Mikael i sin bilverkstad. Foto.

Vikten av att dela erfarenheter

, Alfred Skogberg

Mikael Fognäs är en av dem som är med i Neuroförbundets medlemsvärvarkampanj. Han lever med diagnosen CIDP, en form av polyneuropati som slår ut känselfunktionerna i nerverna.

- Om vi blir fler och kan träffa varandra så blir det lättare att förstå och att leva med sin sjukdom, säger Mikael Fognäs.

Berätta om dig själv, vem är du?
- Jag heter Mikael Fognäs och är 59 år. Jag är gift och har två vuxna söner. Jag gillar hockey och att ta en tur med min husbil. Jag har under andra halvan av 1980-talet byggt racingbilar och rest och tävlat i Europa och i Fjärran Östern. Sedan 1989 har jag arbetat som verkstadschef på bilföretag. I dag driver jag en egen däck- och bilverkstad.

Du är med i Neuroförbundets medlemskampanj, hur kommer det sig?
- Jag tycker det är viktigt att värva medlemmar och att upplysa personer om neurologiska sjukdomar. Om vi blir fler och kan träffa varandra så blir det lättare att förstå och att leva med sin sjukdom.

Berätta om din diagnos, hur har den påverkat dig?
- Jag har diagnosen CIDP (kronisk inflammatorisk demyeliniserande polyneuropati) som slår ut känselfunktionerna i nerverna. Med hjälp av behandling klarar jag att leva ett normalt liv men sjukdomen sänker prestationsnivån något.

Vad betyder Neuroförbundet för dig?
- Jag gick med för 10 år sedan när jag själv insjuknade och hade då behov av stöd för att få svar på mina frågor och undringar. Sedan dess är jag diagnosstödjare. Det är viktigt att tillhöra Neuroförbundet och att få dela erfarenheter med varandra.