Alla nyheter

2022-10-24

Medlemmarnas erfarenhet av socialförsäkringen

Syftet med denna rapport är att kartlägga Neuros medlemmars tillgång till socialförsäkringen. För att kunna samla in trovärdig statisk på riksnivå har vi valt att fokusera på ersättningar som administreras av Försäkringskassan och som syftar till att ge ekonomisk trygghet vid sjukdom och..

Läs mer
2022-10-24

Arvet från pestens överlevare gör oss sjuka idag

De som överlevde den fruktade digerdöden som härjade på 1300-talet hade ett genetiskt skydd mot sjukdomen visar ny forskning, enligt vetenskapsnyheterna på Svt. Men generna som skyddade mot pesten kan idag orsaka sjukdomar som till exempel MS.

Läs mer
2022-10-20

Barn med SMA överlever med genterapi

De allra första genterapeutiska metoderna införs nu i svensk sjukvård, enligt ett pressmeddelande från Karolinska universitetssjukhuset.

Läs mer
2022-10-20

Projekt om ME/CFS stoppas – kan bryta mot etikprövningslagen

Överklagandenämnden för etikprövning utreder om ett rehabiliteringsprojekt för patienter med diagnosen ME/CFS i själva verket är klinisk forskning.

Läs mer
2022-10-20

MS-diagnosen räddades av yoga

Andas in långsamt. Ut med bröstet. Känn hur du slappnar av och sträck ut. När Neuro besöker friskvårdcentret i Täby som ligger i norra Stockholm, möts vi av en klassisk yogastudio med vita gardiner och trägolv.

Läs mer
2022-10-19

Börje Salming och hans familj utsätts för omänskliga omständigheter

I likhet med många andra ALS-patienter utsätts Börje Salming och hans familj för omänskliga omständigheter som bekräftar de stora hålen i trygghetsnäten för den som drabbas av en svår progressiv sjukdom. Inte minst för den som fyllt 65 år.

Läs mer
2022-10-18

En myt att ALS-sjuka kvävs till döds

Debattreplik: Uttalanden som Staffan Bergström har gjort om ALS är mycket problematiska. Att ALS-sjuka skulle kvävas till döds stämmer inte men när myten sprids skapar det svår ångest för de drabbade, skriver debattörer i en replik.

Läs mer
2022-10-18

Stärkt arbete med att bekämpa bidragsbrott

Betänkandet (SOU 2022:37): Stärkt arbete med att bekämpa bidragsbrott – Administrativt sanktionssystem och effektivare hantering av misstänkta brott.

Läs mer
2022-10-14

Pugh Rogefeldt släpper låt - trots svår sjukdom

I dagarna släpps låten ”Fasta klippa”, som Pugh Rogefeldts skivbolag beskriver som ”en final, ett avsked, om man vill en musikalisk summering av ett liv och en karriär”. Pugh är en folkkär artist som startade sin karriär redan i slutet av 60-talet.

Läs mer
2022-10-14

De fick tejpa upp så jag kunde titta med båda ögonen

Lena Bergsten drabbades av GBS, en ovanlig form av polyneuropati. På några timmar gick hon från fullt frisk till att bli helförlamad, kroppens organ slutade att fungera. Lena räddades till livet men när hon vaknade upp, fullt medveten, kunde hon bara blinka med ena ögonlocket. Sedan dess har mycket hänt och Lena Bergsten berättar om hur hennes liv i dag ser ut.

Läs mer
2022-10-11

Strokerehab bör få en uppryckning

Rehabilitering efter stroke eller traumatiska hjärnskador är onekligen svårt men det stora antalet individer som drabbas borde mana till större ansträngningar.

Läs mer
2022-10-11

Smärtrehab får patienter att aktivera sig igen

Att leva med långvarig smärta kan påverka hela livet. Smärtan är en individuell känsla som skiljer sig åt från person till person, men som ofta leder till social isolering, depression och långa sjukskrivningar. På rehabiliteringsmedicin i Lund arbetar arbetsterapeuterna aktivt med att försöka få sina patienter att återigen aktivera sig trots att de har ont.

Läs mer
2022-10-11

Hon vårdar patienter i livets slutskede

Det finns en rad professionella som arbetar inom den specialiserade palliativa vården. Mastersjuksköterskan Maria Mjörnberg på Ersta diakoni är en av dem. Så här arbetar hon för att hjälpa patienter under deras sista tid i livet.

Läs mer
2022-10-06

7 oktober uppmärksammar vi trigeminusneuralgidagen

Irene Nelson från Stockholm fick för tre år sedan den sällsynta diagnosen trigeminusneuralgi och går idag på mediciner för att lindra symtomen.

Läs mer
2022-10-06

Radiotips: Girls on wheels

Fem unga tjejer i rullstol. Funk i P1 har gjort en serie radiodokumentärer om gänget som kallar sig "Girls on wheels".

Läs mer