Alla nyheter

2022-11-23

Immunceller hos ALS-patienter kan förutsäga sjukdomsförloppet

Neurostödd försking Genom att mäta immunceller i ryggmärgsvätskan vid diagnostiseringen av ALS går det att förutsäga hur snabbt sjukdomsförloppet kommer att gå, enligt en studie från Karolinska Institutet som publicerats i Nature Communications.

Läs mer
2022-11-23

Regeringen satsar 100 miljoner på statlig vårdförmedling

En nationell statlig vårdförmedling, för att öka tillgängligheten till vård och korta vårdköerna, ska inrättas. Detta enligt ett pressmeddelande från regeringen. Beskedet gläder Neuros förbundsordförande Lise Lidbäck.

Läs mer
2022-11-22

Neuros kanslichef går vidare till nya uppdrag

Kristina Niemi, efter sex år gör du i slutet av november din sista dag som kanslichef för Neuro. Vad händer nu för dig? - Nu kommer jag att fokusera på att ta vara på tiden. Vi vet ju alla att livet inte går i repris, och för mig blev det extra tydligt när min pappa fick en stroke och hela livet f

Läs mer
2022-11-21

Nya nationella riktlinjer för vård vid multipel skleros (MS) och Parkinsons sjukdom

Socialstyrelsen har uppdaterat de nationella riktlinjerna om vissa undersökningar och behandlingar för dig som har MS eller Parkinsons sjukdom. Riktlinjerna gäller sådant som är särskilt viktigt att känna till för de som bestämmer över vården. Därför beskrivs kanske inte just den behandling som du behöver, även om den är viktig och effektiv.

Läs mer
2022-11-20

Lusten ser inga hinder

Genom att lyfta fram autentiska berättelser om lust och sex och hos personer med funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom vill projektet “Min sexualitet min rätt” bredda synen på hur och vem som kan njuta. Projektet drivs av Funktionsrätt Sverige och RFSU.

Läs mer
2022-11-18

Ny avhandling om vuxna som lever med ryggmärgsbråck

Neurostödd försking Martina Bendt är doktorand vid avdelningen för fysioterapi vid Karolinska institutet. Hon har forskat om vuxna personer som lever med ryggmärgsbråck.

Läs mer
2022-11-16

Fysiskt aktiva har större chans att överleva vid hjärnblödning

Regelbunden fysisk aktivitet minskar risken för hjärnblödning. Att vara fysiskt aktiv minskar också risken att drabbas av svåra symtom om olyckan väl är framme. Det bekräftas av en ny studie från Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Göteborgs universitet.

Läs mer
Hanne Kjöller i DN:
2022-11-10

ALS är en fruktansvärd sjukdom – och byråkratin gör den värre

Hanne Kjöller i DN: ALS är en grym sjukdom. Och att den korta tid som återstår i livet ska gå ut på att brottas med byråkratin är ovärdigt.

Läs mer
2022-11-09

Långvarig smärta underskattad riskfaktor för hjärt–kärlsjuklighet

En ny studie visar att personer med långvarig smärta har en påtagligt ökad risk att utveckla hjärt–kärlsjukdom jämfört med personer utan smärta. Forskarna skriver själva om resultatet i Läkartidningen.

Läs mer
2022-11-09

Epilepsi och långvarig smärta blir nya vårdförlopp

Epilepsi och långvarig smärta är två hälsotillstånd med stora patientgrupper där vården idag är ojämlik.

Läs mer
2022-11-09

Regler om privata sjukvårdsförsäkringar

Promemorian: Regler om privata sjukvårdsförsäkringar inom den offentligt finansierade hälso- och sjukvården (Ds 2022:15). Neurostår bakom remissen i sin helhet då vi förespråkar en jämlik vård efter behov.

Läs mer
2022-11-08

EUPATI Sverige lanserar utbildning för patienter och företrädare

Utbildningen är öppen för patienter och företrädare som vill öka sina kunskaper om forskning och utveckling av läkemedel och medicinteknik. Målet med utbildningen är att stärka patienter, företrädare och förbund som vill samverka med industri, akademi eller offentlig sektor för att skapa god och jämlik hälsa för flera.

Läs mer
2022-11-07

Regeringen måste prioritera medicinsk forskning

Vi uppmanar den nya regeringen att i kommande budgetar öka investeringarna så att vi inte förlorar kompetens och därmed konkurrenskraft. Det är avgörande för befolkningens hälsa och landets långsiktiga välstånd, skriver Neuro tillsammans med ytterligare 26 aktörer inom vård, forskning, läkemedelsbranschen och akademin.

Läs mer
2022-11-07

Skådespelaren Christina Applegate i intervju om sin MS-diagnos: “Jag är förbannad”

Efter att ha fått diagnosen MS förra året öppnar Christina Applegate upp om sjukdomen. “Jag önskar att jag hade varit mer uppmärksam. Men hur skulle jag ha kunnat veta?”, säger skådespelerskan i en intervju med The New York Times.

Läs mer
2022-11-07

Claes-Göran, 82, har levt med ALS i 52 år

När Claes-Göran Berndt var i 30-årsåldern fick han den obotliga sjukdomen ALS (amyotrofisk lateralskleros). Läkaren sa att han kunde räkna med att leva i två och ett halvt år. Nu är han 82 år och en av de i världen som levt längst med sjukdomen. Se nyhetsinslaget med Neuromedlemmen och diagnosstödjaren Claes-Göran Berndt.

Läs mer