Alla nyheter

2022-12-13

Avhandling om knäkontrakturer vid CP

Ett vanligt symtom vid cerebral pares (CP) är knäkontrakturer. Men exakt hur vanliga de är och vilka faktorer som påverkar uppkomsten har inte varit helt kända. Inte förrän nu, då en ny avhandling gör en djupdykning i detta.

Läs mer
2022-12-06

Grundforskning till gagn för ALS-patienter

Vissa nervceller är motståndskraftigare mot att förtvina i den dödliga sjukdomen ALS. Forskare vill därför identifiera och överföra egenskaperna hos dessa motståndskraftiga nervceller och på så sätt stärka nervceller som lätt degenererar.

Läs mer
2022-12-05

Gör som Norge – gör funktionsrättskonventionen till lag

Norge kommer att skriva in FN:s funktionsrättskonvention i landets lagar. En rad aktivister och ideella organisationer (däribland Neuro) kräver att Sverige följer den norska regeringens exempel.

Läs mer
2022-12-05

Ibland kan det vara bra att gå baklänges

Att gå baklänges ger många fördelar. Går gör vi hela tiden och det är bra för oss, men vad händer om vi utmanar kroppen och hjärnan och börjar gå baklänges? Det kräver mer uppmärksamhet och kan ge hälsofördelar.

Läs mer
2022-12-05

Carinas kamp för att ALS-sjuke maken skulle få vård: "Vi fick slåss"

Carina Grunditz man har levt med ALS i åtta år.

Läs mer
2022-12-05

Föräldraskap på (o)lika villkor

I lördags släppte RFSU och Funktionsrätt Sverige (där Neuro är medlemmar) en rapport: “Föräldraskap på (o)lika villkor - föräldraskap och funktionsnedsättning i dagens Sverige”. En rapport som bygger på intervjuer med personer som har funktionsnedsättning som beskriver sina erfarenheter av att bilda familj och skaffa barn.

Läs mer
2022-12-02

Avhandling om boendemiljön för personer med parkinson

Nilla Andersson vid Lunds universitet har disputerat på en avhandling om boendefrågor för personer med Parkinsons sjukdom.

Läs mer
2022-11-30

Mest prioriterade forskningsfrågorna om ryggmärgsskador

Hur kan problem med andningen förebyggas för personer som lever med ryggmärgsskada? Hur bör mag- och tarmbesvär behandlas? Och vilket stöd behöver närstående? Det är några av de prioriterade forskningsfrågor som Ryggmärgscentrum Göteborg vid Göteborgs universitet nu har identifierat.

Läs mer
2022-11-30

Min man har ALS – lång intervju med paret bakom Stoppa ALS

Neurostödd försking Mitt i småbarnsåren drabbades Sebastian Penner, då 37 år, av obotliga nervsjukdomen ALS. Tillsammans med frun Kristin Stamyr startade han tillsammans med Neuro insamlingsorganisationen Stoppa ALS, som hittills bidragit med över två miljoner till forskning om ämnet. I en intervju med MåBra berättar paret om hur det är att leva med sjukdomen, både som drabbad och anhörig.

Läs mer
2022-11-30

Grönt ljus för stamcellsbaserad parkinsonstudie

Läkemedelsverket har godkänt en ansökan om att få inleda en klinisk fas I och en fas IIa-studie om Parkinsons sjukdom. Målet med studierna är att undersöka om transplanterade nervceller, som bildar dopamin och som genererats från embryonala stamceller, kan ersätta de nervceller som förstörs vid insjuknande.

Läs mer
2022-11-29

Nya riskfaktorer för Parkinsons sjukdom och ALS identifierade

I takt med att vi blir allt äldre ökar förekomsten av neurodegenerativa sjukdomar som Parkinsons sjukdom och ALS. I brist på bot söker forskare efter riskfaktorer och förebyggande åtgärder. Elin Roos visar i sin avhandling att ett högt intag av mättat fett kan kopplas till ökad risk för Parkinsons sjukdom och att ALS-patienter i hög grad lider av depression innan de får sin diagnos.

Läs mer
2022-11-28

ALS-drabbade ska prioriteras vid handläggning av assistansersättning

Det här är stort! Neuro har under många år arbetat för att lyfta behovet av ett så kallat snabbspår för personer som lever med ALS, samt andra snabbt progredierande sjukdomar. Och nu händer det saker.

Läs mer
2022-11-25

Börje Salming har gått bort

Börje Salming var en ikon och en fantastisk förebild som har betytt så oerhört mycket för så många. Vi sänder våra djupaste kondoleanser till hans familj.

Läs mer
2022-11-25

Två miljoner kronor till ALS Treatmet Center

Neurostödd försking PRESSMEDDELANDE: Ett diplom kommer under dagen att delas ut till Börje Salmings tidigare läkare Caroline Ingre som hittills (25 november 2022) mottagit två miljoner kronor som Stoppa ALS samlat in via Neuro.

Läs mer
2022-11-23

Stark återaktivering av virus kan vara bakgrund till ME/CFS

Patienter med ME/CFS (myalgisk encefalomyelit/kroniskt trötthetssyndrom) har svår trötthet med ansträngningsutlöst kollaps, smärta och sömnstörningar. Omkring 40 000 svenskar kan vara drabbade, och flertalet har svår funktionsinskränkning och låg livskvalitet. Orsaken har varit omstridd även om virusteorin är vanlig, dock utan specifika fynd. Symtomen vid ME/CFS liknar i hög grad dem vid följdtillstånd efter covid-19.

Läs mer