Tomas son tränar i en roddmaskin och Tomas peppar från sidan i sin rullstol. Foto.
Foto: Alfred Skogberg

Valjeviken – tröst efter traumat

När soldaten Tomas Carlsson råkade ut för en trafikolycka och hamnade i rullstol
ställdes livet på ända. Att hitta tillbaka till en meningsfull tillvaro var ingen självklarhet. Men Neuros familjevecka i Valjeviken i Sölvesborg innebar att han kunde
semestra med sin son. Så här berättar han om vad veckan betydde för honom.

Neuros familjevecka hålls varje år på Valjeviken i Sölvesborg. Veckan är till för medlemmar i Neuro där minst en familjemedlem har en neurologisk diagnos.

Tillgängligheten självklar här

Valjeviken är lättillgängligt för personer med funktionsnedsättning. Sitter du i rullstol kan du ändå bada, rida, segla och lätt ta dig in och ut till hela anläggningen. En av dem som tillbringade en vecka på Valjeviken i Sölvesborg i år var Tomas Carlsson och hans 11-årige son. För ungefär ett år sedan råkade Tomas ut för en trafikolycka och en kota gick sönder. Tomas drabbades av en inkomplett ryggmärgsskada och sitter nu i rullstol.

– Det inkompletta innebär att vissa nerver fungerar bättre, andra sämre. Muskulaturen påverkas, säger Tomas.

Trafikolyckan vända upp och ned på livet. Tomas arbetade som soldat. Han renoverade ett hus och hade börjat studera till att bli byggnadsingenjör. Livet var toppen.

– Efter olyckan var det bara att tänka om.

Självmordstankar

En tuff period följde där han försökte hitta en ny identitet till vem han nu var. Det var inte lätt och självmordstankar dök upp, något han vill poängtera är viktigt att prata om.

– Jag har förstått att det är vanligt och att det är oerhört viktigt att förmedla att det finns hopp, inte minst om man pratar om de mörka tankarna som kan dyka upp. För när man sätter ord på hur man tänker och mår blir det lättare att göra något åt det.

Tomas fick bra stöd av chef, kollegor och vårdpersonal. Att ta del av andra som gått igenom liknande var också oerhört viktigt. Men det som tidigare var självklart, som att kunna gå i trappor, arbeta som soldat och delta i sonens aktiviteter var nu helt annorlunda.

Tomas gick med i Neuro

Efter en tid blev Tomas medlem i Neuro och fick kännedom om familjeveckan i Valjeviken. Han ansökte om att få delta och kom med.

– Det kanske låter som fånig reklam men det är helt otroligt att man kan ha semester, utan att det ska vara ett stort projekt, trots att man sitter i rullstol. Att hitta någon som kan segla med en, eller att det är lätt att äta utan att hindras av trösklar, det är fantastiskt.

– Jag hoppas innerligt att jag kan komma tillbaka till Valjeviken. Det har varit betydligt bättre än jag trott. Neuro har betytt jäkligt mycket för mig. Verkligen.

Bild på Jimmy Håkansson, Stockholm.

Därför är jag med i Neuro

Jimmy Håkansson: "När jag fick veta att jag hade en sjukdom som heter spastisk ataxi var det en självklarhet att gå med i Neuro. För att få råd och stöd och för att träffa andra med samma diagnos. Att vara med i Neuro ger möjligheter. Jag har bland annat varit med på utflykt till Danmark."

Gå med idag!