Alla nyheter

2022-10-05

Om smärta - När kunskap sprids vill fler forska

Nanna De Rezende Strander är sektionschef inom högspecialiserad smärtvård vid Karolinska universitetssjukhuset och berättar för Neuro om vad som sker inom polyneuropatiområdet.

Läs mer
2022-10-04

Unga och äldre samtalar om döden

Att samtala över generationsgränser om döden är ingen självklarhet för många. Döden har gått från att vara en naturlig, nära och ofta återkommande del av livet till motsatsen. Samtidigt funderar många människor på döden. I vissa fall utan att dela funderingarna med andra. En som ville se om konstnärliga aktiviteter kan underlätta samtal om döden är Max Kleijberg.

Läs mer
2022-10-04

Neandertalgener kan påverka neurologiska egenskaper

Genvarianter som vi ärvt från neandertalarna kan även bidra till att förklara skillnader i känslighet för vissa läkemedel.

Läs mer
2022-09-29

Läkare slår larm om brist på neurologer

Parkinsons sjukdom, epilepsi, migrän. Många patienter med sådana sjukdomar blir utan vård, enligt en nyhetsartikel i tidningen Mitt i Stockholm. De neurologiska mottagningarna i regionen kan helt enkelt inte ta emot fler.

Läs mer
2022-09-28

TLV ska utvärdera produkter för ryggmärgsstimulering

Elektrisk ryggmärgsstimulering är ett alternativt till läkemedelsbehandling vid svårbehandlad smärta. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, ska enligt Läkemedelsvärlden göra en hälsoekonomisk utvärdering av flera produkter för elektrisk ryggmärgsstimulering. Detta efter ett uppdrag från Medicintekniska produktrådet, MTP-rådet.

Läs mer
2022-09-28

Inspirerande helg vid nätverksträff om CMT

Träning, föreläsningar, samtal och utflykter – aktiviteterna var många när en grupp personer med den sällsynta diagnosen CMT träffades i Stockholm under en långhelg i september 2022.

Läs mer
2022-09-28

Flera epilepsiläkemedel slut på apoteken

Allt fler läkemedel saknas på svenska apotek. Bland annat går flera vanliga epilepsiläkemedel inte att få tag på och bland patienterna växer oron. – Om sju dagar har jag inga läkemedel och då kommer jag inte våga lämna hemmet, säger Anna Eksell enligt TT/SvD.

Läs mer
2022-09-27

Stora hälsoförluster efter covid

Precis som vi på Neuro konstaterat visar även Vård- och omsorgsanalys rapport Från uppdämt vårdbehov till förlängda köer att vårdbehovet efter covid är kraftigt eftersatt. Stora hälsoförluster är att vänta.

Läs mer
2022-09-27

Tillsätt en minister för högre utbildning och forskning!

Om Sverige ska fortsätta att vara en världsledande kunskaps- och forskningsnation behövs en minister för högre utbildning och forskning tillsättas! Forska!Sverige skriver öppet brev till Ulf Kristersson tillsammans med Neuro och 30 andra organisationer.

Läs mer
2022-09-27

Nytt hopp om läkemedel för liten grupp med ärftlig ALS

De nya resultaten kommer från både en fas III-studie och en förlängningsstudie. De ger en positivare bild av behandlingens effekt än fas III-studien ensam gjorde. Resultaten har publicerats i New England journal of medicine.

Läs mer
2022-09-26

Vägen till ökad tillgänglighet – delaktighet, tidiga insatser och inom lagens ram

Vi är glada över att vi som organisation har tillfrågats och därmed kunnat ingå i Tillgänglighetsdelegationens patientråd. Det gör stor skillnad att tidigt involvera patientrepresentanter i hälso- och sjukvårdens utvecklingsarbete.

Läs mer
2022-09-26

Ny forskning - Kan magbakterie stärka immunförsvaret vid parkinson?

Örebroforskaren John-Peter Ganda Mall ska undersöka om en bakterie kan stärka tarmens immunförsvar hos patienter med Parkinson – och vilka patienter som kan vara mottagliga för behandling.

Läs mer
2022-09-23

Tidig behandling som ger effekt mot MG

Tidig behandling med reumatikerläkemedel kan minska risken för försämring vid muskelsjukdomen MG, myastenia gravis. Det visar en randomiserad, placebokontrollerad studie som har letts av forskare vid Karolinska institutet.

Läs mer
2022-09-21

När livet snart är över

För många är palliativ vård något läskigt. Det handlar trots allt om att ta hand om personer som vet att de snart ska dö. Men inom den palliativa vården arbetar många med att vårda, stötta och samtala med någon som kanske har svårt att acceptera att livet snart är slut. Möt arbetsterapeuten Camilla Wedenby som dagligdags träffar människor i livets slutskede.

Läs mer
2022-09-20

Covid-19:s effekter på nervsystemet studeras i nytt projekt

Ett europeiskt forskningsprojekt ska i fem år bland annat undersöka neurologiska långtidseffekter efter genomgången infektion i covid-19, något som håller på att bli ett samhällsproblem. Umeå universitet är ett av tio lärosäten i sju länder som ingår i projektet.

Läs mer