Nyheter
Långvarig smärta underskattad riskfaktor för hjärt–kärlsjuklighet
En ny studie visar att personer med långvarig smärta har en påtagligt ökad risk att utveckla hjärt–kärlsjukdom jämfört med personer utan smärta. Forskarna skriver själva om resultatet i Läkartidningen.
Epilepsi och långvarig smärta blir nya vårdförlopp
Epilepsi och långvarig smärta är två hälsotillstånd med stora patientgrupper där vården idag är ojämlik.
Regler om privata sjukvårdsförsäkringar
Promemorian: Regler om privata sjukvårdsförsäkringar inom den offentligt finansierade hälso- och sjukvården (Ds 2022:15). Neurostår bakom remissen i sin helhet då vi förespråkar en jämlik vård efter behov.
EUPATI Sverige lanserar utbildning för patienter och företrädare
Utbildningen är öppen för patienter och företrädare som vill öka sina kunskaper om forskning och utveckling av läkemedel och medicinteknik. Målet med utbildningen är att stärka patienter, företrädare och förbund som vill samverka med industri, akademi eller offentlig sektor för att skapa god och jämlik hälsa för flera.
Regeringen måste prioritera medicinsk forskning
Vi uppmanar den nya regeringen att i kommande budgetar öka investeringarna så att vi inte förlorar kompetens och därmed konkurrenskraft. Det är avgörande för befolkningens hälsa och landets långsiktiga välstånd, skriver Neuro tillsammans med ytterligare 26 aktörer inom vård, forskning, läkemedelsbranschen och akademin.
Skådespelaren Christina Applegate i intervju om sin MS-diagnos: “Jag är förbannad”
Efter att ha fått diagnosen MS förra året öppnar Christina Applegate upp om sjukdomen. “Jag önskar att jag hade varit mer uppmärksam. Men hur skulle jag ha kunnat veta?”, säger skådespelerskan i en intervju med The New York Times.
Claes-Göran, 82, har levt med ALS i 52 år
När Claes-Göran Berndt var i 30-årsåldern fick han den obotliga sjukdomen ALS (amyotrofisk lateralskleros). Läkaren sa att han kunde räkna med att leva i två och ett halvt år. Nu är han 82 år och en av de i världen som levt längst med sjukdomen. Se nyhetsinslaget med Neuromedlemmen och diagnosstödjaren Claes-Göran Berndt.
Ett fatalt misstag har sänkt assistenters lön
I snart ett decennium har assistansersättningen tillåtits halka efter löner och övriga kostnader. Rätten till personlig assistans uppfylls inte om den inte backas upp med en tillräcklig finansiering, skriver tolv företrädare för assistansberättigade, personliga assistenter och assistansanordnare. Neuro skriver idag tillsammans med ytterligare 11 organisationer på Expressens debattsida.
Registret som förbättrar den palliativa vården
När en patient har en livshotande sjukdom har denne rätt till palliativ vård. Men hur bra fungerar den? Det vet Svenska palliativregistret; ett register som bara finns i Sverige och som ger svar på det mesta om den palliativa vården.
Individanpassad parkinsonbehandling ger större trygghet
Parkinsonpatienter ges idag en mycket effektiv behandling för symptomen med motoriska svårigheter. Efter år av forskning inom neurologi vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset har forskarna lyckats optimera läkemedelsbehandlingen för symptom vid Parkinsons sjukdom.
Stockholm saknar fungerande öppenvård för neurologi
En läkare har enligt Läkartidningen larmat Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, om att Region Stockholm inte har någon fungerande öppenvård för neurologi. Det ökar trycket på slutenvården, och på Södersjukhuset, Sös, har flera läkare slutat. Nu vidtar regionen ett antal åtgärder.
Har studerat 109 graviditeter hos kvinnor med ryggmärgsskada i Sverige
Aktuell forskning från Region Värmland visar att det som regel går bra för mor och barn i samband med graviditet hos ryggmärgsskadade. Skillnaden jämfört med normalbefolkningen är i de flesta fall marginell.
Avhandling om elever med rörelsehinder som upplever utanförskap
Gymnasieelever med rörelsehinder känner sig ofta utanför och ensamma. Forskaren Emil Bernmalms avhandling, vid Lunds universitet, visar också att inkludering bör förstås som cirkulär process:
Effektivare metod ger svårt ryggmärgsskadade andningen tillbaka
Som första sjukhus i landet inför nu Sahlgrenska Universitetssjukhuset behandlingen diafragmapacing. Genom ett enkelt kirurgiskt ingrepp och en sorts pacemaker för diafragman kan svårt ryggmärgsskadade patienter få andningen tillbaka – något som tidigare krävde en stor och kostsam operation.
Tandborstning ett problem för många med Huntingtons sjukdom
Att borsta tänderna varje dag kan vara svårt för den som drabbats av Huntingtons sjukdom. Men rätt hjälp kan göra stor skillnad.