Nyheter
Klartecken för ny terapi mot Skelleftesjukan
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s expertkommitté CHMP rekommenderade vid sitt senaste möte marknadsgodkännande för Amvuttra (vutrisiran). Detta är en ny läkemedelsbehandling mot ärftlig transtyretinamyloidos, Skelleftesjukan, en allvarlig och svårbehandlad sjukdom med hög förekomst i bland annat delar av norra Sverige.
Här får fysioterapeuterna behandla spasticitet med botox
I Region Norrbotten har fysioterapeuter tagit över läkaruppdraget att behandla spasticitet med läkemedelsinjektioner. En lyckad "kompetensväxling" enligt en intervju på Fysioterapi.se.
Ny forskningsmodell ska ge svar om Huntingtons sjukdom
Ett samarbete mellan lundaforskarna Johan Jakobsson och Malin Parmar har lett till en ny metod för att studera åldersrelaterade hjärnsjukdomar. Forskarna har tagit avstamp i den neurodegenerativa sjukdomen Huntingtons.
Läkemedel godkänt för behandling av Pompes sjukdom
Godkänd för behandling av hela spektrumet av Pompes sjukdom, både IOPD och LOPD.
Epilepsikirurgin är underutnyttjad
Ulrika Sandvik, överläkare i neurokirurgi vid Karolinska universitetssjukhuset Solna, har tillsammans med sju kollegor skrivit en översikt om epilepsikirurgi. Nu svarar hon på frågor om den i Läkartidningen.
Möjlighet att delta i studie för behandling mot ALS
Denna studie är känd som Phoenix-studien. I Sverige pågår Phoenix vid Studieenheten Akademiskt specialistcentrum (Stockholm) och Norrlands Universitetssjukhus (Umeå). Ansvariga för Phoenix söker nu fler deltagare med ALS till fas 3-studien.
Staten måste be om ursäkt för övergrepp mot människor med funktionsnedsättning
En ursäkt från staten skulle visa att man lär av historien – och bidra till att sätta stopp för fortsatt vanvård. Nu måste staten be om ursäkt för det som skedde på institutioner som Vipeholm och andra. Det skriver företrädare för Neuro, Sveriges arbetsterapeuter, FUB, DHR och Funktionsrätt Sverige i en gemensam debattartikel på Altinget.
Inför valet 2022
I Neurorapporten 2022 som handlade om hjälpmedel kan vi konstatera att endast hälften av de svarande på frågorna uppger att de har varit fullt delaktiga under förskrivningsprocessen. Resten tycker att de har delvis kunnat påverkat valet av hjälpmedel. Det betyder att de hade velat bli mer lyssnade på.
Vill få off-label-läkemedel godkänt mot MS
Nya positiva fas III-resultat bör kunna föra off-label-läkemedlet rituximab närmare att bli godkänt mot multipel skleros, MS. Forskargruppen ansöker nu om att få delta med läkemedlet som MS-behandling i Läkemedelsverkets och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets gemensamma pilotprojekt om så kallad ”repurposing”.
Börje Salming drabbad av ALS
Börje Salming, en av Sveriges största ishockeyspelare genom tiderna, har på senare tid kämpat med sin hälsa. Nu meddelar han i ett uttalande via Toronto Maple Leafs att han drabbats av ALS.
Ärftlig transtyretinamyloidos – från lindring till potentiell bot
I början av juni publicerade Läkartidningen en översiktsartikel om ärftlig transtyretinamyloidos, även kallad familjär amyloidos med polyneuropati (FAP) eller Skelleftesjukan. En rad forskare ger i artikeln en översikt över historik och nutid när det kommer till diagnostik och behandling.
Färre skov vid MS med off label-läkemedel
Patienter med multipel skleros (MS) som behandlades med läkemedlet rituximab hade betydligt lägre risk att drabbas av skov än MS-patienter som fick standardbehandling. Det visar en klinisk fas 3-studie av forskare vid Karolinska Institutet och Danderyds sjukhus som publicerats i The Lancet Neurology.
När ska man lyfta de tysta symtomen?
En av dem som Neuro träffade under Almedalsveckan i år var MS-sjuksköterskan Anna Cunningham, som arbetar på Centrum för neurologi i Stockholm. Så här säger hon om vad vi behöver göra för att förbättra MS-vården.
Jag sörjer min självständighet
På mindre än fem år har mitt liv förändrats fullständigt. Då var jag en hårt arbetande karriärkvinna med massor av energi och en extremt aktiv fritid. Nu är jag en trött kvinna med begränsad gångförmåga, som inte längre kör bil. En kvinna som spenderar nästan all sin tid hemma i sitt lilla hus, lyssnande på poddar och fejande mellan vilopauserna.
Från hektiskt liv till ansökan om sjukersättning
Johanna Norrgård heter jag, är 46 år gift med Erik, mamma till Felix 20 och Meja 15. Jag har sedan jag var 27 år gammal haft olika problem med hälsan. Det började med oförklarlig feber 2003 och har fortsatt med diverse känselstörningar, hälta, smärta och problem med ögonen.