset, har nu för första gången börjat användas för behandling på människor. Umeå är ett av tre center i världen i vad som än så länge är en forskningsstudie. Förhoppningen är att gensaxen ska innebära bot för svåra ärftliga sjukdomar som Skelleftesjukan.

Läs mer
2022-08-25

Sammanställning av riksdagspartiernas synpunkter om hjälpmedel

Inför riksdagsvalet 2022 har vi på Neuro skickat frågor om hjälpmedelsförsörjningen och en sammanfattning av Neurorapportens slutsatser till alla riksdagspartier, nämligen Socialdemokraterna (S), Moderaterna (M), Sverigedemokraterna (SD), Centerpartiet (C), Vänsterpartiet (V), Kristdemokraterna (KD), Liberalerna (L) och Miljöpartiet (MP), för att ta del av deras synpunkter. I denna artikel sammanställer vi deras svar och förslag för att förbättra tillgången till hjälpmedel över landet.

Läs mer
2022-08-25

Blodförtunnande kan hjälpa vid kavernöst angiom

Behandling med blodförtunnande läkemedel vara till nytta för patienter med kavernöst angiom (CCM). Det visar en ny studie gjord av forskare vid Uppsala universitet.

Läs mer
2022-08-22

Hjärntrötthet – ett osynligt gissel

Möjliga förklaringar, diagnostik och möjliga behandlingar. En översiktsartikel i Läkartidningen.

Läs mer
2022-08-19

ALS-patienter riskerar dö innan besked om assistans

För två år sedan fick 55-åriga Peter Bengtsson i Malmö diagnosen ALS, en obotlig nervsjukdom som sakta bryter ner kroppens funktioner och leder till förlamning. Genomsnittlig levnadstid är mellan två och fyra år efter diagnos.

Läs mer