Alla nyheter

2022-04-20

Nostalgiska föremål kan lindra smärta

Nostalgiska föremål och händelser kan lindra smärta genom distraktion, enligt en artikel i Dagens Nyheter som publicerades i påskhelgen. Forskningen om hur hjärnan reagerar på smärta kan ge nya metoder för att förebygga och lindra akut eller långvarig smärta, skriver tidningen.

Läs mer
2022-04-19

Skor med laserpekare kan hjälpa vid parkinson

Parkinsons sjukdom gör ibland så att patientens muskler fryser till och gör det omöjligt för patienten att röra sig.

Läs mer
2022-04-12

Epilepsivård - en geografisk analys i Västra Götalandsregionen

I hela landet pågår arbete med att implementera Social­styrelsens nationella riktlinjer för epilepsi, som betonar vikten av jämlik epilepsisjukvård. Nu har forskare analyserat GPS-koordinater för ambulansuppdrag för epileptiska anfall i centrala Göteborg och såg att sådana var vanligare i socioekonomiskt svaga områden, även med hänsyn tagen till högre epilepsiförekomst i dessa. De skriver om sin studie i senaste numret av Läkartidningen.

Läs mer
2022-04-08

Jag kände att det pirrade i höger arm, som sodavatten

Neuros medlem Kjell Havring berättar om hur livet förändrades efter att han diagnostiserades med Parkinson.

Läs mer
2022-04-06

Frukostseminarium i Riksdagen på temat jämlik rehabilitering

Regelbundna möten med politiker på högsta nivå är ett måste för att förmedla kunskap om vad Neuros medlemmar går igenom.

Läs mer
2022-04-06

Centrala förhandlingar om Tinas fall

Kristina "Tina" Söderback blev, som vi berättat om tidigare, uppsagd från jobbet som behandlingsassistent. Anledningen: hennes epilepsi. Nu driver fackförbundet Vision fallet vidare.

Läs mer
2022-04-06

Ökad kunskap om immuncellernas roll vid kavernöst angiom

Vid sjukdomen kavernöst angiom uppstår missbildade blodkärl i hjärnan, ryggmärgen eller ögats näthinna. I en ny studie visar forskare från Uppsala universitet att vita blodkroppar och proteinstrukturer som är kopplade till immunsvaret ansamlas i anslutning till de missbildade kärlen. Fynden stöder att inflammation har betydelse för utvecklingen av kavernöst angiom, enligt en nyhet från Uppsala universitet.

Läs mer
2022-04-04

Skådespelaren Bruce Willis diagnostiserad med afasi

Afasi innebär nedsatt förmåga eller oförmåga att tala, förstå tal, läsa och/eller skriva. Stroke är den vanligaste orsaken till afasi, men det förekommer även vid andra hjärnskador och sjukdomar.

Läs mer
2022-03-30

Hjälpmedel vid blås- och tarmdysfunktion på lika villkor

Över en miljon svenskar lever med blås- och tarmdysfunktion. Det finns hjälpmedel som gör att dessa personer kan få en fullt fungerande vardag. Neuro har tillsammans med sju andra organisationer undertecknat en skrivelsen om att upphandlingar behöver genomföras på ett sätt som möjliggör en jämlik tillgång till individuell hjälpmedelsförskrivning.

Läs mer
2022-03-30

Riksdagskrav om särläkemedel

Det behövs en särskild finansiering av läkemedel riktade mot sällsynta sjukdomar och diagnoser och regeringen bör se till att det genomförs. Det kravet kommer nu från en enad opposition i riksdagen, i form av ett så kallat tillkännagivande. Regeringen omedelbara svar är ett snabbinsatt möte med prismyndigheten TLV, regionerna och Lif – de forskande läkemedelsföretagen.

Läs mer
2022-03-30

Akuta behov till nyanlända flyktingar med funktionsnedsättning från Ukraina

Skrivelse till statsråd Lena Hallengren: Akuta behov av hjälpmedel, läkemedel, rehabilitering och habilitering hos nyanlända flyktingar med funktionsnedsättning från Ukraina.

Läs mer
2022-03-29

Fler döda i stroke under pandemin

År 2020 ökade antalet avlidna personer i stroke i Sverige. Det visar en statistikrapport med siffror från Socialstyrelsen. I rapporten framgår att både insjuknande och dödlighet minskar över tid, medan ett trendbrott i dödligheten uppstod under det första pandemiåret. Dessutom var könsskillnaderna sett till dödlighet större än på länge.

Läs mer
2022-03-28

Jag älskar min coola son

För första gången har en totalförlamad person med ALS, med hjälp av implantat i hjärnan, kunnat förmedla sina tankar. Det rapporterar en internationell forskargrupp i Nature Communications, enligt en artikel i Ny Teknik.

Läs mer
2022-03-23

Små förändringar kapar livsviktiga minuter på Karolinska

Karolinska universitetssjukhuset i Solna gör nu små justeringar i arbetssätten för att kapa livsviktiga minuter för patienter som är i behov av trombektomi efter en stroke.

Läs mer
2022-03-22

S och M måste gå från ord till handling

De allra flesta förstår att det är orimligt att som idag bryta ned behovet av personlig assistans i sekunder. Ja, alla utom Socialdemokraterna och Moderaterna, skriver Åsa Strahlemo och Lise Lidbäck i en debattartikel på hejaolika.se.

Läs mer