Anders Stålhammar vid havet. Foto.
Foto: Alfred Skogberg.

Han startade Parkinsonpodden

, Alfred Skogberg

Anders Stålhammar märkte att vänster fot rörde sig märkligt. Likaså tummen och
pekfingret. Så småningom diagnostiserades han med Parkinsons sjukdom men
vägrade att se sig själv som offer. I stället kom han att starta Parkinsonpodden.

– Jag ville förmedla kunskap och hopp. Det är så mycket som händer inom området och med podden får jag träffa de med mest kompetens, säger Anders Stålhammar.

Ungefär 20 000 personer har diagnostiserats med Parkinsons sjukdom i Sverige.

En av dem är Anders Stålhammar. Under flera år hade han symtom men sökte inte hjälp. Men när han blev mer och mer energilös och kroppen visade det ena symtomet efter det andra insåg han att han behövde utredas. Han träffade då en neurolog och diagnostiserades.

– Där stod jag efteråt på en parkeringsplats och undrar vad jag gör nu. Anders Stålhammar hade arbetat som journalist och kommunikationschef, bland annat på Luftfartsverket. Han var van att prestera men nu undrade han hur framtiden skulle se ut. Vad är Parkinson för sjukdom? Hur fort utvecklas den?

– Jag har känt ett visst mått av sorg men mest irritation. Jag ville fajtas.

Anders berättar att han upplevde att han hade två val. Antingen hamnade han i diket eller så kämpade han.

– Jag har ont, är ofta stel men jag är inget offer. Jag är Anders och Parkinson är bara en liten del av mig. Och det är jag som bestämmer.

Journalisten vaknade

Journalisten i honom vaknade och snart påbörjade han arbetet med Parkinsonpodden. Nu är han inne på fjärde året och har i skrivande stund producerat 50 avsnitt.

– Jag har pratat med både experter och de som fått olika slags behandling. Och jag vill förmedla att det händer mycket inom området, och att det finns hopp. Forskningen går framåt men måste nå ut mer, menar Anders Stålhammar för det händer så mycket som kan inspirera och förändra människors liv. Många kan med rätt hjälp och träning leva bra liv.

– Jag tänker på en kriminaltekniker som bor på Öland och som fick en pump, ungefär som en diabetspump som håller dopaminnivån jämt i blodet. Efter det gick han från att han varit oförmögen till det mesta till att kunna arbeta en dag i veckan. Ett stort steg framåt!

Tre lyssningstips

Vill man bara lyssna på tre avsnitt rekommenderar han avsnitt nummer 41 – en grundkurs om dopamin och vad det gör. Avsnitt nummer 44 – en intervju med Micke Svullo Dubois radarpartner Hans Crispin som har en högst annorlunda inställning till sin sjukdom. Samt avsnitt 47 – ett avsnitt med Håkan Wildner, professor i neurologi, som svarar på ett stort antal lyssnarfrågor.

– Generositeten hos människor som berättar så mycket fantastiskt kommer fram i poddarna. Och man förstår att Parkinson är en skitsjukdom, men det blir också tydligt att det mycket är på gång. Och det är viktigt att förmedla, säger Anders Stålhammar.