Nyupptäckt sjukdomsmekanism vid ALS

Nyupptäckt sjukdomsmekanism vid amyotrofisk lateralskleros, als: Prionliknande spridning av proteinaggregat. Processen är väldigt lik det som händer vid prionsjukdomar som Creutzfeldt-Jakobs sjukdom och "galna kosjukan". Nyligen har det även påvisats att andra neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons sjukdom har en liknande sjukdomsmekanism. Det är ALS-gruppen vid Umeå universitet som gjort upptäckten.

Mutationer i SOD1 är länkat till als. Proteinet SOD1 (Superoxiddismutas-1) felveckas och bildar aggregat i det centrala nervsystemet (CNS). Dessa aggregat sprider sig sedan via så kallad templatstyrd spridning, det vill säga det felveckade proteinet provocerar andra proteiner av samma sort att anta samma felaktiga struktur.

Detta visas i en nyligen publicerad avhandling1 av Johan Bergh, leg. läkare och doktor vid institutionen för medicinsk biovetenskap, Umeå universitet.

Gå med i Neuroförbundet

För bara 32 kronor i månaden får du tillgång till råd, stöd och nätverk.

Jag vill gå med idag!

Prenumerera på Neuroförbundets nyhetsbrev

Anmäl dig här

Genom att anmäla mig till Neuroförbundets nyhetsbrev godkänner jag att mina uppgifter behandlas i enlighet med GDPR och Neuroförbundets integritetspolicy (neuro.se/integritet)

Var god ange en giltig e-postadress

Prenumerera

Stöd forskningen om ALS

Din gåva gör skillnad.

Ge en gåva